*Nettavisen* Sport.

- Norsk fotball for dårlig

Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

Liten tro på at det blir markante overganger i sommerens overgangsvindu.

22.07.10 07:43

Nettavisen har snakket med en rekke nøkkelpersoner i den norske fotballverdenen den siste uka, og gjennomgangstonen er den samme: Det vil bli svært få overganger ut av landet, og særdeles få nyervervelser i Tippeliga-klubbene når overgangsvinduet åpner 1. august.

- For dårlige resultater
Til tross for at ryktene har svirret spesielt sterkt rundt Anthony Annan, Marcus Pedersen og Moa om potensielt lukrative salg til utlandet, er mange av de Nettavisen har snakket med usikker på om det vil kulminere i noen storkontrakter.

Talentspeider Stig Torbjørnsen mener forklaringen er usikkerheten rundt norsk fotball og kvaliteten på denne.

- Den norske ligaen går for å være ganske dårlig, og det hjelper heller ikke med de internasjonale resultatene. Rosenborg og Stabæk spiller uavgjort mot svak motstand, og Molde greier så vidt å slå et helt ukjent lag på hjemmebane. Det, kombinert med at verken U21 eller landslaget er med i noe mesterskap, gjør at skepsisen nedover Europa blir ganske stor, mener den tidligere RBK-speideren.

Les også: RBK ett steg nærmere Champions League

Usikker på spissyndlingene
Torbjørnsen mener det er en av grunnene til at det ennå ikke har blitt noen overgang for heite spisser som Moa og Marcus Pedersen.

- Spesielt Moa har jo blitt fulgt lenge, men det er et marked som er skeptisk, i tillegg til at pengene sitter lenger inne enn før.Når det gjelder den interessen som har vært rundt Marcus Pedersen fra Italia, så etterlyser jeg kompetansen deres til å hente talenter. Stadsgaard, Ighalo, Adiyiah, Berget, det har vært nok av eksempler på spillere de har hentet uten å ha den helt store oversikten, mener Afrika-eksperten.

Samtidig er det ingen tvil om at det har tilspisset seg rundt dem, og at det er en viss interesse fra europeiske lag.

Forventer Annan-salg
Ikke overraskende er det derfor kun én Tippeliga-spiller som Torbjørnsen virkelig har tro på skal ende opp i en større liga.

- Anthony Annan hadde et kjempemesterskap i Sør-Afrika, jeg vil bli veldig overrasket hvis ingen kjøper ham. Han beviste i VM at han er langt bedre enn det nivået vi har i Tippeligaen, og jeg vil tro at Rosenborg kan få mellom 30 og 40 millioner for ham.

Torbjørnsen er sikker på at den defensive midtbanespilleren kan hevde seg i hvilken som helst liga, ikke minst den engelske.

- Når Aquilani i Liverpool, Mikel i Chelsea og Alex Song i Arsenal kan spille i samme posisjon i de tre beste lagene i England, så kan også Annan klare seg der – han er omtrent på det nivået der.

Mest Bosman- og prøvespillere
- Hva med motsatt vei, kan vi vente noen forsterkninger i Tippeligaen?

- Jeg tror det blir veldig, veldig lite. Mitt inntrykk er at det er svært lite penger i de norske klubbene, og det vil måtte skje en korrigering i markedet før vi ser noen bevegelser - de må først få ryddet opp i eget bo.

- Det jeg tror vi kan få er noen overganger som nesten er gratis. Det vil dreie seg om Bosman-spillere som ikke har andre alternativ, og det vil være en del prøvespillere som kommer.

Torbjørnsen er ikke alene om å mene dette. De sportsdirektørene og agentene Nettavisen har snakket med sier i det store og hele det samme; noen mindre overganger vil nok komme, men det er svært få klubber som har finansene til virkelig å kunne forsterke seg.

PS. Ifølge VG var Werder Bremen på plass for å finsikte Markus Henriksen da RBK slo Linfield onsdag. De fikk se en 17-åring som imponerte med løpskraft og scoring.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.