*Nettavisen* Sport.

- Northug må gjøre jobben selv

Foto: JENS MEYER (AP)

Men de fem andre løperne som blir med til Tour de Ski kan ende opp med å bli hjelperyttere.

17.12.12 13:13

Det norske herrelandslaget har ni plasser i romjulens Tour de Ski, men velger å kun sende seks løpere. Årsaken er at Petter Northug, som ennå har til gode å vinne skitouren, har bedt om mer støtte og oppmerksomhet underveis.

Den norske langrennskongen har tre ganger blitt nummer to i Tour de Ski-sammendraget, og i fjor måtte han ta til takke med tredjeplassen etter å ha blitt forbigått av Marcus Hellner i den avsluttende slalåmbakken. Sveitsiske Dario Cologna vant for andre året på rad, og tredje gang totalt.

De norske herrene gjorde en dårlig laginnsats, og nestemann etter Northug var nykommeren Niklas Dyrhaug på 16. plass. Det var imidlertid mer enn godkjent av tydalingen, som sammen med Kristian Tettli Rennemo gjorde en hjelperytterjobb for Northug underveis. Innsatsen sørget for at Dyrhaug kom med på landslaget denne sesongen, og han blir med til Tour de Ski også i år.

Tettli Rennemo vil på sin side holde seg hjemme sammen med Eldar Rønning, som ble tredje beste nordmann på 22. plass i fjor. Det vil også de øvrige norske herrer som gikk Tour de Ski i fjor, henholdsvis Petter Eliassen, Ola Vigen Hattestad, Sjur Røthe og Martin Johnsrud Sundby.

Mandag offentliggjorde Skiforbundet hvilke seks som skal underholde oss i romjulen og på nyåret.

Flere av landslagsherrene har valgt å droppe Tour de Ski og spare seg til VM.

- Vi har en del løpere som kunne ha plassert seg bra, som velger å være hjemme. Men vi har et jevnt og godt lag på herresiden, sier landslagssjef Vidar Løfshus til TV2.

- Uttaket viser at Norge ønsker å vinne Tour de Ski, mener Fredrik Aukland.

Løfshus avslører at de håper å kunne gjøre en laginnsats for at Northug til slutt vinner.

- Vi har en liten plan på det, men stort sett må han gjøre jobben selv.

LES OGSÅ: Her er Norges damelag

Klikk på bildet for å forstørre.

Petter Northug
Klubb: Strindheim IL
Alder: 26 år
Meritter: Gull på 50-kilometer klassisk og lagsprint under OL i 2010, samt sølv på stafett og bronse på sprint. VM-gull på stafett i 2007, gull på 30-kilometer jaktstart, stafett og 50-kilometer fristil fra VM i 2009, og gull på 30-kilometer jaktstart, stafett og 50-kilometer fristil fra VM i Oslo i 2011. Tok i tillegg sølv på lagsprint og sprint. Vant verdenscuppen sammenlagt i 2011 og står med 14 enkeltseiere.

Fjorårets tredjeplass i Tour de Ski var en enorm skuffelse for Northug i den mesterskapsfrie sesongen. I 2013 er VM det store målet, men trønderen har utvilsomt lyst til å jage vekk Tour de Ski-spøkelset og vinne sammenlagt for første gang. Seier gir 400 verdenscuppoeng, som vil komme godt med dersom Northug også skal vinne verdenscuppen sammenlagt. Sesongstarten har vist at han ligger godt an. Han ble bare nummer sju på 15-kilometeren under verdenscupåpningen i Gällivare, men vant minitouren i Kuusamo helgen etter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Fredrik Varfjell/ NTB scanpix

Niklas Dyrhaug
Klubb: Tydal IL
Alder: 25 år
Meritter: Tredjeplass sammenlagt fra verdenscupfinalen i Falun i 2012.

Dyrhaug ble et kjent navn etter innsatsen i Tour de Ski forrige sesong, og fulgte opp med en sterk tredjeplass sammenlagt i verdenscupfinalen i Falun i mars. Dermed kom han, 25 år gammel, endelig med på landslaget før inneværende sesong. Dyrhaug var ikke med til verdenscupåpningen i Gällivare, og var relativt anonym under minitouren i Kuusamo med en 31. plass sammenlagt. Tydalingen er god kompis med Northug, men vil trolig prioritere å gå for egne sjanser i år, fremfor å hjelpe lagkammeraten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Espen Haugen

Finn Hågen Krogh
Klubb: Tverrelvdalen IL
Alder: 22 år
Meritter: Gull på stafett og bronse på 20-kilometer fra junior-VM i 2010. Andreplass sammenlagt fra minitouren i Falun i 2011, inkludert etappeseier på den avsluttende 15-kilometeren.

Krogh, som går for rekruttlandslaget, blir stadig dratt fram av landslagsledelsen som et av de mest lovende talentene i norsk langrenn, og finnmarkingen, som var skuffet etter å ha blitt vraket fra fjorårets tropp, kommer med på Tour de Ski-laget etter en meget imponerende seier på 15-kilometer klassisk under skandinavisk cup i helgen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Terje Bendiksby/ NTB scanpix

Simen Østensen
Klubb: Fossum IF
Alder: 28 år
Meritter: Tredjeplass sammenlagt i Tour de Ski 2007, verdenscupseier på lagsprint i 2008, og NM-gull på 50-kilometer klassisk i 2010.

Østensen går for privatlaget Team Xtra personell, som ledes av Aukland-brødrene. Anders Aukland har uttalt til Nettavisen at det har vært vanskelig for løpere utnfor landslaget å komme med på verdenscuprennene, og det er sånn sett gledelig at Østensen er én av seks som skal gå Tour de Ski. 28-åringen var med på Tour de Ski i 2006/2007, og ledet sammenlagt etter de to første rennene. Han endte til slutt på en imponerende tredjeplass.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tord Asle Gjerdalen
Klubb: Fossum IF
Alder: 28 år
Meritter: VM-gull på stafett i 2011. Tok i tillegg bronse på 50-kilometeren.

Skiforbundet hadde egentlig bestemt seg for å kun sende fem herreløpere til Tour de Ski, noe Gjerdalen mente var feil. Kanskje er det derfor de ombestemte seg, og isteden tar med seks løpere, inkludert Gjerdalen. 28-åringen har ikke gått verdenscupløp siden desember 2011, og har ingen gode resultater å vise til den siste tiden.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/ NTB scanpix

Snorri Einarsson
Klubb: Tromsø Skiklubb
Alder: 26 år
Meritter: Sølv på 30-kilometer jaktstart fra NM i 2012.

Einarsson var med til Tour de Ski for to år siden, og endte opp på en 30. plass sammenlagt. Han imponerte under skandinavisk cup i helgen med flere gode resultater- Han ble nummer fire på 15-kilometeren og kom til finalen i sprinten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag