*Nettavisen* Sport.

- Norge burde sendt løpere

Foto: Sari Gustafsson (Scanpix)

Ilja Tsjernosov til topps uten norsk motstand. Ikke alle synes det er greit.

04.02.11 14:51

Russiske Ilja Tsjernosov tok sin første verdenscupseier da han vant 20 km fellesstart med skibytte på hjemmebane i Rybinsk fredag.

Nærmest fulgte franskmennene Jean Marc Gaillard og Maurice Manificat.

Ingen norske løpere deltok i fredagens løp. Norge stiller heller ikke lag i søndagens stafetter. De VM-uttatte løperne prioriterer mesterskapsforberedelser.

Lørdag stiller fem norske herresprintere til start. Fire av dem kjemper om de to siste plassene i VM-troppen.

Mulighet for de nest beste
Kåre Tønne, som er trener for det private laget Team Manpower, liker dårlig at Norge kun er representert i ett av seks løp i Rybinsk.

- Jeg mener absolutt Norge burde sendt flere løpere til Russland. Dette hadde vært en god mulighet til å gi de nest beste en sjanse i verdenscupen, sier Tønne til Nettavisen.

Han viser til at Norge allerede har en hovedleder på plass, i sprinttrener Ulf Morten Aune. Sprinterne har også med seg smørere.

- Jeg ser at det kan finnes argumenter for ikke å sende løpere. Men jeg mener i hvert fall det burde ha vært vurdert, sier Tønne – som er trener for løpere som Morten Eilifsen og Roger Aa Djupvik.

Kanskje er det de nest beste kvinnelige løperne som har mest grunn til å være skuffet. Løpere som Ingvild Flugstad Østberg og Marte Elden kunne havnet høyt på listene.

Prioriterer VM
Sportssjef Åge Skinstad har da også mange argumenter på hånda for valget om kun å sende de fem landslagssprinterne.

- Det viktigste argumentet, er at vi prioriterer et optimalt opplegg fram mot VM. Det gjelder ikke bare løperne, men også støtteapparatet, begynner Skinstad.

- Så vil noen mene at vi burde sendt de nest beste til Rybinsk, men vi har valgt å prioritere skandinavisk cup i Latvia og Estland. For det første mener vi det er riktig nivå for de nest beste. Og for det andre er det slik at man kan skaffe seg friplass i verdenscupen senere med god innsats der, forklarer sportssjefen.

Faktum er at vinneren av skandinavisk cup sikrer seg friplass i verdenscupfinalen – og ikke minst friplass i alle verdenscuprennene før jul neste sesong.

De tre beste i cupen har friplass i verdenscupen i Lahti etter VM.

Ulvang beklager B-preg
Det hører med til historien at Norge ikke er alene om å nedprioritere de tre verdenscuprennene i Rybinsk.

I fredagens kvinnerenn, stilte bare 30 løpere til start. 13 var russiske. I herreklassen startet 36, og også her var det 13 russere.

- Det er synd at det blir litt B-preg, for Rybinsk er en av de aller beste arrangørene. Det er massevis av folk, ofte 20.000 tilskuere, og de har blant annet bygget en stor innendørstribune langs oppløpet, sier Vegard Ulvang, som er leder i den internasjonale langrennskomiteen.

Forstår prioriteringen
Han erkjenner at tidspunktet for løpet ikke er optimalt.

- Vi forstår at enkelte prioriterer bort dette løpet. Av erfaring vet vi at det vil være variabel deltakelse i renn den siste måneden for VM og OL. Det er synd, for Rybinsk hører absolutt hjemme på kalenderen, sier Ulvang til Nettavisen.

- Burde Norge sendt noen av sine nest beste?

- Det er et spørsmål du gjerne må stille. Men jeg er ikke riktig person til å svare på det, sier Vegard Ulvang.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag