*Nettavisen* Sport.

- Norge tar 29 medaljer

Torino-OL blir tidenes leker sett med norske øyne. Ti gull, ni sølv og ti bronse er TV 2 Nettavisens medaljetips.

10.02.06 08:51

Noen vil sikkert mene at man er oversjåvinistisk, patriotisk, småfull og kanskje også fullstendig ute på jordet, men bruk i så fall debattlenken HER og kom med dine egne synspunkter og forslag.

Olympiatoppen har kalkulert med at Norge tar 25 medaljer i Torino, og sånn sett tangerer vi vår beste prestasjon i vinterlekene noen sinne. Vi tror de norske fargene vil prege den italienske byen i enda større grad. Totalt sett tror vi Norge tar 29 medaljer.

Årsaken er at Norge har medaljekandidater i så godt som alle øvelser vi deltar i, og med fullklaff tar vi faktisk enda flere medaljer enn det igjen også. 29 medaljer er faktisk ingen voldsomt drøy påstand. Bare i skiskyting kan vi, med brukbar uttelling, ta ti medaljer alene.

Bli med på regnestykket vårt:

SKISKYTING:
På herresiden tar Norge gull og bronse på sprinten med henholdsvis Ole Einar Bjørndalen og Frode Andresen. Bjørndalen følger opp i jaktstarten og vinner der også, mens Halvard Hanevold tar en bronse på 20-kilometeren.

Klikk på bildet for å forstørre.

På fellesstart er normalt sett Bjørndalen sterk, og det er ikke utenkelig at han vinner den også. En edruelig påstand er det også at Norge tar medalje på stafetten, kanskje ikke gull, men vi havner i hvert fall på pallen. La oss tippe et sølv.

KONKLUSJON: Det blir tre gull, ett sølv og to bronse på skiskytterherrene.

På kvinnesiden kommer vi neppe til å ta like mange medaljer, men mulighetene er definitivt til stede. Liv Grete Poiree er på vei tilbake til bra form, Linda Tjørhom kan i beste stunder hamle opp med alle, særlig på 15-kilometeren, og i stafett har vi vunnet to ganger så langt denne sesongen.

På sprinten går jeg ut fra at vi tar en medalje. Liv Grete, kanskje, tar sølv. På jaktstarten kalkulerer vi med at vi ikke tar noen medaljer i det hele tatt. Fellesstarten – der tar Norge sølv med Poiree, mens det blir sølv på stafetten.

KONKLUSJON: Tre sølv. Og det er et svært forsiktig anslag. I skiskyting alene tar vi dermed ni medaljer.

LANGRENN:
På kvinnesiden har vi kanskje det sterkeste gullkortet hele OL sett under ett i Marit Bjørgen, selv om hun har fått deler av oppkjøringen til lekene spolert på grunn av sykdom. Kvinnene skal stake seks distanser, og Bjørgen skal i utgangspunktet gå alle. Seks gull tar hun neppe, men det er i hvert fall realistisk å tro at hun vinner sprinten og ti kilometer klassisk. Lagsprinten er det også rimelig sannsynlig å anta at Bjørgen, i tospann med Hilde Gjermundshaug Pedersen, stikker av med seieren.

Klikk på bildet for å forstørre.

På stafetten bør Norge også henge bra med i toppen, men la oss for edruelighetens skyld tippe sølv. I duathlon vil jeg også tro at Norge har gode medaljekandidater på kvinnesiden. La oss tippe at Bjørgen tar bronse, da, så tar vi ikke HELT av.

Tremila på tampen av mesterskapet blir for stor belastning på henne, så der tar Norge ingen medalje. Ingen av de andre norske kommer opp heller.

KONKLUSJON: Tre gull, ett sølv og en bronse.

Herrene har også vist stigende formkurve inn mot Torino. Jens Arne Svartedal vant 15-kilometeren i Davos sist helg, Odd-Bjørn Hjelmeset er på vei mot god, gammel form, og i sprinten har vi flere gode medaljekandidater.

Lagsprint i klassisk stil er kanskje den øvelsen vi har størst sjanse til å ta gull. Jens Arne Svartedal og Tor Arne Hetland er en fryktet duo, hvis de skulle vise seg å få tilliten, med Odd Bjørn Hjelmeset og Eldar Rønning som gode nummer tre og fire. Hetland stiller også som en medaljekandidat på den individuelle sprinten, som går i fri teknikk. La oss tippe ett gull og en bronse på de to sprintøvelsene.

15 kilometer klassisk er kanskje den individuelle distansen der vi har best sjanse til å hevde oss, særlig med tanke på det som skjedde i Davos. Svartedal, Hjelmeset og Frode Estil er alle medaljekandidater. Det vil være overraskende om ikke en av dem havner på pallen. Jeg tror faktisk Svartedal stikker av med gullet. Det er hans tur nå. I duathlon har vi også noen medaljekandidater. La oss tippe en bronse.

Stafetten kan vi selvsagt vinne, men magefølelsen sier noe annet. Jeg tror vi ikke engang havner på pallen. Det samme gjelder femmila.

KONKLUSJON: To gull og en bronse. Totalt for langrenn tar vi åtte medaljer.

KOMBINERT:
En idrett det er veldig vanskelig å spå. Magnus Moan kan, i sine beste stunder, hamle opp med hele verdenseliten, men det betinger fremganger i hoppbakken. I sporet er det ikke mange som holder følger med unggutten, noe han har bevist ved flere anledninger allerede denne sesongen.

Petter Tande er også et stort talent, men Moan er sannsynligvis den heteste medaljekandidaten. Jeg tror de tar hver sin medalje. Moan sølv i den «klassiske» konkurransen og Tande bronse på sprinten. I lagkonkurransen tar Norge gull.

KONKLUSJON: En medalje av hvert slag. Ett gull, ett sølv og en bronse.

Klikk på bildet for å forstørre.

HOPP:
De norske hoppgutta har levert bra form i 2006. Roar Ljøkelsøy, Bjørn Einar Romøren og Lars Bystøl har alle vunnet renn på nyåret, og det er liten tvil om at vi er en av favorittene i laghopp. Men jeg tror finnene blir for sterke der, og at Norge må klare seg med sølv.

I de øvrige øvelsene er Roar Ljøkelsøy i utgangspunktet vårt sterkeste kort, og han leverer alltid solid. Spørsmålet er om han prikker inn topphoppene når det virkelig gjelder. Bjørn Einar Romøren er også en mann som flyr bra for tiden. Samtidig er utfordrerne er mange. Finnene har begynt å vise OL-form, og verdenscuplederen Jakub Janda har vært stabilt bra i hele år.

Jeg tipper Ljøkelsøy tar én individuell medalje, men at han også blir den eneste norske.

KONKLUSJON: Ett sølv og en bronse.

ALPINT:
Tradisjonelt sett har Norge gjort det bra i alpint under OL. Hittil denne sesongen har vi ikke imponert i like stor grad. Lasse Kjus har vært syk omtrent hele sesongen, i slalåm har det vært lenge mellom høydepunktene, og Aksel Lund Svindal og Kjetil Andre Aamodt har levert jevnt over gode prestasjoner.

Kjus'ern skal man aldri avskrive, og fordelt på disiplinene slalåm, utfor, kombinasjon, storslalåm og super-G, har vi i hvert fall potensial til å kunne ta en god del medaljer. Spørsmålet er om vi får det ut når det gjelder.

Kombinasjonen er kanskje vår sterkeste gren, siden vi har gode allroundere i både Kjus, Aamodt og Lund Svindal. Der bør vi ta medalje. I fartsdisiplinene har vi også vært gode gjennom hele sesongen, så i super-G og utfor bør det også være mulig å ta medalje.

Vi tipper gull i kombinasjonen og ytterligere to medaljer i de øvrige. I de mer tekniske disiplinene kommer vi ikke helt opp.

KONKLUSJON: Ett gull, to bronse.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKØYTER:
Skøytegutta var veldig offensive i forkant av sesongen, men har ikke helt slått til i forhold til forventningene. Samtidig har amerikanske Chad Hedrick smadret alt av rekorder, og han er storfavoritt til å ta de tre lengste distansene i OL. Eskil Ervik er nærmest på de to lengste. Sannsynligvis tar han medalje i begge.

De kortere øvelsene er vi et stykke unna å være favoritter, så det blir med de to medaljene.

KONKLUSJON: To sølvmedaljer.

CURLING:
Både herrene og damene har potensial til å gå helt til topps, men da skal mye klaffe. Pål Trulsen & co har best erfaring og meritter i forhold til store mesterskap, så vi tipper herrene tar bronse. Kvinnene kommer ikke helt opp denne gangen.

FRESTYLE OG SNOWBOARD:
Kari Traa er Norges beste medaljekandidat i freestyle, og hun har vist prov på god, gammel form i forkant av OL. Klarer hun å levere også når det gjelder som mest? Vi tror på en bronse.

I snowboard er vi heller ikke like godt forspent. Daniel Franck er med igjen, men han har vært og er skadet før lekene. Vi tror ikke det blir medalje på Norge denne gangen.

KONKLUSJON: En bronse.

Totalt ender vi dermed opp på ti gull, ni sølv og ti bronse.

Vi går med andre ord 16 morsomme dager i møte.

Her får du alt om Torino-OL.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.