*Nettavisen* Sport.

- Mjelde bør gå etter sesongen

- Mons Ivar Mjelde bør trekke seg etter denne sesongen, fastslår Bergens Tidende. Trond Egil Soltvedt mener Brann må sparke assistenttreneren. Sjekk hva ekspertene sier om Brann her.

12.09.05 14:35

Brann skulle denne sesongen for alvor ta skrittet opp i gullkampen. Men rødtrøyene fra Bergen har skuffet stort. Seks serierunder før slutt risikerer Brann å avslutte sesongen som en middelhavsfarer - til tross for spillerkjøp verdt flere titalls millioner.

Etter 20 serierunder ligger Brann på sjetteplass på tabellen med 29 poeng - hele 12 poeng bak serieleder Start. I går ble det nytt nederlag - Lillestrøm ble for sterke og vant 1-0 på Åråsen, etter et selvmål av Ragnvald Soma.

Det er ikke godt nok for en klubb med ambisjoner om å henge seg med i gullkampen.

TV 2 Nettavisen har derfor spurt noen av dem som følger Brann tettest følgende tre spørsmål:

1) Bør Mons Ivar Mjelde trekke seg som trener etter denne sesongen?

2) Hvorfor er ikke Brann med i gullkampen denne sesongen?

3) Brann har ikke vunnet serien siden 1963. Når kommer gullet?

Dette svarte ekspertene:

GORM NATLANDSMYR, sportssjef Bergensavisen (BA):

1) - Jeg har egentlig ikke lyst til å mene noe om dette foreløpig. Men det er en interessant problemstilling. Vi i BA har vært kritisk til Mjelde tidligere, og har foreslått Tom Nordlie som ny trener. Men da ble vi møtt med hånlatter av folk på Brann Stadion. Nå kan de imidlertid se hvor feil de har tatt.

2) - Det er et veldig sammensatt svar på dette spørsmålet. Brann solgte Raymond Kvisvik, uten å finne en erstatter. I tillegg er Brann for dårlig trent, og kvaliteten på de nest beste har vært for dårlig. Idet storstjerner som Sæternes og Andresen er skadet, ble erstatterne for lette. Men generelt har også Branns konkurrenter tatt store steg fremover denne sesongen. Men jeg trodde at Brann skulle være med i tetsjiktet helt til siste slutt. Det har overrasket meg at de har falt av lasset.

3) - Jeg trodde gullet skulle komme i 2006. Det så ut som om de hadde en gyllen årgang i emning. Nå er jeg ikke like sikker. Men jeg tror Brann kan ta gullet innen 2010 dersom de spiller kortene rett. Stallen er i utgangspunktet like god som Starts, Vålerengas og Vikings. Det er ikke så mange knapper en må trykke på for å få laget med i gullkampen igjen. For det første må Brann styrke stallen i hver lagdel, og må bli taktisk klokere i hver kamp. Dessuten må treneren ta mer ansvar i kamp og de må bli mer profesjonelle i alle ledd - fra fysioterapeut til sportslig leder. Klubben må få tilbake samholdet og viljen. Det finnes mange gode fotballspillere i Brann - og på papiret er klubben for dårlig til å ligge som nummer seks eller nummer sju.

KNUT LANGELAND, kommentator i Bergens Tidende:

1) - Han bør gå etter denne sesongen, noe jeg har utdypet i min kommentar i dagens utgave av Bergens Tidende. Jeg mener han har nådd grensen til sin kapasitet i forhold til den stallen han råder over. Han har mange stjerner i stallen som har vist seg som like faglig sterke som han selv er. Brann må finne en merittert trener som har resultater å vise til. De trenger en trener med stor erfaring og som kan håndtere en stall med mange faglig flinke spillere.

2) - Det er veldig mange svar her. Mye skyldes skader. De har hatt spillere som har trent mer alternativt enn sammen med laget. Trenerteamet har ikke vært i stand til å hente ut det potensialet som er i stallen. Jeg ser en rekke Brann-spillere som ikke har blitt bedre de siste årene. Kollektivt har heller ikke Brann blitt bedre.

3) - Det kan for så vidt skje når som helst. Mye handler om kjøp og salg. Det er mulig å kjøpe seg til gull. Vålerenga har jo langt på vei klart dette med sine disponeringer. I tillegg har VIF en lur og dyktig trener. Mange av oss trodde Brann skulle være med i gullkampen denne sesongen. Jeg synes de har et mannskap som er gode nok til det i hvert fall.

HENK EKERHOVD, leder Branns supporterklubb «Bataljonen»:

1) - Dette kan vi først svare på når sesongen er over. Foreløpig er det fremdeles muligheter til å kvalifisere seg til Royal League og ta medalje.

2) - Et meget godt spørsmål. Brann har ikke vært gode nok, rett og slett. Dessuten har skader hindret dem mye, og en kan vel skylde litt på salget av Kvisvik.

3) - Brann tar nok ikke gullet i år, men vi klarer det neste sesong. På papiret skal de være gode nok. Med et par nye sterke spillere inn, tror jeg vi blir seriemester for første gang siden 1963 i 2006-sesongen. Men dette tror vi jo hvert år. Kvalitetene er imidlertid til stede, og blir Brann stabile, ligger gullet der og venter.

TROND EGIL SOLTVEDT, Brann-ekspert BTV:

1) - Nei, jeg synes ikke Mjelde bør gå. Men han bør se seg om etter en ny assistent. Mons står for en offensiv fotball selv, men blir kanskje hindret av dette av assistenttreneren. Det ligger i hvert fall mye en kan rette på der.

2) - Det går mye av de samme som i svaret mitt på første spørsmål. Den offensive holdningen mangler. De tør ikke satse nok. At Raymond måtte gå har også en del å si, men en spiller alene skal i utgangspunktet ikke utgjøre en stor forskjell. Spillerne de har handlet har heller ikke slått til. Martin Andresen, for eksempel, har jo knapt nok vært frisk hele sesongen. Brann har ikke prestert det jeg hadde håpet på denne sesongen.

3) - Klarer Brann å beholde de spillerne som er i stallen nå, er sjansene til stede for gull neste år. Men de må gjøre noe med den sportslige satsingen. Mons er rett mann som trener, men jeg savner et fast spillemønster. Jeg ser Brann i hver kamp, og de har ikke et fast mønster verken bakover på banen eller måten de spiller på i angrep.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag