RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

- Nå har jeg ødelagt alt

Sist oppdatert:
Odd Bjørn Hjelmeset var knust etter stafettinnsatsen i OL. Men en fantometappe av Petter Northug reddet den norske æren.

WHISTLER/OSLO (Nettavisen): Odd Bjørn Hjelmeset hadde tydelig dårlige ski under sin andreetappe på herrenes 4x10 kilometer stafett under OL i Vancouver onsdag, og veteranen tapte voldsomt med tid i forhold til teten.

Da han vekslet med Lars Berger lå det norske stafettlaget hele 34 sekunder bak ledende Sverige, en differanse som ble skapt på de siste kilometerne av etappen. Dermed ble det en nesten umenneskelig oppgave for Berger og Petter Northug å hente inn igjen teten.

Nettavisen fulgte rennet direkte.

- Et helvete
- Nå har jeg ødelagt alt, det er et helvete, sier en skuffet Hjelmeset etter etappen til Nettavisen.

- Jeg har aldri sluppet på en stafett før. Og det var utrolig kjedelig at det skulle skje akkurat i dag. Dessverre hadde jeg ikke gode nok ski, men det var mitt eget valg, sier Hjelmeset som utsatte skivalget i det lengste.

Han endte med å velge såkalte rubbede ski, der festesonen er rubbet opp med sandpapir. Det ble skjebnesvangert.

- Jeg fikk is under skiene, for jeg hadde rubbet for hardt. Skiene ville ikke slippe snøen, forteller Hjelmeset.

Olsson stakk
Svenske Johan Olsson gikk imidlertid også på rubbski, men han skal ha hatt perfekte ski på sin etappe. Olsson sprengte feltet og vekslet i tet etter andreetappe.

- Det er hårfine nyanser som avgjør på slikt føre. Nå får bare to eller fire millioner nordmenn være sure på meg, men dette er verst for Martin, Lars og Petter, sier Hjelmeset om sine stafettkamerater.

- Det glapp litt
På første etappe hadde Martin Johnsrud Sundby valgt å gå med klister under skiene, men heller ikke han var storfornøyd med skivalget under stafetten.

- Jeg hadde et godt alternativ med klister og et godt alternativ med rubb. I ettertid kan man sikkert diskutere om jeg valgte riktig, sier Sundby.

Uansett klarte han å holde følge med teten hele veien på sin etappe. Ved veksling lå han så godt som i rygg på teten.

- Jeg hadde gode ski i 70 prosent av løypa. Men det glapp litt i enkelte bakker, fortsetter Sundby.

- Målet var å gi Odd Bjørn et godt utgangspunkt, og ikke finne på noe dumt. Jeg var litt mer kynisk nå enn i de tidligere løpene her, sier han

Det lyktes han godt med, før Hjelmeset altså sprakk på andre etappe.

Greit av Berger
De som hadde håpet at Lars Berger skulle klare å ta inn noe på Sverige, Tsjekkia og Frankrikes forsprang ble skuffet. Berger gikk en grei etappe, men lå hele tiden over 30 sekunder bak teten, tapte totalt sett tre sekunder og vekslet 37 sekunder bak Sverige.

På fjerde etappe hadde Norge Petter Northug.

Mannen som kan gjøre det umulige mulig.

Hentet ekstremt mye
Halvveis på etappen så det ut som om Mosvik-monsteret kunne ta Norge helt opp i gullkampen. Da hadde han over halvert forspranget fra 37 til 15 sekunder.

Men Sveriges Marcus Hellner økte farten et hakk, og da klarte verken de to lagene rett bak ham eller Petter Northug å svare.

Hellner cruiset inn til et klart gull, mens det ble langt større spenning om de siste medaljene.

Suveren spurt
Opp den siste bakken klarte Northug å få kontakt med Tsjekkia og Frankrike, og på toppen var han forbi. Inn på skistadion ble det et lureløp med Northug i front.

På oppløpssiden giret Northug ned og aksellererte fra konkurrentene i ryggen. Han vant spurten som han ville og sikret Norge sølvet etter et fantastisk løp og en suveren spurt.

Bare så synd at litt is på andre etappe gjorde at den ønskede gullspurten var byttet ut med en sølvspurt.

PS. Martin Johnsrud Sundby fikk skriftlig advarsel etter løpet for å ha oppbevart et skipar på feil sted på skistadion. Det var imidlertid aldri aktuelt å diske Norge.

Nettavisen fulgte rennet direkte.

Sjekk siste OL-nytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere