*Nettavisen* Sport.

- Norges største sykkelflopp gjennom tidene

Foto: Jarle Fredagsvik (www.procycling.no)

To ledere i norsk nysatsing sluttet på dagen etter budsjettsmell. Men hvem har skylden?

20.07.12 19:34

Det var en stolt lageier, Erik Tandberg i Norspons, som presenterte Norges nyeste kontinentallag, OneCo-Mesterhus, like etter nyttår.

Lars Junker (tidligere kjent fra Trek-Adecco og juniorgruppa i Glåmdal SK), Fred Arne Enger (Glåmdal SK) og Gunnar Haakenrud (Asker CK) var de som hadde hatt ideen om et nytt norsk sykkellag.

Sammen hadde de kommet langt på vei, da de kom i kontakt med Erik Tandberg. Eieren av Norspons bidro med å hente inn kapital, og lenge så det ut som et lykkelig ekteskap.

Laget har tatt en internasjonal UCI-seier, og tidvis markert seg sterk i nasjonale ritt, i deres første halvår.

Seks måneder etter den offensive satsingen ble presentert er situasjonen alt annen enn rosenrød. Grunnet skakkjørt økonomi er Fred Arne Enger og Lars Junker ute av prosjektet.

- De har svidd av hele budsjettet det første halvåret, raser Erik Tandberg overfor procycling.no.

Etter det procycling.no erfarer hadde Oneco-Mesterhus basert seg på et budsjett omkring fem-syv millioner kroner før årets sesong, det inkluderer alt av utstyr og så videre. Budsjettet i «rene penger», som altså nå er tomt, var på cirka 1,4 millioner.

Budsjettkrangel
Men grunnen til at pengeskrinet til OneCo-Mesterhus nå er tomt, er det stor uenighet rundt.

- Vi ble lovet at lønninger til den sportslige ledelsen, mekanikere og til dels stipender til noen ryttere ikke skulle inngå i budsjettet til OneCo-Mesterhus, men skulle gå ut fra Norspons. Når lønningene plutselig skal inkluderes i budsjettet er det klart at det straks ser dårlig ut.

- I tillegg ble vi lovet flere ting gratis, som vi endte opp med å måtte betale for, forteller Fred Arne Enger til procycling.no.

Det er Erik Tandberg fullstendig uenig i. Selv om han er enig i at det dukket opp noen små uforutsette kostnader, mener han ikke at de har hatt den store innvirkningen. Han hevder også at lovnader om at lønningene ikke skulle være inkludert i lagets budsjett aldri ble gitt, og at alle prosjekter Norspons jobber med har egne budsjetter.

- Først kom de til oss med et budsjett hvor lønningene ikke var inkludert. Da sa jeg at de måtte komme tilbake med et nytt fullstendig budsjett, inkludert lønningene, noe de også gjorde.

- Det har på ingen måter vært noen god kommunikasjon. Det er nok begge parters skyld, sier Tandberg.

Junker: - Jeg er mektig forbannet
Kranglingen og de økonomiske kuttene sørget for at det har blitt enn alt annet enn lykkelig skilsmisse.

- Det er kroken på døra for Oneco-Mesterhus, mener Lars Junker.

- Jeg sluttet på grunn av den økonomiske situasjonen. Jeg kan ikke være med å se på den nedgraderingen av satsingen.

Mannen som har fungert som assisterende leder i Oneco-Mesterhus, og har sørget for det meste av logistikken, utdyper så hva han mener med nedgradering.

- Jeg sitter på et brev som forteller hva som kommer til å skje med laget, men som jeg ikke vil dele i sin helhet nå. Der står at laget ikke har råd til å beholde en servicebil og at vi ikke skal kjøre ritt i utlandet så fremt arrangøren ikke betaler for hele opplegget - noe nesten ingen gjør - blant annet, utdyper Lars Junker overfor procycling.no.

- Jeg er mektig forbannet. Uansett hvor mange sponsorer vi skulle få inn, så skulle vi ha full satsing ut 2012. Når han lover det, så planlegger vi ut i fra det.

Junker har vært med og bidratt for Oneco-Mesterhus gjennom hele vårsesongen. Men da han kom hjem fra et ritt i juli fikk han beskjeden han ikke trodde ville komme.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Tandberg: - Det har gått helt bananas
- Vi har kjørt bra, og vært flere steder utenlands. Men da jeg kom tilbake fra Romania (Sibiu cycling tour, vår.anm.) forrige uke, fikk jeg høre at den økonomiske situasjonen var dårlig. Da får jeg vite at det står igjen av sesongen er norgescup og showrittene, hvor noen av rytterne får delta. Alt gikk på skinner før de kom inn. De lovnadene som kom inn da var så bra... Det var gull og grønne skoger. Men nå faller det ene og det andre fra hverandre.

Junker understreker flere ganger at han normalt ikke er en person bruker aviser eller noe sånt hvis han misfornøyd med noe, men at han nå føler seg tråkket på.

Erik Tandberg avviser på sin side at laget er historie.

- Nei, det er det ikke. Men jeg skal ikke legge skjul på at vi må gjøre noen grep for å kunne fortsette. De har gått helt bananas. Vi skal ta styringen selv og komme i mål med dette.

- Vi prøver å effektivisere driften uten at det skal gå på bekostning av det sportslige. Vi gjør dette på grunn av ansvarsfølelsen vi har overfor ryttere og sponsorer. Dette har blitt et tapsprosjekt for oss, understreker Tandberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jarle Fredagsvik

Slakter Malta-oppholdet
Han er ikke nådig i kritikken når det kommer til bruken av budsjettet de har fått til rådighet.

- De har brukt opp alle pengene de har fått til rådighet. For eksempel dro gutta til Malta og kjørte sykkelritt mot ett lag (Christina Watches-Onfone, vår.anm.) på Malta, men de hadde booket og betalte for et treningsopphold på Mallorca. Det hører ingen sted hjemme. Han (Lars Junker, vår.anm.) tror det er stort å kjøre rundt på en grønn eng på Malta mot ett lag og stå på pallen hver dag.

- Det var idioti av meg å se det så sent. Jeg holdt på å miste haka da jeg la merke til opplegget, og da jeg så regningen mistet jeg haka, beskriver mannen bak selskapet Norspons.

Fred Arne Enger forstår at Tandberg setter spørsmålstegn til Malta-turen, men det har sin forklaring mener den daværende sportsdirektøren.

- Egentlig skulle vi kjøre Tour of Marocco den perioden, men da vi skulle forsikre oss en siste gang om at vi fikk delta, dagen før vi bestilte billetter, var beskjeden at vi og to andre lag ikke fikk delta.

- Det ødela vårsesongen vår litt. Da fikk vi gjennom media vite om rittet i Malta og at Christina Watches skulle kjøre der. Vi kontaktet dem og de var ivrige etter å ha oss med. Da vi kom ned dit fikk vi vite at vi og Christina Watches ikke fikk kjøre med de ca 150 andre rytterne. Michael Blaudzun (sportsdirektør i Christina Watches) og jeg kranglet med dem i to timer for å få kjøre et normalt ritt, men til slutt måtte vi enten kjøre mot hverandre eller mot ingen. Det var ikke det vi var forespeilet, beskriver han.

Lars Junker er på sin side ikke fornøyd med hvordan Erik Tandberg har uttalt seg via media.

- Jeg minner om den såkalte solkongen, Erik Tandberg, som via dere gir inntrykk av at han styrer alt selv. Det er bare sprøyt. Det er jeg som har hatt ansvaret for sammensetningen at de løpene laget skal kjøre. Hvor mange ritt har han vært på? Ingen! Men så fort en rytter gjorde det bra var han ute i media. Det er fair nok det, men at han skal ta all æren for det blir galt.

- Tandberg har også allerede vært ute i media og fortalt at det showrittene, som altså blir en stor del av lagets høstsesong, er store ritt. Når i helvete ble showrittene store ritt, raser Junker.

Les også: Sykkelsportens nye solkonge

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Skal kvalitetssikre resten av sesongen
Tandberg forteller til procycling.no at han har blitt feilsitert når gjelder showrittenes betydning for laget og rytterne.

- Det er en kommersiell greie. Han har nesten ikke kommunisert med meg, det må han gjøre først. Showrittene er ikke viktig for sykkelrytternes utvikling, men for sponsorene. Vi skal være glad for at norsk sykkelsport har flere slike ritt som gir profilering. Det kommer masse folk og tilskuerne blir oppmerksomme på jobben vi legger ned.

Om Junker:

- Han har kun gjort en ting: Booket inn laget når rytterne skal på tur. Han har ingen styring på økonomi. Han har aldri vært betalt av laget. Vi tar over, for de dreper satsingen. De hadde ingen som helst styring når det kom til økonomi. Det har vært lite kjøtt på beinet på A til Å. Vi driver en bedrift som har visse krav, og dette har ikke vært ryddig i det hele tatt.

Selv om Oneco-Mesterhus må kutte for å komme seg gjennom denne sesongen har de ingen planer om å gi seg.

- Vi skal sørge for at rytterne får kjøre sykkelritt. Vi skal kvalitetssikre i forhold til TV-dekning og kvaliteten på de løpene vi kjører, spesielt utenlands. Det må vi ta stilling til.

- Jeg har ambisjoner om å jobbe videre i norsk sykkelsport. Men vi trenger folk som har erfaring med dette. De hadde ingen respekt for budsjettet. Alt som er gøy, der kjører de på. Men de skreller bort hele dialogen når det kommer til økonomi.

- Norges største sykkelflopp
Junker, som erfaring fra Trek-Adecco og Glåmdal SK, som han for øvrig beskriver som en stor suksess med tanke på juniorresultater, er ikke nådig når han blir spurt om å oppsummere Oneco-Mesterhus-prosjektet.

- Det er utvilsomt Norges største sykkelflopp gjennom tidene.

Han forteller videre at han ikke tatt ut noe i lønn og at han har ofret mye fritid etter som han har full jobb ved siden av. For Junker er det ekstra surt fordi han og Enger hadde noe på gang før de kom i kontakt med Erik Tandberg og Norspons.

- Vi hadde store sponsorer på gang. Det er det som er bittert. Vi hadde sponsorer nok inne til å kjøre en full sesong.

Begge parter angrer
Men Junker er uansett skråsikker på at han vil fortsette innenfor sykkelsporten.

- Jeg ønsker ikke si noe annet om fremtiden enn at jeg er såpass interessert i sykkel og kreativ av meg at jeg ikke gir meg med dette. Det er selvfølgelig beklagelig for rytterne. Dette er ikke å løpe fra ansvaret, men når man ikke kan gjennomføre den planen vi har, så kan jeg ikke finne meg i det, påpeker Junker.

Oneco-Mesterhus fortsetter uansett uten Junker og Enger i ledelsen. Gunnar Haakenrud er som mannen som overtar det sportslige ansvaret fremover. Det eneste de to partene ser ut til å være enige om er at de angrer på å ha startet samarbeidet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

- Ja, jeg angrer på dette samarbeidet. Det hadde vært bedre uten noe lag faktisk. Vi hadde mye på plass allerede før Tandberg ble involvert, forteller Fred Arne Enger.

- Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg angrer. Jeg skulle gått noen ekstra runder og satt meg nøyere inn i den økonomiske delen. Det tar jeg selvkritikk på. Men nå er vi inne i en positiv prosess med sponsorene og gleder oss til fortsettelsen med en ny ledelse, avslutter Tandberg.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.