- Nå blir han større enn Dæhlie

Foto: MAJA SUSLIN (TT NYHETSBYRÅN)

Idrettshistoriker Tom A. Schanke (73) mener Ole Einar Bjørndalen (40) snart kan kalle seg tidenes største vinterolympier.

12.02.14 13:20

SOTSJI (Nettavisen): Ole Einar Bjørndalen satte punktum på en flott norsk OL-dag da han vant sprinten i skiskyting lørdag kveld.

40-åringen OL-debuterte i Lillehammer 1994, og lørdagens gull er det første individuelle OL-gullet siden Salt Lake City i 2002.

Nå har Bjørndalen syv gull, fire sølv og én bronse i OL-sammenheng, mens Bjørn Dæhlie fortsatt er beste nordmann med åtte gull og fire sølv.

- Bjørndalen blir tidenes OL-konge, for nå kommer han til å ta igjen Bjørn Dæhlie. Han mangler ett gull, og han kommer til å gå stafetten for menn, det er bombesikkert. Og etter dette løpet, kan han fort danke ut Emil Hegle Svendsen eller Tarjei Bø fra mixed-stafetten, sier Schanke til Nettavisen.

- Han er oppe i 51 medaljer i OL og VM, der 26 er gull. Dæhlie har ikke mer enn litt over halvparten i OL- og VM-sammenheng, påpeker han.

- På tide at Dæhlie får avløsning
Schanke mener Dæhlie snart må overgi tronen som Norges største gjennom tidende.

- Dette er et eventyr, og et anatomisk eventyr. Han ble 40 år 21. januar. Halvard Hanevold var også 40 år i Vancouver, men klarte ikke å vinne individuelt, han var med på stafetten. Men Ole Einar vinner et individuelt renn i en alder av 40 år, og tar sitt syvende OL-gull. Og hvis han nå tar sitt åttende i en av stafettene, da er det ikke umulig at han «gammer`n» der kan vinne jaktstarten også, tror Schanke.

Foto: Thomas Winje Øijord / NTB scanpix

- Og det har jeg hatt en drøm om, at Ole Einar skal få stå med tittelen «tidenes største vinterolympier». Det er på tide at Bjørn Dæhlie får avløsning fra den tittelen, for Ole Einar er større i sin idrett enn det Bjørn var i langrenn, fortsetter idrettshistorikeren.

Johannes Thingnes Bø var skuffet etter sin svake sprintprestasjon, men hadde ingen problemer med å finne frem de rosende ordene av Bjørndalen.

- Det er helt ekstremt det han får til. Han er 40 år, men leker seg med verdenseliten. I dag er han verdens beste skiskytter. Olympisk mester, det er rått, sier Thingnes Bø til Nettavisen og resten av det norske pressekorpset i Sotsji.

Bror Tarjei er heller ikke snau i sin omtale av sin eldste lagkamerat.

- For Norge er det en fantastisk dag, og for Ole er det vanvittig. Jeg er stolt av å kjenne ham og være lagkameraten hans. Det er meget imponerende å komme tilbake etter et par-tre dårlige sesonger, sier Bø.

Foto: Odd Andersen / AFP / NTB scanpix

- Passende slutt på eventyret
Emil Hegle Svendsen ble nest beste nordmann, men havnet helt nede på niendeplass. Han karakteriserer sin egen OL-åpning som «triste greier», men hyller Ole Einar Bjørndalen.

- Det er vanskelig å beskrive det med ord, det han gjør. Det er helt rått. Jeg når han vel ikke til anklene engang når det gjelder det han har gjort i sin karriere. Han er en legende, sier Hegle Svendsen.

- Det er bare å ta av seg hatten for Ole Einar i dag. Det er et tegn på at den som aldri gir opp, får betalt til slutt. Det er en passende slutt på eventyret Bjørndalen, at han kroner karrieren med olympisk gull i Sotsji, fortsetter Svendsen.

Topp fem:
1. Ole Einar Bjørndalen 24:33,5
2. Dominik Landertinger +1,3
3. Jaroslav Soukup +5,7
4. Anton Shipulin +6,4
5. Jean-Phillipe Le Guellec +9,7

Øvrige nordmenn:
9. Emil Hegle Svendsen +29,3
39. Tarjei Bø +1:36,6
55. Johannes Thingnes Bø +2:17,5

Nettavisen fulgte rennet LIVE her

P.S: Resultatlisten danner grunnlag for jaktstarten mandag. Det betyr at Bjørndalen går først ut i jakten på enda mer olympisk metall.

MER OL-STOFF:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.