*Nettavisen* Sport.

- Ødegaard bør få spesialbehandling

HET: Martin Ødegaard har vært på alles lepper den siste uken.

HET: Martin Ødegaard har vært på alles lepper den siste uken. Foto: Jan Kåre Ness (NTB scanpix)

Tidligere landslagsassistent Ola By Rise mener det er viktig at Martin Ødegaard (15) får kjenne på landslagsnivået.

31.07.14 23:24

Oppmerksomheten vil ingen ende ta for Strømsgodsets Martin Ødegaard (15).

Hyllestvideoen fra C More er sett nærmere 350.000 ganger på få dager.

Omtrent alle de største avisene i verden har omtalt ham den siste uka.

Folk lager falske avisforsider som kobler ham til Real Madrid.

Og nå skrikes det etter landslagsplass for den lovende midtbanespilleren.

Nettavisen var i kontakt med Norges Fotballforbund om Ødegaard torsdag, men svaret var at «Høgmo vil ta det senere».

Tidligere landslagsassistent Ola By Rise maner til edruelighet i diskusjonen om landslagsplass for en gutt som ennå ikke har lov til å kjøre moped.

Spesialløsning på landslaget?
Men By Rise mener det kan skreddersys en løsning for spesialtilfeller som Martin Ødegaard.

- Det kan være en íde å la ham komme på en samling og hilse på folk. Kanskje gi ham litt spesialoppfølging og spesialbehandling, at han får kjenne litt på nivået, være med på noen treninger og sånn. Det bør ikke være noen dum idé, foreslår den tidligere landslagsassistenten overfor Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

LÆRETUR? Ola By Rise foreslår at Ødegaard blir tatt med som læregutt i en landslagstropp for å gi ham referanser. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Som for eksempel i en januartropp eller i troppen til en treningskamp?

- Han kan være en ekstra mann i en tropp uten at det er tiltenkt at han skal spille, eller han kan være i troppen til en type kamp som ikke er kvalikkamp. La ham lukte litt på nivået, sånn at han får en referanse. Det er det fotball handler veldig mye om, å skaffe seg referanser på hvilket nivå man må ligge på, forklarer den tidligere landslagskeeperen.

- Men dette er ikke det primære for meg, det primære er det han gjør i hverdagen. Det er derfor jeg mener vi kan ta det litt med ro med diskusjonen rundt landslaget. Det verste som kan skje er at vi hausser ham opp og gjør det vanskelig for gutten, sier By Rise.

Enig med David Nielsen
Han opplevde en ganske lik situasjon da han selv var ansatt som landslagsassistent under Egil Drillo Olsen. Den gangen ropte presse og publikum på at Mats Møller Dæhli skulle få prøve seg på A-landslaget.

- Jeg synes David Nielsen sa det klokt i dag, at vi stadig hausser opp talenter i Norge og sammenligner dem med verdensstjerner. Vi har så få som kommer opp at vi skal dyrke dem veldig høylytt. Det er nok bedre å ha en edruelig tilnærming til det, sier By Rise.

Til Aftenposten sier Godset-trener Nielsen:

- Fotball er et lagspill. Det finnes mange tusen klubber, mange tusen ledere og mange tusen spillere. Og alle må ta et løft sammen. Ellers kommer vi til å sitte og se på VM også i fremtiden. Alle eksperter og journalister bidrar til at vi får sånne ville tilstander. Det beste hadde vært om det var en Martin Ødegaard i hver klubb, da hadde vi ikke snakket så mye om Martin Ødegaard, sier Nielsen til avisen.

By Rise maner også til is i magen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BARE 15 ÅR: Martin Ødegaard har god tid. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

- Jeg tror alle som ønsker ham på landslaget har en hovedintensjon om at Ødegaard skal få spesialoppfølging, og det er jeg veldig enig i. Det er veldig viktig at vi ikke driver med matematisk likebehandling og tvangsholder folk på alderstrinnet sitt hele veien. Han er et helt spesielt talent som trenger en helt spesiell utvikling, men i mine øyne er ikke den utviklingen å kaste en 15-åring opp på et A-landslag. Det høres heller ut som en dårlig strategi. Men at han skal få lov til å lukte på høyere nivå hele tiden, og at han følges opp ekstremt nøye, det er jeg tilhenger av, sier By Rise.

- Det blir en litt tabloid diskusjon om Ødegaard skal på A-landslaget. Alle vil at han skal på A-landslaget, men spørsmålet er hvor fort det skal gå, legger han til.

- Må modnes riktig
- Hvordan mener du man må utvikle et talent som Ødegaard?

- Hadde jeg kjent ham veldig godt, kunne jeg gitt et godt svar på det. For vi snakker om ungdommer, og selv om man er unik på fotballbanen som 15-åring, må man vite hvor moden vedkommende er, hvordan han reagerer på å bli løftet opp. Man må la et helt menneske modnes på den riktige måten, og det er veldig individuelt. Men han har en klok far og kloke trenere i Godset, og det er hans nærmeste som best mulig kan legge en karriereplan for ham, sier By Rise.

- Han må få utfordringer etter hvert, men det å skynde seg bare fordi vi har fått frem en kjempespennende 15-åring, er veldig dumt. Gi ham spesialoppfølging og spesialbehandling, men gjør det på en klok måte, mener han.

Klikk på bildet for å forstørre.

STJERNE: Han har ikke lov til å kjøre moped, men Martin Ødegaard er allerede en stjerne i Norge. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)


- Spent på karrierevalget
Kontrakten til Martin Ødegaard går ut etter 2015-sesongen. Hvis han ikke forlenger, betyr det at han trolig må selges fra Godset i januar eller senest neste sommer om drammenserne skal få penger for ham.

- Jeg er spent på karrierevalget videre, for jeg tror ikke det vil være usunt å etablere seg i Tippeligaen før han tar et steg videre. Han har scoret noen mål og hatt noen flotte involveringer, men det er nok ikke dumt å spille seg til fast plass på Godset, levere prestasjoner hver helg og heller ta et nytt steg derfra, tror By Rise.

- Hva slags klubb bør bli Ødegaards neste?

- Det er helt umulig å si hva som er det rette steget. Det er helt avhengig av hvordan man presterer og hvor komfortabel han er. Det viktigste er at han gjør alle valg ut fra en utviklingsfilosofi, at han ikke går etter penger, men optimal sportslig utvikling. Da må han velge en klubb som legger forholdene til rette, at han blir satset på, at han får spille i rollen han er best i, mange slike ting. Men det å spille fast på Godset som 15-åring må være et bra mål på kort sikt, tror han.

- Bør han gå for seniorfotball eller et akademi i en større klubb?

- Det tror jeg faren hans og folk rundt ham kan gi gode råd om. Men han virker som en veldig moden spiller, så det virker som det er naturlig for ham å spille førstelagsfotball. Og det er ingen grunn til å holde ham igjen hvis han er moden nok mentalt og fotballfaglig, da er det bare å ta neste steg. Vi må glede oss når det dukker opp slike talenter i Norge, og da må vi stimulere dem mest mulig. Og da tror jeg ikke det haster å bli tatt ut i en A-landslagstropp, avslutter By Rise.

Neste mulighet til å se Ødegaard i aksjon kommer allerede på lørdag, når Sogndal venter på Marienlyst.

Hvis han presterer der, etter den siste ukas oppmerksomhet, er han ikke bare blant verdens største talenter med ballen i beina.

Da er han også blant de største talentene mentalt sett.

Han kan trøste seg med at han har en hel nasjon i ryggen.

Under kan de se videoen som går sin seiersgang på nettet.

HTML EMBED


LES OGSÅ:


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.