RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Anders Skjerdingstad (Nettavisen)

- Nesten redd av å tenke på OL

Sist oppdatert:
Men femprosentregelen skal gjøre «Pølsa» til en farlig mann i Vancouver.

OSLO (Nettavisen): - Jeg har funnet ut at man ikke nødvendigvis må sprenge grenser på trening hver eneste dag. I høst har jeg lagt inn en fem prosents sikkerhetsmargin på alt jeg gjør, sier Øystein Pettersen (26) til Nettavisen.

Langrennssprinteren går kanskje litt mot strømmen, mindre enn fire måneder før OL i Vancouver. Akkurat nå tøyer mange utøvere med hårete mål om gull og heder grensene for hva som er forsvarlig treningsmessig, i håp om å være best rustet av alle når OL-ilden tennes.

Pettersen har altså valgt en annen strategi.

- Sammen med dem rundt meg, bestemte jeg meg etter forrige sesong for å være litt mer fornuftig. Jeg holder litt igjen der jeg før trykket til ekstra, forteller Pettersen.

Det handler om at han ikke nødvendigvis tøyer strikken på det siste draget av intervalløktene. At han unner seg en time søvn midt på dagen, når han føler for det. Og at han dropper en økt når kroppen signaliserer at nok begynner å være nok.

- Noen synes kanskje jeg er feig. Men jeg føler ikke at det er feigt, sier han.

Hater stempelet
For det er selvfølgelig gode grunner til at han har innført det han kaller «femprosentsregelen». Litt for ofte har Linderud-gutten vært i superform om sommeren – for så å være syk eller skadet gjennom viktige deler av skisesongen.

- Jeg føler at jeg har et barmarksstempel. Og det hater jeg. Jeg tror folk ser på meg som en løper som er i form fra 1. mai til 1. november. I vinter vil jeg være på start i de rennene som betyr noe. For jeg er sikker på at jeg har forutsetninger for å kjempe helt i toppen, sier mannen som fikk sitt gjennombrudd i verdenscupen med andreplassen i Düsseldorf i 2006, og som siden har vært på pallen i verdenscupen to ganger.

Sist vinter var det en muskelskade i låret – nærmere bestemt et stygt kutt – som gjorde at han fikk VM-sesongen spolert. Tidligere har astma vært et tilbakevedende problem.

- Men nå er jeg frisk og skadefri, og det har jeg egentlig vært i hele sommer. Jeg fikk en føling med låret etter høydesamlingen i Ramsau i september. Det var en nyttig påminnelse om at jeg hadde glemt femprosentsregelen, erkjenner han.

Dødelig allergi
Nettavisen møter Øystein Pettersen på en sushirestaurant i Oslo sentrum. Til tross for kallenavnet «Pølsa», foretrekker han rå fisk.

- Å bli intervjuet her, er vel ødeleggende for imaget mitt, humrer han.

Mer humring blir det når han leser menyen (som han for øvrig kjenner godt fra før). Skrivefeilene vitner om at innehaverne neppe er født og skolert i Norge. Og kanskje nettopp derfor er sushien som blir servert av det utsøkte slaget.

Når fisken kommer på bordet, blir imidlertid «Pølsa» skeptisk.

- Dette er vel ikke egg, spør han, og gransker en tynn skorpe inne i en makirull.

- Jeg tåler ikke egg, forteller han.

- Men du dør ikke av å få det i deg?

- Jo, det er det jeg gjør. Selv små mengder kan slå meg rett ut. Jeg har medisiner som hjelper mot det, men ikke her.

Det viser seg ikke å være egg – og fisken går ned på høykant.

Skummelt å tenke på
Like stor er Pettersens appetitt på suksess i Vancouver. Men han prøver i størst mulig grad å ikke tenke så langt.

- OL ligger der. Men for å komme dit, må man prestere tidligere i sesongen. Det er det jeg konsentrerer meg om, sier han, og fortsetter:

- Jo mer man tenker på OL, jo mer skummelt blir det. Man blir nesten redd.

- Kommer jeg til OL, er det helt konge. Og er man først med på det norske laget der, går man selvfølgelig for gull, sier Pettersen.

Han har faktisk aldri deltatt i et internasjonalt mesterskap. I forkant av OL i 2006 tok han bronse på sprinten i NM, men i nærheten av å bli tatt ut til OL, var han aldri. Før VM i 2007 var han heller aldri blant de heteste kandidatene, mens den allerede nevnte lårskaden gjorde at han ikke var aktuell til VM i Liberec sist vinter.

(Les videre under bildet)

- Driter i hva folk mener
- Da jeg oppsummerte forrige vinter, konkluderte jeg med at det hadde vært en god sesong. Jeg var faktisk i kjempeform under VM. Men når jeg ser tilbake nå, husker jeg bedre at jeg var skadet enn at jeg var god. Selvfølgelig håper jeg det blir annerledes denne sesongen.

Samtidig er Pølsa klar på at hans lykke ikke står og faller med innsatsen i skiløypa – verken denne vinteren eller vintrene som kommer.

- Det er vanvittig motiverende å ha et mål som OL å jobbe mot. Men det er ikke krise om jeg ikke kvalifiserer meg. Jeg driter i hva folk mener. Jeg føler allerede jeg har lyktes godt som skiløper, selv om jeg aldri har vunnet et verdenscuprenn eller deltatt i mesterskap.

Når det er sagt: Det er ingen tvil som at Øystein Pettersen har lyst til å lykkes enda litt bedre ...

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere