*Nettavisen* Sport.

- Norsk fotball må ta lærdom

Foto: Svein Ove Ekornesvåg/SCANPIX

Steinar Nilsen reagerer. Ikke på Dag-Eilev Fagermo, men på økonomistyringen.

Dagen etter at Bergens folkefiende Dag-Eilev Fagermo gikk til angrep på Fredrikstads Abgar Barsom ved å beskrive svensken som «Tippeligaens eneste ufyselige spiller», er Brann-trener Steinar Nilsen mer opptatt av økonomien i norsk fotball.

- Jeg synes ikke den uttalelsen er spesielt alvorlig. Det er nesten bare krydder for media. Det blir utrolig kjedelig hvis man ikke får melde noe uten å bli forfulgt. Men vi må nok være litt påpasselige med personkarakteristikker, sier Nilsen til Nettavisen.

20 mill. i minus
Brann offentliggjorde mandag at klubbens prognoser tilsier et underskudd på 20 millioner kroner denne sesongen. Tidligere i år har avisoverskriftene handlet om konkurstrusselen i Lyn og økonomisk krise i klubber som Fredrikstad, Bodø/Glimt, Tromsø og Strømsgodset.

Mange av tippeligaklubbene budsjetterer med spillersalg, men finanskrisen har for lengst nådd fotballens verden og disse budsjettpostene kan i de fleste tilfeller vanskelig beskrives som veldig realistiske.

- Jeg synes absolutt at norsk fotball må ta lærdom av 2008 og 2009. Jeg synes at man bør se disse to årene i sammenheng. Hva er det man budsjetterer med og hva er det man faktisk gjør? sier Nilsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Bekymret
Han har ikke begynt å tenke på neste sesong og konsekvensene av Branns enorme underskudd - «vi får gjøre oss ferdige med denne sesongen først» - men innrømmer at det er vanskelig å ikke bli bekymret.

- Ja, selvfølgelig. Hvis vi selger den beste kvaliteten som vi har, kan det få konsekvenser for muligheten til å lykkes med den målsettingen som byen og klubben har. Da får man heller regulere ambisjonsnivået til klubben, men jeg tror at det blir vanskelig å selge inn det her i Bergen. Men det finnes også mange bergensere som har vært veldig ivrige med å hjelpe Brann, sier Nilsen, med klar adresse til investorgruppen Hardball.

Trenere i Tippeligaen har merket seg at ambisjonsnivået i klubbene ofte holdes høyt oppe også etter at økonomiske kutt er blitt vedtatt og gjennomført, forteller Steinar Nilsen.

- Veldig ofte er det omgivelsene, som media og supporterne, som er med på å sette ambisjonsnivået, og det skal man vel være glade for, for det betyr at det er engasjement rundt klubben. Samtidig er det viktig, hvis man skal ha høye målsettinger, at det står en hel klubb bak, en hel organisasjon, sier Nilsen til Nettavisen.

Som å vinne i Lotto
Brann-treneren vil ikke kritisere enkeltklubber, men har generelt liten forståelse for at klubber i Tippeligaen budsjetterer med spillersalg.

- På generelt grunnlag er det nesten umulig å budsjettere med høye salg av spillere. Det kan for norsk fotball være like vanskelig som å vinne i Lotto, sier Nilsen.

Og det har vel ingen av tippeligaklubbene gjort så langt i 2009.

Norsk Tipping: Spill Lotto og Tipping på mobilen

Sjekk siste fotballnytt her
Sjekk siste sportsnytt her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.