RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
RØRT: Alexander Dale Oen var rørt etter å ha vunnet VM-gull i svømming. Nå vil han kjempe for et nytt.
RØRT: Alexander Dale Oen var rørt etter å ha vunnet VM-gull i svømming. Nå vil han kjempe for et nytt. Foto: Christian Thomassen (Scanpix)

- Mye er forandret siden vi dro

Sist oppdatert:
Alexander Dale Oen gleder seg til å komme hjem. Men først vil han skape mer historie.

Mandag skapte Alexander Dale Oen norsk idrettshistorie, da han svømte inn til Norges første VM-gull i svømming under 100 meter bryst i finalen i Shanghai.

Dagen etter seieren, som bergenseren dedikerte til terrorofrene i Oslo og på Utøya sist helg, sto 26-åringen for en ny stor bragd da han kvalifiserte seg til finalen på 50 meter bryst.

Det er en prestasjon han aldri tidligere har oppnådd.

Lite feiring
- Jeg har aldri vært i verken finalen eller semifinalen på den distansen, så jeg er godt fornøyd, sier Dale Oen til Nettavisen på telefon fra Kina.

Etter gullet på mandag ble Dale Oen intervjuet av journalister fra hele verden - naturlig nok, etter terrorangrepene mot Norge helgen før. Og svømmeren innrømmer at det kanskje har ført til at prestasjonen ikke har gått helt innpå ham ennå.

- Det har nok sunket litt mer inn nå. Men akkurat nå er jeg mer fokusert på å gjøre det bra i morgen, sier bergenseren etter tirsdagens semifinale.

- Det har ikke blitt så mye feiring?

- Nei, det har vært lite, det ble tidlig kvelden i går. Vi får ta et skikkelig sjøslag når vi er ferdig her på fredag, smiler Dale Oen.

-Mye tid på å prate
Landslagstrener Petter Løvberg er imidlertid meget imponert over sin læregutt.

- Det har vært en tragisk helg, og vi har brukt mye tid sammen i laget på å prate. Det er mange utøvere og trenere fra andre nasjoner som også snakker med oss. Desto mer imponerende er det av Alexander, sier Løvberg til Nettavisen.

- Han setter på plass hele verdenseliten - alle de beste er her. Det er en prestasjon som imponerer, fortsetter han.

Sammen med resten av det norske laget returnerer Alexander Dale Oen til Norge førstkommende søndag, med minst én VM-gullmedalje rundt halsen.

Etter hendelsene som har preget landet, innrømmer han at det kommer til å bli spesielt.

- Det er mye som har forandret seg siden vi dro. Men det er deilig å få muligheten til å treffe venner og kjente igjen, sier svømmeren, som først skal i aksjon allerede på onsdag.

- Alt er mulig
Da går finalen i 50 meter bryst av stabelen, og Dale Oen ser ikke på seg selv som mer enn en utfordrer. Men offensiv - det er han.

- Jeg har som sagt aldri vært i en finale før. Det gjelder bare å gi flat fjøl, gi jernet, sier bergenseren, som ikke har til hensikt å bli historisk med ett VM-gull for Norge - han vil ha flere.

Han ble nummer fem i kvalifiseringen, og tok seg ytterligere videre fra semifinalen med tredje beste tid. Dale Oen svømte inn på 27,33 sekunder, mens verdensrekordholder Cameron van der Burgh fra Sør-Afrika vant med 26,90.

Sistnevnte blir tøff å slå i finalen, men Alexander Dale Oen gir ikke opp håpet.

- Jeg stiller jo til start. Alt er mulig, konstaterer gullvinneren.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere