*Nettavisen* Sport.

- OL blir katastrofalt

- OL i Torino blir en publikumsmessig katastrofe, mener sponsorsjef Jacob Lund. Landslagslagssjef for skiskytterne Arne Idland er enig.

06.01.06 14:55

Politisk krangling, intern maktkamp og pengeproblemer har preget oppkjøringen til Torino-OL neste måned.

Men det er ikke disse problemene som bekymrer sponsorsjef Jacob Lund mest. Italienerne har nemlig kuttet kraftig i publikumskapasiteten på de ulike arenaene.

- Blir katastrofalt
På forhånd lovet Torino-toppene lovet 20.000 tilskuere og folkefest, men på det meste får 8000 mennesker være til stede i fjellene hvor skiskyting, langrenn, alpint og hopp skal avvikles i OL.

- Jeg liker ikke å bruke ordet katastrofe, men i forbindelse med OL må jeg si at det kommer til å bli en publikumsmessig katastrofe. Blant annet får kun 4.000 tilskuere plass på langrennsstadion, mot opp mot 100.000 på Lillehammer i 1994, forteller en engasjert sponsorsjef i Dnb NOR, Jacob Lund til TV 2 Nettavisen.

Og Lund vet hva han snakker om. Han vært tilstede under de olympiske vinterleker flere ganger tidigere sammen med delegasjoner fra næringslivet.

200 gjester
I Torino har han med seg 200 spesialinviterte sponsorrepresentanter og personer fra næringslivet.

- Jeg har vært på Lillehammer, Salt Lake City og i Nagano-OL, men Torino er det mesterskapet jeg frykter mest, mener Lund.

- Italienerne viste både i Val Di Fiemme-VM i 2001 og i alpin-VM i Bormio i fjor at publikum ikke møter opp i stor stil. Det samme kommer til å skje i Torino, sier sponsorsjefen videre.

Fremdeles har arrangøren ledige billetter til de ulike øvelsene i fjellområdene rundt Torino. Jacob Lund var likevel tidlig ute med å sikre seg både billetter og overnattingsplass.

- Vi bestilte billetter allerede i 2002 og siden vi var tidlig ute sikret vi oss et sentralt hotell og egen akkreditert buss. Vi har ikke opplevd de andre problemene som mange andre har med tanke på blant annet overnattingsplasser, forteller Lund.

- Stort minus
På skiskytterstadion i San Sicaro får bare 4.628 tilskuere plass på tribunen.

- Vi er mest opptatt av det tekniske rundt konkurransen, og her har italienerne vist at de har hatt kontroll tidligere. Det er imidlertid et stort minus at så få tilskuere får anledning til å se løpene fra tribunen, sier landslagssjef for skiskytterne Arne Idland til TV 2 Nettavisen.

Jacob Lund spår at de kommende olympiske leker blir et «TV-OL».

- Jeg er redd det kan bli et TV-OL. TV-produksjonen kommer sikkert til å se bra ut utenfra, men seerne får jo ikke med seg biten rundt, sukker han.

Grusom logistikk
Anleggsutbyggingen, plasseringen av overnattingsplasser og vei- og kommunikasjonssystemene har også vært under sterk kritikk i forkant av lekene som starter den 10. februar.

Jacob Lund har full forståelse for kritikken.

- Logistikken er helt grusom. Veiene opp til arenaene er glatte og trange og tilgjengeligheten til de ulike arenaene er svært begrenset, mener han.

Arne Idland er også kritisk.

- Jeg har forståelse for den kritikken som er rettet mot det kommende mesterskapet når det gjelder logistikk. Publikumsmessig er det ikke lett å komme seg rundt til de ulike arenaene, konstaterer Idland.

- Men arrangørene har nok sett seg tvunget av å få best mulig flyt i trafikken. Derfor har de begrenset transporten innenfor OL-områdene. Slik har det også vært under tidligere vinter-OL, påpeker skiskytter-sjefen.

Enig med alpinssjefen
I går rettet alpinsjef Per Lund kraftig kritikk mot arrangørene av Torino-OL.

- Sportslig så frykter jeg ikke det som skal skje. Men jeg er meget skeptisk til alt utenfor. Det gjelder logistikk. Det blir lite publikum. Og fremdeles vet jeg ikke om vi får benytte oss av de bilene vi er avhengige av for å frakte utstyret rundt til de ulike arenaene, sa Per Lund til TV 2 Nettavisen.

Lund støtter alpinsjefen på alle punkter.

- Jeg registrerer kritikken i forkant og er helt enig med Per Lund. Jeg er sikker på at det garantert kommer mer kritikk underveis, fastslår han.

- Er du overrasket over at Torino fikk OL?

- JA!

HTML EMBED

Torino-OL starter med åpningsseremoni på Stadio Olympico 10. februar.

Slik blir kapasiteten på de ulike arenaene:

Bardonecchia - Snowboard: 7.500 tilskuere
San Sicario - Skiskyting: 4.628 tilskuere
Cesana Pariol - Bobsleigh: 7.000 tilskuere
San Sicario Fraiteve - Utfor, Super-G og kombinert (kvinner): 6.160 tilskuere (5.660 sitteplasser, 500 ståplasser)
Pinerolo - Curling: 3.000 tilskuere
Pragelato - Langrenn, hopp og nordisk kombinasjon: 7.500 tilskuere, 4.000 på langrennsanlegget.
Sauze d'Oulx - Fristil: 7.110 tilskuere.
Sestriere - Alpint, herrer: 8.000 tilskuere.
Torino Palasport Olimpico - Ishockey: 8.500 tilskuere.
Torino Palavela - Skøyter, kunstløp: 6.600 tilskuere.

(Tilskuertallene er hentet fra Torino-Ol's hjemmeside, Torino2006.org)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.