- Norge har løst dopingproblemet

Foto: HANDOUT (SCANPIX)

Norsk idrett har løst dopingproblemet. Likevel er det ingen grunn til å dempe trykket i antidopingarbeidet.

23.11.11 09:02

Oslo (ANB): Det mener førsteamanuensis Bjørn Barland ved Politihøgskolen. Han berømmer Stiftelsen Antidoping Norge for arbeidet den gjør.

- Det er så profesjonelt at det helt klart bidrar til å holde et mulig dopingproblem i idretten i sjakk. Norge er best i klassen på dette området, og har vært det helt siden den første dopingsaken i 1976, hevder han overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Et lite problem
Hvert år gjennomfører Antidoping Norge mellom 2500 og 3000 tester. Bare noen få promille av de som blir testet blir dømt for dopingbruk – de siste årene mellom 10 og 20, hittil i år 12.

Mange mener doping innenfor den organiserte idretten er mye mer utbredt enn tallene gir uttrykk for. Det er Barland uenig i. Han tror ikke mørketallene er høye.

- Jeg er overbevist om at doping er et lite problem i norsk idrett. Det lave antallet dommer år etter år, til tross for ekstremt mye testing, er et uttrykk for dette. Også det de fleste av de dømte er tatt for. Veldig mange saker gjelder bruk av cannabis, et rusmiddel som etter min mening ikke har noe på dopinglista å gjøre, sier Barland.

Prisen å betale
Det at det norske idrettsmiljøet er så lite og gjennomsiktig, og at det er forbundet med stor belastning å bli avslørt, mener han også bidrar til at dopingbruk er så lite utbredt.

Likeså at vi lever i et rikt land, der vi har anledning til å bruke store ressurser på at utøverne skal nå toppen med rene midler. Nordmenn behøver ikke å ta snarveier, som utøvere fra fattigere nasjoner ofte tyr til for å oppnå ære og berømmelse og sikre framtiden.

Likevel er Barland klar på at trykket i antidopingarbeidet må opprettholdes.

- Det er nok prisen vi må betale for å holde idretten ren for doping, påpeker han.

Mer sammensatt problem
Antidoping Norge har i det siste utvidet sitt arbeidsområde og retter nå også blikket ut over sitt mandat innenfor idretten. Nå i november, for eksempel, avholder stiftelsen – med støtte fra Helsedirektoratet – en seminarrekke i Gjøvik, Vestfold, Førde og Tromsø om doping som ungdomsproblem.

Barland synes dette er vel og bra, men anmoder stiftelsen å trekke inn annen kompetanse enn sin egen, nærmere bestemt fagfolk innenfor helse, jus og ulike forskningsmiljøer.

- Dopingproblemet i samfunnet generelt er mye mer sammensatt enn innenfor idretten. Der har man et klart regelverk å forholde seg til, og den store drivkraften er lysten til å vinne. Utenfor idretten er det først og fremst kropp og utseende som frister mange til dopingbruk. Det har mange aspekter og krever en mye bredere kompetanse i det forebyggende arbeidet, sier Bjørn Barland. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.