*Nettavisen* Sport.

- Nå starter vi på null igjen

Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

Petter Northug har ristet av seg skuffelsen. Og slipper mer konkurranse fra de to beste russerne.

05.01.10 21:06

TOBLACH (Nettavisen): Det var som vanlig mediesirkus rundt Petter Northug da Tour de Ski-favoritten ankom Toblach tirsdag ettermiddag.

På vei ut av bilen ble han dessuten møtt av nyheten om at de to beste russerne, Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov – som også var to av hovedutfordrerne i toursammendraget – har kastet inn håndkleet på grunn av sykdom.

Og til tross for russernes noe frynsete dopingrykte, ser ikke Northug grunn til å tvile på sykdomsforklaringen.

- Lett å bli syk
- Jeg ble jo selv syk på omtrent dette tidspunktet i fjor og vet hvor lett det er å bli syk underveis i en syk konkurranse, sier Northug.

Han fokuserer uansett mer på de fire etappene som gjenstår enn løperne han ikke skal konkurrere imot.

Tirsdag er det hviledag, mens det onsdag skal gås en drøyt 30 km lang jaktstart i ei veldig spesiell løype fra Cortina d’Ampezzo til Toblach. Den første halvdelen er det bare oppover, den andre halvdelen bare nedover.

Northug er selvfølgelig offensiv.

- Nå starter vi på null igjen. Jeg har jo nesten hatt to hviledager nå, ettersom jeg ble slått ut i prologen i sprinten mandag. Jeg lå og sov da de andre gikk kvartfinale, sier Northug.

Viktige bonussekunder
Samtidig er han klar på at det ikke er onsdag Tour de Ski avgjøres. Tvert imot anser han jakstarten som den minst utslagsgivende av de fire gjenstående etappene.

- Jeg tror den klassiske tikilometeren torsdag kan bli mer utslagsgivende. Og ikke minst er det viktig å ha friske bein når vi kommer til Val di Fiemme, der det skal deles ut veldig mange bonussekunder på fellesstarten lørdag, poengterer Northug – som for øvrig fyller 24 år onsdag.

Sammenlagtlederen etter fire etapper, svenske Emil Jönsson, reiste hjem etter mandagens sprint i Praha. Det betyr at en annen svenske, Marcus Hellner, går ut først onsdag – men bare få sekunder foran Simen Østensen og Petter Nortug. De to nordmennene er nå reelt sett nummer to og tre i toursammendraget.

10-12 sekunder bak Northug, starter Dario Cologna og Axel Teichmann.

- Skal ikke dra
Landslagstrener Morten Aa Djupvik ser for seg at det etter hvert kommer til å samle seg et stort felt.

- Det blir spennende å se om noen ønsker å gå hardt i tet. Simen og Petter kommer i hvert fall ikke til å dra mye på vei opp, men kan være mer villige til å sette fart når de har rundet toppen, sier Djupvik, som samtidig avviser at det blir lusegåing i tetgruppa.

- De må gå såpass tøft at det koster litt krefter for dem som kommer bakfra, fastslår han.

Petter Northug er uansett klar i sin tale:

- Jeg skal ikke dra. Jeg skal få de andre til å dra, sier Northug – med et lurt smil.

Se sammenlagtstillingen i Tour de Ski her (ekstern lenke)

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.