RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP/Scanpix

- Nederland har flaks

Sist oppdatert:
Tidligere landslagskaptein, Ruud Gullit, krediterer VM-suksessen til tilfeldighetene.

Gullit er den eneste nederlandske kapteinen som har løftet et mesterskapstrofé. Det skjedde i 1988, da de oransje vant EM.

I år kan nasjonen, med kaptein Giovanni van Bronckhorst, oppnå noe langt større. Nemlig VM-gull. I kveld spiller de semifinale mot Uruguay.

Men Gullit vil ikke skylde all suksessen i Sør-Afrika på spillerprestasjoner.

- Jeg synes vi har spilt bra, men vi har hatt flaks på de rette tidspunktene. Danmarks selvmål var veldig heldig, scoringen mot Japan like så, og selvfølgelig selvmålet til Brasil [som senere ble kreditert til Wesley Sneijder], sier Gullit, ifølge fifa.com.

Ikke semifinale uten flaks
Hollenderne sikret full pott i gruppespillet med tre seiere og 5-1 i målforskjell. I åttendedelsfinalen ble Slovakia slått 2-1, mens fotballnasjonen Brasil måtte gi tapt i kvartfinalen.

Gullit, som i 1987 ble kåret til årets spiller av FIFA, tror ikke Nederland ville vært i semifinalen hvis ikke laget hadde hatt flaks mot brasilianerne. Kampen endte noe overraskende med 2-1-seier til europeerne og forhåndsfavoritten ble sendt ut av mesterskapet.

- Jeg ble veldig overrasket over utfallet av Brasil-kampen. I førsteomgangen spilte brasilianerne mye bedre enn det nederlandske laget. Holland bedret seg etter pause, men jeg tror vendingen i kampen kom med selvmålet. Det var en gave, hevder Gullit.

Tror på VM-triumf
Den tidligere Feyenoord,- PSV,- AC Milan- og Chelsea-stjernen vil likevel hylle Bert van Marwijks tropp.

- De utnyttet dem ved å spille sitt eget spill.

Og Gullit tror Nederland har større mulighet til å hente hjem VM-gullet enn noen gang. To ganger før de oransje vært i finalen, og begge gangene møtte de vertsnasjonen: Tyskland i 1974 og Argentina 1978.

- Denne gangen møter vi ikke vertene. Dette er en fantastisk mulighet, sier 47-åringen.

Men først må Nederland slå ut Uruguay i semifinalen. Gullit mener Sneijder og Arjen Robben er nøkkelen til avansement.

- Sneijder er en nøkkelspiller og Robben har vært avgjørende. En spiller av hans kaliber er viktig fordi han gjør forsvarene usikre. De blir nødt til å sende to spillere på ham og andre nederlendere kan utnytte det. Robben er utrolig kjapp og vi er glade for at han er tilbake. Sneijder har også vært veldig viktig. Han scorer mål og er flink til å sette andre i scoringsposisjon.

- Offensiv fotball kommer lengst
Gullit, som for tiden jobber for å få 2018-VM til Nederland og Belgia, er fornøyd med årets VM-sluttspill. Han er glad for at angrepsfotball har lønnet seg og mener de fire sterkeste lagene står igjen i semifinalene.

- Lagene som har spilt mest offensivt har kommet lengst. Destruktiv fotball kommer ikke til å overleve. Jeg er stolt over at Spania, Nederland, Uruguay og Tyskland har blitt belønnet. Det er det jeg kommer til å huske fra dette mesterskapet.

Om Nederland skulle sikre VM-triumf for første gang i historien vil nok Gullit huske det, også. Om de kommer seg til finalen kan du følge med på her, LIVE fra 20.30.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere