RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- NRK bør droppe dyr sport

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Live sport på NRK er for dyrt, og interessen er oppskrytt, mener økonomiprofessor

Snart er det ski-VM i Holmenkollen, og mange nordmenn flokker seg foran fjernsynsskjermen for å se de norske utøverne ta gull.

Og nå kaster økonomiprofessor Harry Arne Solberg ved Trondheim Økonomiske Høgskole en brannfakkel inn i sportsdebatten.

- NRK bør droppe idrett hvor det er snakk om dyre rettigheter, sier økonomiprofessoren til Nettavisen.

Er du enig med professoren? Si din mening i debattfeltet nederst.

- Når NRK bruker 70 millioner på Vancouver-OL, så må de spare inn pengene andre steder. Og det er helt unødvendig, for OL kunne vært sendt på en annen gratis allmennkringkaster.

- Det er ikke noe problem at NRK sender for eksempel fotball fra Adeccoligaen, for det er i tråd med fornuftige samfunnsøkonomiske kriterier, sier Solberg.

- Men det er et dårlig argument at NRK må sende dyr idrett fordi det er populært. Vi trenger offentlig virksomhet for å løse oppgaver som markedet ikke tar hånd om, og det gjelder ikke dyre sportsarrangementer.

Sport er oppskrytt
Økonomiprofessoren mener at sport er oppskrytt, og påpeker at nesten ingen direktesendinger er på NRK1s topplister:

I 2008 og 2009 var henholdsvis to - 2 - og fire - 4 - live sportsarrangementer med på kanalens topp 100-liste.

Her er listene som beviser økonomiprofessorens påstander:

Her er seertoppen for 2009.

Her er seertoppen for 2008.

Politikerne tenker ikke
Kulturminister Anniken Huitfeldt foreslo nylig at store sportsarrangementer som OL skulle gå på gratis allmennkringkastere som NRK.

- Særbehandler politikerne og bevilgende myndigheter sin «egen» mediebedrift?

- Politikerne har ikke reflektert nok over problemstillingen, antakelig kombinert med at de er så sportsinteresserte (eventuelt redd for å miste velgere) at det reduserer evnen til å tenke rasjonelt, sier professor Solberg.

Sport lite viktig for NRK
Når man ser på seerstatistikken, er det lite som tyder på at sport er så viktig for NRK som mange hevder:

- Sport har en moderat betydning for oppslutningen om NRK - altså det motsatte av hva NRK-ledelsen hevder, mener økonomiprofessoren.

- Man må helt ned på henholdsvis 55. og 42. plass på den totale lista for å finne de mest populære sportsprogrammene i 2008 og 2009.

Må på gratis fjernsyn
På ett punkt er økonomiprofessoren på linje med kulturminister Anniken Huitfeldt, og det er på forslaget om å listeføre store idrettsarrangmenter.

Det er en ordning hvor politikerne kan vedta at eksempelvis fotballlandskamper, OL og fotball-VM må gå på gratis allmennkanaler.

Konsekvensen vil bli at kun TV 2 og TV Norge kan konkurrere med NRK om rettighetene.

Men økonomen i Trondheim mener at NRK bør la de to kommersielle kanalene gjøre jobben, og viser til Danmarks Radio som har kuttet de store sportsarrangmentene og høster priser for tv-drama.

Heller kultur enn fotball-VM
- Som kjent har økonomiske begrensninger tvunget NRK til betydelige aktivitetsreduksjoner de siste årene. Det er meget sannsynlig at prisveksten på de mest populære sportsrettighetene vil fortsette. Derfor vil ytterligere reduksjoner være uungåelig dersom NRK ikke gir opp de mest kostbare begivenhetene.

Professorens løsning er at NRK lar de store arrangementene gå til TV 2 eller TV Norge, og bruker pengene på kultur, nyheter og utenriks:

- Dersom NRK i fremtiden prioriterer slike begivenheter på bekostning av mega arrangementer som OL og VM i fotball, vil dette være mer samfunnsmessig effektivt enn deres nåværende politikk, sier professor Harry Arne Solberg ved Trondheim Økonomiske Høgskole til Nettavisen.

Hva mener du? Kan NRK overlate dyr sport til TV Norge og TV 2? Skriv din mening under.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere