RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- OL-stafetten er spesiell

Foto: Scanpix
Derfor kommer Ole Einar Bjørndalen (35) med en advarsel.

OBERHOF (Nettavisen): Minutter i forveien har Ole Einar Bjørndalen selv triumfert på ankeretappen, men når skiskytterkongen får spørsmål om OL-stafetten, blir han engasjert:

- Det blir så jevnt på den stafetten. Det er litt avgjørende hva vi gjør med stafettoppsettet også, men det kan bli bra, sier Bjørndalen til Nettavisen.

Det som først og fremst bekymrer er plasseringen av konkurransen.

Nesten to uker
Allerede søndag 14. februar er alvoret i gang for Bjørndalen, Emil Hegle Svendsen og de to andre nordmennene som skal gå OL-åpningen i sprint.

12 dager senere – den 26. februar – starter stafetten. Det store spørsmålet er: Hvem er i form da?

- Det er spesielt at OL-stafetten kommer så sent i mesterskapet. Vi har et veldig langt mesterskap foran oss. Derfor er det viktig at de som skal gå ikke har brent alt kruttet før stafetten starter.

- Det tror jeg kan være litt avgjørende. Om vi ikke trenger folk som har oppadgående formkurve, så må vi ha folk som har klart å beholde formen i mesterskapet, sier Bjørndalen.

Forberedt på teten
Som alltid er han blant dem som forbereder seg best og jobber mest mentalt i forkant av løpet. Foran torsdagens stafett hadde han for eksempel forberedt seg på at han ble sendt ut i tet.

- Jeg hadde ikke kniven på strupen, men jeg visste at vi kom til å ha et veldig bra utgangspunkt og da må man forberede seg på det. Det brukte jeg mye tid på, innrømmer han.

Tror ikke at han tar noe lettere på OL-distansene. Tvert imot.

Det gjør heller ikke landslagsledelsen som har pekt ut nettopp stafetten som herrenes beste mulighet til å ta gull i Vancouver.

- Holder det åpent
Man har tatt med utøverne på råd for å finne den beste startoppstillingen. Både Alexander Os og Lars Berger har fått sine sjanser, men torsdag var det Tarjei Bø (21) som tok seg av 2.-etappen.

- Vi ønsker å holde uttaket åpent så lenge som mulig. Vi kjører inn dem vi mener har best dagsform, sier landslagstrener Mikael Löfgren til Nettavisen.

En annen utfordring er å finne de riktige typene. I kvartetten Hanevold, Bø, Hegle Svendsen og Bjørndalen har Norge fire trygge skyttere.

Lars Berger er for eksempel mer ustabil, men gir en ekstra dimensjon i sporet.

Bø er klar
Unggutten Bø er ikke snau. Han lanserer gjerne seg selv som en mann for stafettoppgaven i OL.

- Stafetten blir litt hellig i forhold til de andre øvelsene. De jakter litt på stafettløpere som har litt andre egenskaper enn mange andre i troppen. Jeg har et håp om å gå den og synes jeg gjorde en god figur torsdag, sier Bø til Nettavisen.

- Hvilke egenskaper tenker du på?

- Jeg pleier å gå gode stafetter. Det er bare å se på hvem som går gode stafetter og bruke dem. Det er som regel de samme som gjør det bra. Jeg er sikkert ikke blant de raskeste, men jeg er flink til å treffe blinken.

Min beste stafett
Kroneksempelet kom under fjorårets junior-EM i russiske Ufa. Bø kom hjem med fire gull og avgjorde stafetten til Norges fordel.

Stryningen vekslet ut på 3.-etappe sammen med Russland og Tyskland. Ved neste veksling ledet Norge med 45 sekunder.

- Det er nok min beste prestasjon. Jeg gikk en kanonstafett og skjøt fem blinker rett ned på stående, forteller han.

Bikkjeslagsmål
Definitivt egenskaper Norge kan trenge i OL. Torsdagens batalje i Oberhof viser at flere nasjoner holder godt følge med det norske laget.

- Russerne var ikke helt på hugget nå sist, men de kommer. Tyskerne, ikke minst østerrikerne og Frankrike er også farlige. I tillegg har Ukraina gode skyttere. De kan alle være med helt der framme.

- Derfor er vi nødt til å bruke hodene våre til å sette sammen det beste laget. Slik at alle er tilfreds med etappen de skal gå og slik at folk får utnyttet kapasiteten sin i laget, sier Bjørndalen.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere