RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NHF må lage en attraktiv serie

Foto: Cornelius Poppe / Scanpix
Sist oppdatert:
Byåsentrener Geir Oustorp med klokkeklar melding til håndballforbundet.

Det norske publikummet svikter kvinnehåndballen. På det verste var det kun 102 betalende tilskuere på en eliteseriekamp (Fjellhamar - Våg).

- Å spille i Lørenskoghallen foran litt over hundre tilskuere en søndag kveld... Vel det blir i hvert fall ikke bedre og mer spektakulær håndball av det, sier Byåsens trener Geir Oustorp.

Han er trener for det laget som trekker flest tilskuere i eliteserien for kvinner. Byåsen har et snittpublikum på 692, og hadde rekord mot Larvik, med 2255 stykker på tribunen. Men Oustorp er lei av å spille i glisene haller rundt omkring i landet. For sammenlignet med i fjor har Byåsen "mistet" nesten 300 tilskuere pr. kamp.

- Skritt rett vei
- Klubbene og Norges Håndballforbund (NHF) må gå sammen og få til en mer attraktiv serie for publikum. Jeg synes de nye retningslinjene for arenafaciliteter er et skritt i riktig retning.

NHF krever nå blant annet at det skal være minst 2000 publikumsplasser i hallene hvor det spilles eliteserie.

I Nidarøhallen, hvor Byåsen spiller sine hjemmekamper, er det plass til langt flere enn det. Og Oustorp lover topphåndball i Trondheim også neste sesong.

(Uaktuelt med støtte - les mer under bildet)

- Vi har det samme laget neste sesong som i år. Byåsen har arbeidet bra i administrasjonen, men vi ønsker oss fortsatt flere folk på kampene, sier Oustorp.

Verstingen er Oslo
Pressetalskvinne i NHF, Kirsten Birkeland, innser at publikumsoppslutningen på kvinnesiden er et problem. Spesielt i Oslo og Akershus er publikumsoppmøtet latterlig lavt. De fire klubbene som ligger nærmest hovedstaden var også de fire klubbene med lavest publikumssnitt.

Den tidligere storklubben Bækkelaget hadde 191 tilskuere i snitt - lavest av alle.

- Oslo og Akershus sliter nok spesielt. Først og fremst fordi folk har flere valgmuligheter der. På små steder er det kanskje lettere å bygge opp et engasjement rundt klubben, sier hun.

- Kan det bli aktuelt å gi subsidier til de klubbene som har minst tilskuere, slik at de får laget blest om laget?

- Vi har ikke økonomi til dette i forbundet. Det er ikke de samme inntektene hos oss som hos fotballforbundet, understreker Birkeland. Hun håper likevel at ildsjeler og lokalt næringsliv rundt klubbene vil ta tak, slik at det blir mer blest rundt håndballen andre steder enn i Trondheim og Larvik.

Attraktive kamper
- Jeg forstår at folk ikke går på kamp i for eksempel Nordstrandhallen, når du ikke engang ser hele banen. Poenget med de nye retningslinjene for arenautvikling er at det skal bli attraktivt å gå på kamp. Vi strammer stadig inn på dette, og håper sakte med sikkert å kunne bevege oss mot de tilstander som er i Danmark og Tyskland, understreker Birkeland.

(Mannfolka slår damene - les mer under bildet)

Hun synes likevel de totale tallene for håndballen ikke er urovekkende. Mye skyldes økt interesse for herrehåndball. Hele fem av klubbene i eliteserien for menn hadde høyere publikumssnitt enn Byåsen.

- Interessen for herrehåndball har økt. den innsatsen som er lagt ned i Bodø, hvor det er halvannet tusen på hver kamp i snitt, er et prakteksempel. Nå står også flere og flere profiler frem på herresiden, og det trigger interessen understreker Birkeland.

Bodø trakk i 2007/08-sesongen snittmessig dobbelt så mange tilskuere til kampene som seriemester Drammen (og nesten tusen tilskuere mer enn Byåsen).

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere