RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Moren min gikk på en mine i Oslo

Foto: Inge Wallumrød (Mediehuset Nettavisen)
- Jeg har skjønt hvilke skader miner kan gjøre, forteller Jim Marthinsen til Nettavisen.

VALLHALL (Nettavisen): Søndag går den årlige TV-aksjonen av stabelen. Denne gang går pengene til Norsk Folkehjelp og deres arbeid med å fjerne miner og klasebomber.

Dette problemet er fjernt for mange nordmenn, men ikke for alle. Dette er en TV-aksjon som treffer Vålerenga-legenden Jim Marthinsen midt i hjertet.

- Jeg har skjønt hvilken skade en mine kan gjøre. Moren min, Bjørg, gikk på en mine i Oslo. Jeg tror det må ha vært i 1946 eller 1947. Jeg var jo ikke født, men jeg er blitt fortalt at det skjedde da hun var 14-15 år, sier «Jimmern» til Nettavisen.

Plukket blomster
Bjørg plukket blomster sammen med en venninne, mellom Ekebergsletta og Brattlikollen, og hadde ingen anelse om at krigen som tok slutt for et par år siden fortsatt kunne skade dem.

- Venninnen hennes tråkket på en mine. Hun mistet beinet. Mamma var jo heldig i forhold, forteller den tidligere landslagskeeperen.

Se intervju med Jimmern på VIF TV.

Bjørg Marthinsen måtte opereres, og slet med smerter i alle år etterpå, fram til hun gikk bort i 2010.

- Mamma hadde svære arr. Det så jeg da jeg vokste opp. Det så ut som hun hadde vært i krigen.

Traumatisk
Miner og klasebomber er et enormt problem i mange land. Selv om det er 36 år siden Vietnamkrigen tok slutt, fortsetter klasebomber å ta liv eller lemleste befolkningen der den dag i dag. I Laos, som offisielt var en nøytral part i denne krigen, ligger det fortsatt rundt 60 millioner klasebomber.

- Det er vanskelig å vite hvordan folk taklet krigen i Norge, men det var sikkert tøffe tider. Så roer det seg – krigen er over – og man tror at alt er trygt. Så viser det seg at det ikke er så trygt allikevel. Det er dette Norsk Folkehjelp prøver å fortelle, sier Jimmern med engasjement.

I Norge – i dag – er miner og klasebomber er ukjent problem.

- Men det var alvorlig for moren min. Det var traumatisk for henne. Hvor lenge hun lå på sykehuset, er jeg ikke sikker på, men det var store arr, forteller Marthinsen.

Den tidligere Vålerenga-keeperen jobber fortsatt med ishockey, som lagleder og oppmann for Hasle/Løren, ved siden av jobben som selger.

Se intervju med Jimmern på VIF TV.

70 land
På grunn av arrene, som gikk langs store deler av høyresiden på til Bjørg, gikk hun ytterst sjelden med skjørt. Uansett hvor varmt det ble om sommeren.

- Hun fikk en krigsskadepensjon eller noe sånt i årene etterpå. Det så jeg da jeg gjorde opp boet hennes i fjor. Men hun mente jo selv at hun var heldig. Det var tross alt venninnen som tråkket på minen og mistet beinet.

Ifølge Norsk Folkehjelp har over 70 land et mine- eller klasebombeproblem. I 2011 rydder denne organisasjonen miner og eksplosiver i 15 av disse landene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere