RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå må vi lade børsa igjen

Sist oppdatert:
Åge Hareide sitter igjen med flere spørsmål enn svar etter det begredelige 0-2-tapet mot Sveits onsdag kveld.

ULLEVAAL STADION (TV 2 Nettavisen): NORGE-SVEITS 0-2: Norge var det spillemessig førende laget i 1. omgang, og hadde et par store muligheter til å score, uten å lykkes. Etter hvilen scoret Sveits på corner etter en markeringsbrøler de luxe i det norske forsvaret, og Norge klarte aldri å komme ordentlig med i kampen igjen. Sveits kontrollerte fullstendig.

Les også: Slik spilte Norge

Usikker
For landslagstrener Åge Hareide ble onsdagens kamp en blandet opplevelse. 1. omgangen var god. 2. omgangen var tilsvarende dårlig. Det, og noen spillerprestasjoner under pari, gjør landslagssjefen mer usikker nå enn før Sveits-kampen. For fokuset er allerede rettet mot Slovenia.

- Jeg må se noen bilder av kampen, så blir jeg sikkert enda mer usikker. Jeg får sette i rensetape i videoen, humrer Hareide, som imidlertid tror magefølelsen blir viktig når han skal komponere en førsteellever neste gang.

Mot Sveits savnet han periodevis en ledertype i alle ledd. Da Sveits tok ledelsen, kom det aldri noe løft fra Norges side. Aggressiviteten vi hadde særlig i begynnelsen av 1. omgang, manglet etter pause, og vi skapte minimalt med sjanser. Hareide hadde gjort tre bytter, og hadde ikke noe mer gass å gi. Resultatet ble Hareides første tap som landslagstrener på Ullevaal Stadion, en statistikk han synes det er leit å bryte. Men han tenker ikke mye på den.

Ikke gode nok
- Det er alltid kjekt å ha en festning, å vite at her er vi trygge. Men vi var ikke gode nok i dag. Sånn er det bare, og det må vi bare erkjenne. Jeg tar heller et tap nå enn neste gang. Nå må vi lade børsa igjen, riste av oss skuffelsen, og komme oss ut og jobbe. Nå gjelder det å finne de rette spillerne som skal være med videre.

Hareide var opprørt over det første målet Sveits fikk onsdag kveld. Alexander Frei fikk stå helt alene på fem meter, og med god tid fikk han lov til å banke ballen i nettet.

- Man kan ikke gjøre sånn på internasjonalt nivå, sier han. Hareide vil imidlertid ikke fordele noen skyld.

- Alt blir gått igjennom på forhånd. Folk har sine markeringsoppgaver. Det er mer en kollektiv skyld, jeg vil ikke dele ut noen spesifikke navn. Det handler om å orientere seg kjapt og komme seg på plass. Vi kan ikke ha mangel på konsentrasjon i sånne øyeblikk. Vi plukker ikke opp folk. Vi ser på ball isteden. Det er en klassisk feil. Det skal bare ikke skje. Det bør ikke skje

Mye å jobbe med
Hareide er imponert over Sveits og det de presterte etter at de tok ledelsen.

- De spilte bedre enn oss. De var gode bak, hadde raske spillere. Vi visste det var en vanskelig motstander. Etter 1-0 så de bedre ut enn oss, mens vi fadet ut. Det var ingen god omgang. Vi har mye å jobbe med før kampen mot Slovenia, sier han.

Det var særlig én konstellasjon og én spiller det var knyttet stor spenning til på forhånd: hvordan duoen Christian Grindheim og Kristofer Hæstad ville fungere sammen sentralt på midtbanen, og hvordan Alex Valencia ville gjøre det på høyre kant.

- Alex var bra i første omgang når vi klarte å involvere han riktig. Han hadde et par veldig gode innlegg. Jeg synes han var pigg. På bortebane må vi være kompakte og sterke i midtbaneleddet. Vi slet litt med det i forhold til Christian og Kristofer. Samtidig var Sveits veldig smale, noe som skapte litt problemer for oss. Men de jobbet hardt for saken, men noen ganger kan man også trenge litt mer erfaring. Og det vil de få, sa Hareide.

Han er imidlertid snar med ikke å fordele noe skyld på ”ungkalvene” i Norges lag.

- De får nok sin sjanse igjen, sier han.

Han tror samtidig at rutine og erfaring vil bli veldig viktig mot Slovenia, og antyder at en mann som Tommy Svindal Larsen kan bli høyaktuell i forhold til å spille fra start.

- Tommy vet jeg hva står for. Han kan fort bli aktuell mot Slovenia. Han hadde en god kamp hjemme sist, sier Hareide

Annerledes mot Slovenia
Nå gleder han seg til å få god tid til å forberede Slovenia-kampen.

- I 1. omgang var det geist i laget. Carew var pigg. Men jeg tror det lurer en del arbeidsoppgaver oppe i hodet på folk. Når de har fått beskjed om å spille i 45 minutter, blir det ingen helhet i det. Sånn sett tror jeg det blir annerledes mot Slovenia. Da kan vi konsentrere oss fullt og helt om det laget som skal spille. De vet de skal spille, og så slipper vi å gjøre rokeringer.

Hareide sparte spillere som Steffen Iversen, Christian Grindheim og John Carew i 2. omgang – spillere som har mange viktige kamper foran seg på klubblaget i tiden som kommer. Med dem forsvant også mye av piffen i det norske laget.

- Vi mister en del angrepsrytme når vi bytter ut tre spillere. Gamst og John Arne har også en vei å gå i det offensive. Vi må kunne få mer ut av de linkene. Verdien for oss i kveld lå i 1. omgangen. Da står vi godt mot Sveits. Og så er det godt å være sammen, for den relasjonelle biten. Men kampen bar preg av et lag som fikk et løft av en scoring, og et annet som ikke fikk det. Sånn er jo fotball. Men det er et helvete når vi taper, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere