*Nettavisen* Sport.

- Norsk Sotsji-suksess vil hjelpe Oslo 2022

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Det mener Gerhard Heiberg, som kjenner IOK-systemet inn og ut.

Gerhard Heiberg legger ikke skjul på at et sportslig sett godt norsk OL, vil kunne gi Oslo betydelig drahjelp i kampen om OL i 2022.

- Gode norske prestasjoner på arenaene vil i aller høyeste grad gi Oslo 2022 god drahjelp, for sportslig suksess viser at vi er en nasjon som vet hva vi snakker om når det gjelder vinteridrett. Det vil man merke seg i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) også, sier Heiberg til NTB.

Og han legger til:

- Alle kjenner Lillehammer 1994 og vet at vi kan arrangere, og hvis vi får medaljer innen forskjellige øvelser, så viser det et mangfold som gjør at man ikke ser på Oslo som nok et eksperiment, men som en sikker arrangør som vil bli en suksess for hele idrettsverdenen.

Unik
Gerhard Heiberg legger ikke skjul på at han er i en unik situasjon. Han har vært med i IOK lenge, og han har hatt et betydelig og ansvarsfullt verv som leder av markedskomiteen, under Jacques Rogge.

Nå har tyskeren Thomas Bach overtatt som president, men han insisterte på at Heiberg skulle fortsette i jobben som markedsansvarlig til etter Sotsji. Det norske IOK-medlemmet gikk med på det.

- Nordmennene må forstå at jeg er i en unik posisjon, og den posisjonen utnytter jeg gjerne til Oslos beste. La oss derfor håpe at de som er i Sotsji fra Oslos søkerkomité og fra idretten for øvrig, treffer flest mulig av beslutningstakerne i IOK, sier Heiberg..

Fortsatt utfordringer
Han snakker om eksperimenter både når det gjelder OL i Sotsji og Rio de Janeiro (2016), men føler seg trygg på at Oslo som OL-arrangør, ikke kommer i den kategorien.

- Alle husker Lillehammer-OL i 1994 og vet vi kan arrangere. Kostnadene ved et Oslo-OL om åtte er nøkterne, så slik sett ser det bra ut, mener Heiberg.

- Vi må se dimensjonene, og vi må innse at dette ikke bare er idrett. Det er turisme, miljø, kunst og kultur. Det går inn på alle felter, så det gjelder å forstå hvor stort dette er. Det er viktig å være forberedt så godt som mulig, før den endelige avgjørelsen faller på sommeren i 2015.

Men i IOK må man fortsatt leve med store utfordringer og såkalte eksperimenter.

- Vi har vært opptatt av «universialitet» i IOK, at vi er nødt til å gå inn i områder, verdensdeler og land der det ikke har vært OL tidligere. Det enkleste hadde vært å ha lagt alle vinter-OL til Lillehammer og alle sommer-OL til, for eksempel, Barcelona, men det virker ikke i praksis.

- Derfor må vi leve med de utfordringene det ligger i å gi nye land muligheten de olympiske leker, men skulle Oslo vinne fram og få OL i 2022, så blir ikke det noe eksperiment, understreker Gerhard Heiberg overfor NTB. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag