RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX

- Northug vårt største gullhåp

Sist oppdatert:
Landslagstreneren tror verken Ole Einar Bjørndalen eller Lars Berger klarer å hamle opp med en Petter Northug i superform.

SAPPORO (Nettavisen): I Norge tar kanskje mange det for gitt at Ole Einar Bjørndalen er Norges største gullhåp i onsdagens 15-kilometer fri i VM. Bjørndalen herjet med langrennsspesialistene både nasjonalt og internasjonalt i november, og har siden dokumentert god form i skiskyting.

Likevel svarer landslagstrener Morten Aa Djupvik, uten å nøle nevneverdig, Petter Northug når Nettavisen ber ham om å utrope den største norske favoritten i onsdagens renn.

Småsyk Hofstad
- Petter har gått flere skirenn i det siste. Og han har gått fort. Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen har ikke gått renn siden skiskytter-VM i Anterselva, og da er det vanskelig å vite hvordan de ligger an, poengterer Djupvik.

Tore Ruud Hofstad sliter med sår hals, og kan miste 15-kilometeren. Dermed er det håpløst for Djupvik å vurdere hva hurdølingen eventuelt kan prestere.

Djupvik mener det finnes utlendinger som er større favoritter enn de norske, og ramser opp russeren Sjiriajev, tyskeren Angerer og franskmannen Vittoz.

Lov til å være skuffet
- Men jeg føler rimelig trygg på at vi kommer til å være med i medaljekampen. Alle våre er kapable til det, mener landslagstreneren.

Hovedprosjektet framover mot løpet blir å få lørdagens nedtur ut av hodet på Petter Northug. Prosessen er allerede i god gang.

- Jeg har snakket mye med Petter de siste dagene. Hittil har han fått lov til å være skuffet. Og jeg har vært skuffet selv også. Det var en skikkelig nedtur. Nå skal vi bygge ham opp, konstaterer Djupvik, som er forberedt på å trå til som hobbypsykolog.

Fokus blir uansett hvordan Northug skal angripe neste renn. Intervallstart er i utgangspunktet ikke hans sterkeste side.

Sekundering kan avgjøre
- Derfor blir sekunderingene ekstra viktig. Ikke bare at Petter får tilbakemeldinger om tid, men også at han blir minnet på å gå riktig teknisk. Når det begynner å gå tungt for Petter, har det en tendens til å bli mye armer og bein, poengterer Djupvik.

Northug selv er også opptatt av hvor viktig det blir med god sekundering.

- I et slikt løp kan man bli gående alene hele veien. Da er i hvert fall jeg avhengig av å få vite hvordan jeg ligger an, helst så ofte som mulig.

- Blir sekunderingen nærmest en erstatning for en rygg å henge i?

- Det kan du godt si.

Må i kjelleren
Mens Lars Berger og Ole Einar Bjørndalen begge snakker om arbeidsoppgaver og å gå teknisk riktig på ski før onsdagens renn, har Northug en litt annen inngang.

- For meg handler det mest om å klare å bite tennene sammen og bare gå på når jeg egentlig er tom for krefter. Jeg må klare å gå helt ned i kjelleren, forklarer 21-åringen.

På det området har han allerede vist seg som en klar ener.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere