RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix

- Noen ganger dukker det opp noen sorte får - han var ett av dem

Sist oppdatert:
Olympisk mester, verdensmester, verdensrekordholder, alkoholiker, stripper, popartist og voldsdømt - dette er «den flygende finnen».

- Han er en av de aller største. Han vant absolutt alt, og man kan ikke gjøre så mye annet enn det. Han vant OL, VM, hoppuka, verdenscupen, og han satte verdensrekord i skiflyging. Han dominerte i alle disipliner.

Ordene tilhører NRK-kommentator og hoppentusiast Arne Scheie som forteller om den finske hopperen Matti Nykänen.

Men til tross for en merittliste ingen andre skihoppere kan vise til, har Matti Nykänen for mange blitt like kjent for sine utenomsportslige skandaler.

- Alle i Finland vet hvem Matti er, absolutt alle, sier Egon Theiner.

Egon Theiner har skrevet Nykänens offisielle biografi, noe som gjorde at han tilbrakte flere måneder sammen med Nykänen og de er i dag gode venner.

- Matti er kanskje litt mer som George Best enn David Beckham. Han er i hvert fall en av de mest berømte personene i finsk historie. Skihopping er en nasjonalidrett og med Matti har man både en suksessrik skihopper, samt avisoverskrifter om privatlivet hans, forklarer Theiner.

Verdensmester som 18-åring
Matti Nykänen ble født 17 juli, 1963 i finske Jyväskylä.

Fryktløs begynte Matti med skihopping i relativt ung alder. Det ble sagt at det eneste han fryktet var moren sin Vieno.

Det tok ikke lang tid før han fikk sitt første internasjonale gjennombrudd.

11 februar, 1981 sprer nyheten seg om at Finland kan ha en storhopper på gang etter at 17 år gamle Matti Nykänen vinner junior-VM i tyske Schonach foran østerrikeren Ernst Vettori.

Og det tar ikke lang tid før spådommen slår til. Kun måneden etter tar den unge finnen en imponerende andreplass i et verdenscuprenn under Lahtisspelen.

Men det er vinteren etter at det finske stortalentet virkelig får sitt store internasjonale gjennombrudd. 30 desember står han på toppen av seierspallen etter hoppukerennet i Oberstdorf og tar sin første verdenscupseier.

Knapt ett år etter at han ble juniorverdensmester i Schonach tar han også gullmedalje i VM i Oslo. Finnen vinner storbakkerennet i Holmenkollen og slår blant andre Olav Hansson fra Norge og østerrikeren Armin Kogler.

Se Nykänens vinnerhopp fra tåkehavet i Kollen under:

Men dette skulle bare bli starten på en av de største karrierene i hopphistorien - hvis ikke den største.

Verdens mestvinnende skihopper
Frem til 1989 vinner Nykänen hele 46 verdenscuprenn, noe ingen har klart å kopiere per dags dato. Han tar fire OL-gull, fem VM-gull, vinner verdenscupen fire ganger, i 1985 blir han verdensmester i skyflyging i Planica og året etter setter han verdensrekord i samme bakke med 191 meter.

Det første OL-gullet kom i Sarajevo i 1984.

«Gullet hans i den store bakken i Sarajevo var et kunststykke. Tilløpet var elendig preparert, og sporet helt uten sidestyring. Ti meter fra hoppkanten var Matti nær ved å falle. Utrolig nok greide han seg, og smelte til på hoppkanten. Det er en av de aller største prestasjonene jeg har sett i hoppbakken», skriver tidligere suksesstrener Leif Solbakken i boken «Lengst gjennom lufta».

Arne Scheie sier verdenscupseierne til Nykänen taler for seg selv.

- Han vant 46 verdenscuprenn og det sier det aller meste, forteller Scheie som er på vei fra Innsbruck til Bischofshofen.

Fredagens vinner i Innsbruck, Gregor Schlierenzauer, har nå 44 verdenscupseiere, men Scheie mener det er vanskelig å sammenligne østerrikeren med finnen.

- Det var færre renn før, forklarer NRK-kommentatoren.

- Det er dobbelt så mange renn i dag, kommer det fra Espen Bredesen i bakgrunnen.

Det er i hvert fall ingen tvil om at finnen er en av de aller største i hopphistorien.

Suksessens bakside
Men dessverre for Nykänen hadde suksessen en bakside. Etter hvert som årene gikk begynte det å gå rykter om at Matti Nykänen var mer enn en profesjonell skihopper. Det skulle vise seg at finnen slet med å takle suksessen, og levde et liv med alkohol og festing.

Norges kanskje beste skihopper på slutten av 80-tallet, Vergard Opaas, forteller til Nettavisen at han i starten ikke så på Nykänen som noe annet enn en fantastisk god skihopper.

- Han var som hvem som helst annen. Matti var en hyggelig kar, men jeg hadde ikke så mye med han å gjøre utenom hoppbakken.

- Det var først i 85 at jeg hørte den første historien. Jeg tror det var i Kulm at han skulle ha tatt den helt ut for å si det sånn, sier Opaas.

Arne Scheie registrerte også nedturen mot slutten av finnens karriere.

- Jeg følte ikke at det var noe problem før på slutten av karrieren hans. Det var da den store nedturen kom. Det er mange som ikke klarer rampelyset, og han falt inn i den klassen dessverre.

Det dukket etter hvert opp flere historier og rykter om Nykänen som viste en annen side av skihopperen, enn folk kanskje tidligere var kjent med. I et tv-intervju før et av sine mange hopp skal han ha svart følgende på spørsmål fra en finsk journalist som lurte på «hva han tenkte nå?»

- Jeg tenker på f***e, men først må jeg hoppe, skal Matti ha svart.

Blakk, tørst og ferdig som skihopper
Nykänens siste verdenscupseier kommer i nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen 1 januar, 1989. (se video under)

Finnen fortsatte å hoppe i to år til, men 10. februar, 1991 setter Nykänen utfor for siste gang og avslutter karrieren i VM i Val di Fiemme.

Da var finnen blakk.

- Man fikk etter hvert med seg at han ikke oppførte seg bra. Og dette fikk jo også skileverandøren med seg, så Matti fikk dårlige kontrakter med dem. Jeg tror ikke han fikk en krone fra dem, forteller Vegard Opaas.

Finnen klarte derimot å finansiere de utallige festene og fyllekulene med kjendisstatusen sin i hjemlandet, men det hindret han ikke i å donere bort premiesamlingen sin til sportsmuseet i Helsingfors for cirka 300 norske kroner.

- Gjort er dessverre gjort, jeg angrer overhodet ikke. Så lenge jeg hoppet lengst, gjorde Finland stolt og tjente penger for skiforbundet, var det sjelden noe problem at jeg var glad i sigaretter og alkohol. Slik var det da, og slik er det enkelte plasser fremdeles, fortalte Nykänen i et intervju med Dagbladet noen år tilbake.

Popartist
Etter at han brukte opp alle pengene sine valgte han i 1992 å debutere som popartist. Debutalbumet «Yllätsysten yö» solgte over 25.000 eksemplarer, og den tidligere skihopperen ble belønnet med gullplate. Godt gjort for en person uten sangstemme.

- Etter at han la opp hørte vi aldri noe mer om hoppkarrieren hans, sier Veli-Matti Peltola, journalist i den finske avisen Helsinki Times.

- Faktisk så tenker folk som ikke vokste opp med ham som en skistjerne at han bare er en person som er i tabloidavisene. Det var ganske morsomt i starten, men så ble det bare trist, sier Peltola.

Utover 90-tallet fortsatte Nykänen å satse på sangkarrieren med blandet suksess. Han skal også ha forsøkt seg som stripper.

Tidligere hoppkollega Opaas synes det var trist å se Nykänens nedtur.

- Det er noen sorte får i samfunnet som ikke klarer å holde orden på eget liv, og han var dessverre en av dem.

Konemishandling og fengsel
Utover 2000-tallet fortsatte nedturen for finnen. Da kom de første meldingene om angrep mot kona Mervi Tapola.

I 2004 ble Nykänen dømt for å ha gått til angrep på Tapola. Samme året ble han også dømt til to års fengsel for å ha knivstukket naboen. I 2006 ble finnen igjen fengslet i fire måneder for å ha angrepet kona nok en gang.

Også nordmenn fikk med seg hvordan det gikk med Matti på 2000-tallet da han var med å promotere filmen «Matti», som handlet om hans eget liv. Finnen stilte tydelig beruset opp til intervjuer hvor han blant annet kritiserte Norges tidligere landslagstrener Mika Kojonkoski.

I filmen ble også landslagstreneren fremstilt som en mindre sympatisk type som sladret på Matti. Nykänen har senere sagt at intervjuene om Kojonkoski bare var ment som spøk. Og om filmen skal han ha sagt følgende:

- Alt er fiksjon, men noe er fakta.

Comeback i hoppbakken
Til tross for et stort alkoholproblem gjorde Matti comeback i hoppbakken da han stilte i veteran-VM i 2008.

Utrolig nok gikk han helt til topps da han hoppet lengst i begge omgangene.

I 2010 kom han igjen på pallen da han ble nummer tre i veteran-VM i Slovenia.

Edru
Samme året fikk kona Mervi endelig nok, og skilte seg fra den tidligere storhopperen. Matti svarte med å slutte å drikke. I dag lever han fortsatt av musikken og 2012 fikk han også sitt eget reallityprogram på finsk tv. I et intervju med den tyske avisen Die Welt fra desember 2012, forteller finnen at han føler han har fått kontroll på livet.

Og han håper det varer.

- Det er det som er det viktigste for meg nå. Jeg har en drøm om at det skal forbli slik, og at jeg fortsetter å være lykkelig.

- Jeg angrer på at jeg drakk så mye, sier Matti.

Finnen har igjen funnet kjærligheten og bor i dag sammen med Susanna Ruotsalainen. Han svarer følgende på spørsmål om han kunne tenke seg å gifte seg for femte gang:

- Jeg ønsker å gifte meg igjen. Og da skal jeg være edru. Forrige gang var jeg ikke det, sier Matti.

- Katastrofe for finsk hoppsport
Fredag gikk det tredje rennet i den tysk-østerrikske hoppuka av stabelen i Innsbruck foran mer enn 22.000 elleville østerrikere.

Hjemmefavoritten Gregor Schlierenzauer tok seieren foran polske Kamil Stoch, Anders Bardal fra Norge, Severin Freund fra Tyskland og sloveneren Peter Prevc.

Flere har kanskje fått med seg at Finland knapt nok er med i verdenscupen i hopp om dagen.

Utenom Lauri Asikainen har finnene sendt samtlige av sine hoppere hjem. Fredag var ikke Asikainen en gang å se i finalenomgangen i Bergiselbakken.

- Det er en katastrofe. Ikke bare for finsk hoppsport, men også for finsk idrett, sier Scheie, som er redd tilskuerne vil svikte Lahtisspelen senere i år.

- Man kan si hva man vil om langrenn, men i Lahti er det hopp som trekker publikum.

Det er ingen tvil om at Finland trenger en ny storhopper, men det spørs om de noen gang vil få en hopper som blir like stor som Matti Nykänen.

I mellomtiden får vi uansett håpe at Matti klarer å holde orden på sitt liv. Han virker i hvert fall å være positiv.

- Jeg er klar for hver dag, til og med for morgendagen.

Kilder: FIS, Wikipedia, «Lengst gjennom lufta» av Arne Thoresen og Leif Solbakken, Suomi24, Die Welt, Dagbladet, The Guardian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere