RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Nordmenn er bortskjemte

Foto: Egil Sande (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Men Aksel Lund Svindal synes ikke at folk forventer for mye av ham.

NOREFJELL (Nettavisen): Aksel Lund Svindal går mot sin tredje strake fjerdeplass i verdenscupen. Sesongen har ikke ikke blitt som forventet for en av Norges største idrettsstjerner, til tross for en lovende start.

Selv om han ikke når målet om en sammenlagtseier i verdenscupen, ser han det positive i situasjonen.

- Sesongen min har ikke vært bra nok. Samtidig har jeg såpass mange verdenscuppoeng at det er vanskelig å svartmale situasjonen. Jeg havner på godt over 1000 poeng, og det er det ganske få som gjør hvert år. Så det er blandede følelser, sier Lund Svindal til Nettavisen.

- For få pallplasser
Han har kommet seg tilbake til storformen, og forrige helg noterte han seg for to pallplasseringer i Kvitfjell. Først tok han en tredjeplass i utfor på lørdag, og en andreplass i Super G på søndag. Det er slike helger Lund Svindal har savnet, forteller han.

- I år har jeg altfor mange plasseringer fra fire til ti, og altfor få plasseringer fra en til tre. Før Kvitfjell-helgen hadde jeg 16 topp 10-plasseringer, og bare to av dem var på pallen. Jeg mangler bittelitt i hvert renn som gjør at jeg ikke er helt der oppe, forklarer han.

- Hvorfor tror du at det blir sånn?

- Fordi jeg ikke er god nok. Jeg var god nok før nyttår, og er god nok igjen nå. Det er ganske små marginer, og handler om hundredeler og tideler. Jeg har kjørt litt for dårlig, og har vært i litt for dårlig form, og det er der tidelene har forsvunnet, sier han.

- Kulere hvis man vinner
- Har den varierende sesongen gjort deg frustrert?

- Jeg blir ikke spesielt «happy», for målet i hvert eneste renn er å kjempe om pallplasseringene. Jeg forventer ikke å havne på pallen i hvert renn, men jeg forventer å kjempe om det. Det er kulere å kjøre hvis man vinner, og kulere etter rennet hvis man har gjort et godt løp. Man må jo på premieutdeling, dopingkontroll og alt det der, selv om man blir nummer fire. Og det er kulere å bruke tid på slike ting hvis man har vunnet, sier han og smiler.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er knallhard konkurranse om pallplassene i verdenstoppen, og Lund Svindal har alt i alt hatt en bra sesong. Mange nordmenn hadde nok håpet og regnet med å se Lund Svindal på toppen av sammenlagtlisten, men forventningene er ikke for høye, mener han.

- At nordmenn er bortskjemte når det gjelder idrettspersoner, er det ingen tvil om. Nordmenn presterer veldig bra satt opp mot størrelsen på landet, men jeg synes ikke nordmenn forventer for mye av meg, når jeg selv har sagt at jeg skal kjempe om seieren i sammenlagtcupen, sier han.

- Men jeg tror generelt sett at nordmenn har høye krav til idrettsplasseringer, men på en annen side er de flinke til å støtte opp om oss som driver med dette her, utdyper han.

- Feigt å senke målsettingen
Og selv om han for lengst er ute av kampen om verdenscupseieren, senker han ikke ambisjonene før neste sesong.

- Målet mitt forandrer seg ikke, målet er å kjempe om sammenlagtseieren. I år har ikke sesongen på noen måte vært bra nok, og det har vært mange kjipe renn. Men samtidig ser jeg på poengsummen min at det ikke er så verst, likevel. Det er feigt å senke målsettingen, og det er lettvint. Jeg må ha høye mål, sier Lund Svindal.

Han kjemper fortsatt for å finne tilbake til den virkelige godfølelsen i skisporet, den som gjorde at han var uslåelig i store perioder fram til det beryktede fallet i Beaver Creek.

- Følelsen av at jeg kan vinne renn selv om jeg ikke har den perfekte dagen, har jeg ikke hatt siden før jeg ble skadet i 2007. Sånne perioder får man ikke så ofte, sier han.

- Tror du at du finner tilbake til den følelsen?

- Jeg håper selvfølgelig det. Men jeg kan ikke gå rundt og være misfornøyd selv om jeg ikke vinner hvert andre renn. Det er det bare noen få som klarer over en lengre periode. Hvis man går rundt og er misfornøyd med andreplasser, har man et tungt liv som alpinist, sier han og smiler.

For smilet er alltid på plass hos Lund Svindal, og han er i ferd med å avslutte sesongen på en god måte. Han vinner ikke verdenscupen nå, men alt tyder på at konkurrentene bør vokte seg neste sesong.

Og som han sier selv:

- Det er bare å kline til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere