*Nettavisen* Sport.

- Ødelegger norsk fotball

Foto: Kyrre Lien/SCANPIX

Om en måned kan veien frem bli ekstra lang for norske fotballtalenter.

05.02.08 22:02

WREXHAM (Nettavisen): Det norske A-landslaget må se sommerens EM-sluttspill fra sofakroken. Det store spørsmålet er derfor: Hvordan blir norsk fotball bedre?

Åge Hareide fortsetter som landslagsjef. Det gjør de fleste spillerne også. Men hva med den neste generasjonen? På fotballtinget neste måned faller en avgjørelse som ifølge mange vil få stor betydning for de norske talentene. Da kan nemlig Tippeligalagenes reservelag, de som gjerne er fylt opp med unggutter, fjernes fra dagens seriespill i 2. divisjon. I stedet er det aktuelt å lage en egen reservelagsserie – kun bestående av Tippeligaklubbenes reservelag.

- Må fortsette som før
Lyn-trener Henning Berg er klar i sin omtale av forslaget.

- En egen reserveliga vil ødelegge mye i forhold til utviklingen av unge, norske spillere. Hvis målet i norsk fotball er at vi skal legge til rette for best mulig utvikling av talentene så må 2. lagene få spille som vanlig i 2. divisjon, fastslår Lyn-treneren.

- Hvorfor er en egen reservelagsserie så skadelig?

- For der blir det ikke noen ordentlige kamper. Det blir som en treningskamp. Men hvis man spiller mot et 2. divisjonslag, som trener og spiller sammen hver dag, så blir det en helt annen intensitet og trøkk. Det er noe helt annet. Da blir det en ordentlig fotballkamp.

- Som tilbakespillsregelen
TV 2s fotballekspert og tidligere Vålerenga-trener, Petter Myhre, er enig. Det er også landslagets assistenttrener og tidligere RBK-trener, Ola By Rise.

- At andrelagene får fortsette i seriespillet i 2. divisjon er like viktig for fotballen som at tilbakespillsregelen i sin tid ble fjernet, sier By Rise.

- Jeg er så gammel at jeg har vært med i et forsøk på en reserveserie. Det var vel i 1980 eller 1981. Det kan ikke sammenliknes. Min personlige mening er også at dette er veldig avgjørende for talentutviklingen i Norge, legger han til.

Klikk på bildet for å forstørre.

By Rise, Berg og Myhre er imidlertid enig i at uforutsigbarhet for ofte har preget kamper mellom vanlige 2. divisjonslag og Tippeligalagenes reservelag. Derfor vil de ha klare regler.

- Men det er mye greiere å bli enig om en innstramming enn å true reservelagenes seriestatus. Å skape en egen serie for reservelagene har jeg ingen tro på. Tippeligalagene må heller være konsekvente i forhold til sine laguttak på andrelaget, sier By Rise.

- Kamparenaen er vesentlig
Petter Myhre er enig.

- Hvis man kun tenker på norsk fotballs beste – og talentutviklingen – så er det helt klart at det er en fordel at unggutta får spille i divisjonssystemet. Kamparenaen er vesentlig i utviklingen til spillere i alderen 15-18 år, fastslår han.

Og:

- Nå kan Tippeligaklubbene stille med alt fra rent juniorlag til et lag bestående kun av A-lagsspillere i 2. divisjon. Det må reguleres. Det bør settes et krav til minimum og maksimum av spillere fra A-troppen på andrelaget. Det kan for eksempel settes regler på at det må være mellom fire og åtte A-lagsspillere på reservelaget til enhver tid. Eller mellom fem og sju. Det vil i alle fall vise 2. divisjonsklubbene at Tippeligaklubbene vil bidra, sier Myhre.

Klikk på bildet for å forstørre.

TV 2-eksperten mener imidlertid også at saken har flere sider.

- 2. divisjonslagene får bedre matching i løpet av året hvis reservelagene til Tippeligaklubbene også er med i serien. Det blir tross alt som oftest flere kamper mot kvalifisert motstand. Dermed står de som rykker opp bedre rustet med andrelag med i serien.

- Det bør også lages en regel som sier at andrelagene spiller dagen etter A-laget. Nå, hvis et andrelag spiller lørdag så spiller jo aldri de som skal sitte på benken i Tippeligaen dagen etter. Derfor bør andrelagene alltid spille dagen etter A-laget. I tillegg må forbundet være fleksible. De kan ikke sette opp Tippeligalagenes andrelag på kampdatoer midt i Tippeligaklubbenes ferier.

I samtaler
Kolbjørn Pettersen, leder for 2. divisjonsforeningen, 2. divisjonsklubbenes interesseorganisasjon, er nå i samtaler med Norsk Toppfotball for å finne en løsning.

- Vi er ikke ute etter blod, men det er ikke vår feil at vi nå er i denne situasjonen. Dette dreier seg om måten andrelagene til Tippeligaklubbene har oppført seg i seriespill over tid. Det handler om variasjon av lag og gjennomføringen av kamparrangementet. Det har ikke vært i samsvar med gjeldende regelverk. Samtidig har vi hatt en situasjon rundt kampene om opprykk til 2. divisjon hvor klubbenes andrelag har vært til de grader toppet. Det har vært en mangel på fair play. Da blir folk forbannet. Rett og slett, sier han.

Og:

- Frem til nå har ikke vi ikke sett så mye talentutvikling i 2. divisjon. Det har i alle fall vært veldig tilfeldig. Det har ikke vært satt i noe system.

Ifølge Pettersen er 2. divisjonsklubbene likevel innstilt på å gi Tippeligaklubbene en sjanse til, og han skryter av toppfotballens evne til å søke en konstruktiv løsning i konflikten.

Må reguleres
- Men vi må komme frem til en avtale som regulerer antallet A-lagsspillere i hver kamp. Et minimumsantall og et maksimum. Samtidig må det vises en større respekt for jobben som nå gjøres av 2. divisjonsklubbene selv. Det er jo en kjennsgjerning at de aller fleste Tippeligaspillere gjerne kommer fra en 2. divisjonsklubb. Det synes de å ha glemt.

- Vi jobber derfor for å få til en avtale hvor 2. divisjonsklubbene får en viss deltakelse. For eksempel at trenerne fra 2. divisjon blir invitert på impulstreninger med Tippeligaklubbene. Felles arrangement vil kunne fjerne konfliktområder. Til gjengjeld kan toppfotballen kanskje ha behov for 2. divisjonsklubbene i forhold til ting på Fotballtinget som de ønsker å få til. Vi er klar for litt hestehandel, vi.

For full oversikt over sportsnyhetene - klikk her!

Vil du ha sportsnyheter på mobilen? Send SPORT til 1984. Tjenesten koster 2,- per melding.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag