RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nå skal jeg ha min gullalder

Foto: Anders Wiklund (Scanpix)
Sist oppdatert:
Men Petter Northug (24) vil ikke sprenge grenser for å bli enda bedre.

Fire VM-gull. To OL-gull. Seier i verdenscupen sammenlagt. I en alder av 24 år har Petter Northug vunnet det meste.

- Det er vel egentlig bare en seier i Tour de Ski jeg mangler, konstaterer Northug selv.

Nettavisen snakker med ham noen timer etter at han satte punktum for sesongen med en overlegen seier i verdenscupfinalen i Falun. Så god tid hadde Northug på den avsluttende jaktstarten at han kunne stoppe og hilse på tilskuerne før han gikk over målstreken på Lugnet.

Les også: - Kom deg i mål, Petter!

Verdenscupen avgjorde han i Holmenkollen forrige helg, og sånn sett kunne han tatt det med ro i de fire finalerennene.

- Ekstra stas
I stedet brukte han dem til å befeste sin posisjon som verdens suverent beste langrennsløper.

- Jeg har prøvd å være mentalt på hugget, og å være med i teten på alle etappene. Det klarte jeg, fastslår Northug, som søndag kveld kjørte hjem til Trøndelag sammen med sin gode venn Hallgeir Martin Lundemo.

- Det er blitt en tradisjon at han kjører meg hjem fra Falun. Det har han gjort hvert år siden jeg vant her som junior i 2006.

- Men det blir ekstra stas denne gangen, med den store kula baki bilen her, sier Northug.

Foreløpig er det uklart hvor det første verdenscuptrofeet til en mannlig norsk langrennsløper siden 1999 blir plassert.

- Det er jo to kuler, den store for totalcupen og en litt mindre for distansecupen. Ordførerne i Mosvik og Meråker får ta et møte og diskutere hvor de skal stå. Det viktigste for meg er at de får stå et sted der folk kan se dem, sier Northug.

Konservativ linje
Før sesongen 2009/10 er helt over, skal del to av NM gjøres unna med lagsprint og femmil. Northug har foreløpig ikke bestemt seg for om han går begge distansene, det kommer litt an på hvordan kroppen føles.

Uansett er han i full gang med å planlegge neste sesong, en vinter med VM hjemme i Holmenkollen som det største høydepunktet.

Og den som tror Petter Northug har tenkt å sprenge grenser for å bli enda mer uslåelig, må tro om igjen.

Han legger seg på en konservativ linje.

- Jeg har funnet et opplegg som fungerer veldig bra for meg. Det vil være veldig dumt å endre mye på det nå. Jeg tar ingen sjanser, sier han.

- I min beste alder
- Hvor mye bedre er det mulig å bli?

- Man kan alltid bli bedre på ting, for eksempel er jeg veldig fornøyd med hvordan jeg har utviklet meg i klassisk det siste året. Men på enkelte områder begynner jeg helt sikkert å nærme meg et maksnivå. Hurtighetsmessig skal det godt gjøres å bli bedre. Det jeg må passe meg for, er å satse så mye på å øke utholdenhetskapasiteten at det fører til at jeg mister hurtigheten og eksplosiviteten, sier Northug, og fortsetter:

- Jeg er i min beste alder, rent fysisk. De to-tre neste årene skal jeg ha min gullalder som langrennsløper.

Skjønt, gullalderen er naturligvis i full gang. Northug vant tre gull i VM i Liberec i fjor, og fulgte opp med to gull, ett sølv og en bronse i Vancouver-OL i år.

Frysninger på ryggen
Og uansett hvor mange gull den forestående gullalderen bringer, er Petter Northug rimelig sikker på at ingenting kommer til å overgå femmilsgullet i Vancouver.

- I mine øyne er det ingenting som er større enn OL-gull på femmil. Og det var ekstra spesielt etter den motgangen jeg hadde i starten av OL. Før femmila hadde jeg egentlig innstilt meg på at jeg måtte vente til 2014 for å få individuelt OL-gull, forteller han.

Les også: - Trodde det var umulig

Enda bedre enn selve løpet, husker Northug medaljeseremonien. Mens de andre langrennsmedaljene ble delt ut på torget i Whistler, ble femmilsgullet delt ut på avslutningsseremonien i Vancouver.

- Jeg fikk frysninger på ryggen da jeg kom inn i hallen. Av alt jeg har opplevd, er det å få gullmedaljen foran 60.000 tilskuere det som har gjort mest inntrykk. Det har brent seg fast.

Som Champions League
- Husker du hva du tenkte?

- Ja, jeg tenkte at slik er trykket når du spiller en Champions League-finale i fotball. Når du er vant til å spille for 200 tilskuere i 5. divisjon, er det stor forskjell ...

- Men det hender jo du går på ski foran mer enn 200 tilskuere ...

- Ja, og det nærmeste en langrennsløper kommer en Champions League-finalen, er å gå i Holmenkollen. I år var det helt rått.

- Jeg tør nesten ikke tenke på hvordan det blir neste år, humrer Norges ferskeste femmilsvinner i Kollen.

Les også: - Piller drepte meg nesten

- Synd de ikke har fått ut potensialet
Neste år er det altså VM på hjemmebane i Holmenkollen. Når den tid kommer, håper Petter Northug at også lagkameratene har hevet seg noen hakk.

Denne vinteren har Northug vært sørgelig ensom på øvre del av resultatlistene.

- Det er synd at løpere som Martin (Johnsrud Sundby) og Simen (Østensen) ikke har fått ut potensialet sitt i vinter. Jeg tror det bare er små justeringer som trengs, og det håper jeg de får til. Neste sesong, med VM på hjemmebane, blir viktig for hele laget.

- Har du noen meninger om hva de bør gjøre annerledes?

- Det kan hende, men det sier jeg ikke i media. Vi skal ha en evaluering i laget, og da regner jeg med alle blir bedt om å si sine meninger. Hva jeg sier til de andre, blir mellom oss på evalueringen, fastslår Petter Northug, som selv kan lene seg tilbake og oppsummere sesongen på følgende måte:

- Kort sagt den beste sesongen jeg har hatt noensinne. Det har gått over all forventning!

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere