*Nettavisen* Sport.

- Neppe bedre på landslaget

Foto: (FOTO: Håkon Mosvold Larsen/Scanpix)

Martin Johnsrud Sundby synes han fikk for få sjanser i fjor. Derfor tok han saken i egne hender.

30.11.08 14:57

BEITOSTØLEN (Nettavisen): Det ble en skikkelig skrell da Team Trøndelag-løperen Morten Eilifsen gikk inn til seier på lørdagens 15 km fri på Beitostølen. Like sensasjonell ble ikke resultatlista på søndagens 10 km klassisk.

Men at Team Manpower-løperen Martin Johnsrud Sundby skulle gå helt til topps, var det ikke mange som hadde spådd. Og aller minst hovedpersonen selv.

Se resultatlisten her (ekstern lenke)

- Jeg tok meg sjøl litt på senga. Dette er noe av det råeste jeg har opplevd, om ikke det aller råeste, sier Johnsrud, som fra et sent startnummer dyttet Odd-Bjørn Hjelmeset (35) ned fra toppen lenge etter at gullvinneren fra fjorårets VM-femmil hadde begynt å gi seiersintervjuer.

- Jeg har slitt med ryggen, og måtte ta det med ro i starten. Utover i løpet gikk det bare bedre og bedre, bekrefter 23-åringen.

For få sjanser
Sist vinter gikk Johnsrud Sundby bare to individuelle verdenscuprenn. Til tross for en fin 25.-plass i La Clusaz før jul, ble det få muligheter senere i sesongen.

- Jeg synes jeg fikk litt for få sjanser til å vise meg fram i fjor, innrømmer han.

Med manglende internasjonale resultater, ble det heller ikke landslagsplass. Mens lagkameratene Simen Østensen, Øystein Pettersen og Roger Aa Djupvik ble tatt ut på forbundslag, ble Johnsrud Sundby værende på Team Manpower.

- Jeg har hatt et vanvittig bra opplegg på Manpower denne sesongen.

- Hadde du vært bedre om du hadde vært på landslaget?

- For å være helt ærlig: Det hadde jeg neppe vært, sier Røa-gutten.

Takker ny trener
Mye av æren framgangen gir han til Kåre Tønne. Mannen som til daglig jobber som konsulent på fysisk trening i Olympiatoppen, har kommet inn som teknisk trener for Manpower-laget.

- Han har hjulpet meg veldig mye. Det gjør at jeg nå går med mer kraft i fartsretningen i begge stilarter, forklarer Johnsrud Sundby.

Tønne svarer med å gi løperen selv hovedæren.

- Han har vært veldig flink med seg sjøl. Han viser en voldsom interesse for å bli bedre teknisk, sier Tønne.

Odd-Bjørn Hjelmeset ble altså nummer to i lørdagens renn, mens Simen Østensen gikk inn til en oppløftende tredjeplass. Jens Arne Svartedal ble nummer fire.

De tre landslagsgutta viste dermed at formen er i anmarsj, og det var det vesentligste for dem.

Åpne dører
For Martin Johnsrud Sundby og de andre løperne som ikke er på landslaget, handler åpningshelga på Beitostølen. Dette er rett og slett deres mulighet til å vise at de er gode nok for internasjonale oppgaver.

- Et veldig viktig renn. Jeg hadde prøvd å spisse formen til dette, og jeg er veldig fornøyd med at det har gått så bra, sier Martin Johnsrud Sundby.

Nå kan han føle seg trygg på å få gå verdenscup på Beitostølen neste helg, og det vil være overraskende om han ikke også blir tatt med til Kuusamo for å gå 15 km klassisk den påfølgende helga.

Tar han vare på sjansene, står alle dører åpne.

Les alt om åpningsrennene på Beitostølen i Nettavisens vintersportsmagasin!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.