- Ole Einar kan passere Stenmark

Foto: (foto: scanpix)

Inge Bråten ser ingen grunn til at Ole Einar Bjørndalen ikke kan passere legenden Ingemar Stenmark i forhold til antall verdenscupseire totalt.

28.01.05 08:54

Stenmark har 86, Bjørndalen har 50. Selv om det er vanskelig å sammenlikne verdenscupseire i ulike idretter, fordi det er store forskjeller og mange variabler i hver av dem, er tidligere landslagstrener i langrenn, Inge Bråten, likevel ikke i tvil. Han ser ingen grunn til at Ole Einar Bjørndalen, som for øvrig fylte 31 år i går, ikke kan passere den svenske legenden.

Ingen grenser
- Nei, hvorfor skulle han ikke klare det? Med Ole Einars forhold til sin egen idrett, så finnes det ingen grenser for hva han kan klare. Spørsmålet er hvor lenge han kan holde på, ikke hvor lenge han er motivert for å gå. Er det nødvendig, klarer Ole Einar å motivere seg. Han har så kontroll på det han gjør, og han har et apparat rundt seg som han bruker og stoler på, og han gjør det på en helt annen måte enn de fleste andre idrettsutøvere i Norge, om noen i det hele tatt, sier Bråten til TV 2 Nettavisen.

Den Jessheim-baserte skieksperten tenker spesielt på hvordan Bjørndalen har tatt seg råd til å ha en egen skytetrener, som gjør at Bjørndalen får en helt annen oppfølging enn det de andre får.

- Han trekker også veksler på det rette medisinske støtteapparatet rundt seg. Han har tatt med seg mye lærdom fra Rolf Sæterdal, og Ole Einar er den eneste som driver med systematisk høydetrening. Ole Einar har en treningsintelligens som forheller ham hva som er viktig, for å kunne oppnå det optimale. Uansett hvor god han er og blir, ønsker han hele tiden å bli bedre.

- Sånn sett har Bjørndalen kanskje gått enda lenger enn det Bjørn Dæhlie gjorde. Ole Einar er den største perfeksjonisten av norske utøvere noensinne, sier Bråten videre.

Koster penger
Å ha et sporstlig opplegg a la Bjørndalen, er ikke alle forunt. Det koster.

- Han har tatt konsekvensen av hva som er nødvendig. Sånn sett kunne Ole Einar ha vært en lærebok for de andre. Jeg mener at alle som trener mer enn 1000 timer i året, burde hatt sin egen massør. Men norsk idrett har ikke råd til det, poengterer Bråten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den tidligere suksesstreneren er imidlertid snar med å rose landslagsledelsen, som gir rom for individuelle tilpasninger.

- Ole Einar har et trenerkorps som har skjønt hva som er det beste for hver og en. Det er en egen motivasjon for dem å se, at hvis de oppnår gode resultater, har de også muligheten til å gjøre slik Ole Einar gjør, sier Bråten.

Prøve og feile
Bjørndalen brukte fjoråret på å prøve og feile i forhold til treningsopplegget. Det mener Bråten at skiskytteren nyter godt av nå.

- Sesongen i fjor var en prøvesesong, med tanke på å danne et grunnlag for OL i Torino 2006, som skal gå på 1800 meters høyde. Det han gjorde rent høydemessig i fjor, lærte han mye av, og det har han tatt konsekvensen av nå, mener Bråten.

Ole Einar Bjørndalen leder verdenscupen sammenlagt, og er stor favoritt til å vinne flere av øvelsene under skiskytter-VM senere i vinter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.