RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: JON EEG/SCANPIX)

- Northug har hatt et kjempeløft

Sist oppdatert:
Pallen glapp, men Petter Northug leverte et av karrierens aller beste renn. Nå er treneren VM-optimist.

Førsteårssenioren åpnet i rakettfart, men måtte til slutt ta til takke med femteplass på fredagens 15-kilometer i fristil i Kina.

En nedtur, tror kanskje mange.

Så feil kan man altså ta. Faktum er at dette er første gang i karrieren at Petter Northug har vært bedre enn nummer 20 i et verdenscuprenn med intervallstart.

Mer å gå på
- Det var kjempebra, det Petter gjorde i dag. Jeg tror ikke folk flest er klar over hvor stor forskjell det er på intervallstarter og fellesstarter. Dette rennet viser at Petter har hatt et kjempeløft i år, fastslår landslagstrener Morten Aa Djupvik overfor Nettavisen.

Northug er nemlig ikke mannen med den største motoren i verdenseliten i langrenn. Tvert imot ligger han et godt stykke bak de beste når det gjelder oksygenopptak.

- Det har sin naturlige forklaring, nemlig fødselsdatoen. Det tar tid å bygge motor, og Petter har fortsatt mye å gå på, lover Djupvik.

Mer motivert
Derfor har landslagstreneren sett på Northug som Norges kanskje svakeste kort på 15-kilometeren i VM 28. februar, der han etter all sannsynlighet utgjør det norske laget sammen med Tore Ruud Hofstad, Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen.

Men etter femteplassen i Kina mener Djupvik at også Northug nå ser ut som en medaljekandidat.

- Når Petter er så nære som i dag, blir han enda mer motivert til å strekke seg etter pallen neste gang. Han har jo en helt rå innstilling – og lærer nye ting hele veien, for eksempel om løpsopplegg. Med en litt roligere start i dag, tror jeg han hadde vært på pallen, sier Djupvik.

Han innrømmer at Norge i øyeblikket har hele fire medaljekandidater på 15 km fri i VM.

Fire medaljekandidater
- Hvem som blir best av våre på den distansen begynner jammen å bli et godt spørsmål. Alle fire kan med fullklaff være i nærheten av medalje. Det er utrolig morsomt, for det er jo ikke alltid Norge har stilt med fire medaljekandidater på en fristildistanse i internasjonale mesterskap, poengterer Djupvik – som samtidig understreker at det er flere en de norske løperne som kommer til å være med i gullkampen på distansen, deriblant to-tre tyskere, to-tre russere, et par franskmenn, og sikkert en svenske eller to også.

- Hvem tror du blir Norges beste?

- Jeg har holdt en knapp på Tore Ruud Hofstad. 50 sekunder bak Tobias Angerer i Kina var i overkant av det jeg hadde forventet, men Tore er en mann for de store anledninger. Men som sagt – det er et uhyre vanskelig spørsmål.

Etter fredagens renn i Changchun reiser de norske løperne tilbake til Otaki, der den norske troppen forbereder seg til VM. Lørdag slutter også Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen seg til VM-troppen.

Torsdag starter alvoret med klassisks sprinter i Sapporo Dome.

PS. Petter Northug ble nummer åtte på den klassiske 15-kilometeren med intervallstart i Oberstdorf under Tour de Ski, men dette rennet inngikk ikke i verdenscupen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere