*Nettavisen* Sport.

- NESP i alle Mühlegg-prøver

Foto: SCANPIX

Alle Johann Mühleggs dopingprøver fra Salt Lake City inneholdt spor av NESP. Men en tabbe i IOC eller dopinglaboratoriet førte til at bevisene ikke kan brukes til å frata ham de to siste OL-gullene.

23.10.03 09:58

Tysk-spanjolen er foreløpig bare fratatt gullet på femmila, men han kan også miste gullene han tok på tremila og på jaktstarten. Dom i saken Norge har reist i Idrettens voldgiftsdomstol er ennå ikke falt.

Ikke brukt
Men det er klart at noen av bevisene mot Mühlegg ikke ble brukt i rettssaken i september.

- Via kilder vet vi at det fantes spor av NESP også i urinprøvene etter gullmedaljene til Mühlegg på tremila og jaktstarten. Men prosedyrene ble ikke fulgt. Mühlegg fikk ikke tilbud om å være med på analysen av B-prøven. Dermed har NESP-sporene ingen juridisk verdi, sier jusprofessor Geir Woxholt til VG.

Han sier videre at det var IOC eller analyselaboratoriet i Los Angeles som gjorde tabben.

Droppet vitne
Den svenske dopingeksperten Bengt Saltin var tidlig ute med å skaffe en blodprofil på Johann Mühlegg – som dannet grunnlaget for at han til slutt ble tatt. Men Norge valgte ikke å føre ham som vitne i rettssaken.

- Det er riktig at vi droppet Saltin som vitne - og den avgjørelsen ble tatt i samråd med ham selv. Men lenge før saken kom opp, skjønte vi at dommerne ikke ville ta hensyn til medisinske indisier.

- CAS-saken handlet til slutt fullt og helt om den juridiske tolkningen av IOCs eget lovverk. Når opplysningen om Saltin nå har kommet frem i Ekstra Bladet, kan jeg bekrefte NESP-sporene i Mühleggs prøver. Det tilhørte ikke CAS-saken, sier Woxholth til VG.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.