*Nettavisen* Sport.

- Oppsiktsvekkende og helt rått!

Foto: Jonathan Nackstrand / AFP / NTB scanpix

Lars Haugen er den beste keeperen i en av verdens beste ligaer akkurat nå.

22.01.13 13:10

Landslagsmålvakt Lars Haugen har de siste månedene opplevd stor tillit og suksess i KHL med sitt hviterussiske lag Dinamo Minsk.

Mandag slo hovedstadslaget til med en ny seier, denne gangen med 6-1 mot Metallurg Novokuznetsk.

Med kun ett mål i mot bekreftet Haugen dermed sin gode form mellom stengene.

Flytsone
Formen er faktisk så god at Lars Haugen i øyeblikket topper statistikken for gjennomsnittlig antall mål i mot i det som anses for å være verdens nest beste hockeyliga - bak NHL.

Da Nettavisen snakket med den norske burvokteren etter kampen, var han ikke klar over at han ifølge tallene er KHLs beste keeper.

- Er det sant? Det er jo dritmoro! Det hadde jeg virkelig ikke trodd, sier Haugen til Nettavisen, som forteller at suksessen har en meget enkel forklaring.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Nå har jeg vel fått spille elleve av de siste tolv kampene, og det betyr utrolig mye å komme inn i den flytsonen jeg er i nå. Samtidig har laget tatt seg opp i det siste, noe som naturligvis gjør det enklere for meg bak der, fortsetter han.

Etter 15 kamper i KHL har Haugen i gjennomsnitt sluppet inn 1,58 mål per kamp. Nestemann på lista står med 1,74. I tillegg har Haugen en redningsprosent som lyder på småpene 94,2. Det er nest best av alle målvaktene.

- Jeg hadde aldri trodd jeg skulle toppe målvaktsstatistikken i KHL for to-tre sesonger siden, sier Haugen.

Da var han nemlig eid av Lørenskog, uten at han ble satset på i GET-ligaen. Dermed ble det utlån til Manglerud/Star hvor han derimot gjorde sakene sine bra. Likevel ble Haugen frigitt av Lørenskog da sesongen var over.

Ikke bitter
Mannen som tok avgjørelsen om ikke å satse på Haugen, sportssjef Atle Olsen, benekter at han er bitter på å ha gitt slipp på det som tydeligvis var en uslepen diamant.

- Jeg vil ikke si at jeg angrer, nei. Hadde han prestert i Lørenskog, ville han uansett ikke vært hos oss i dag, så jeg er ikke bitter på noen som helst måte, sier Olsen til Nettavisen og understreker hvor glad han er for Haugens suksess.

- Det han presterer for tiden i KHL er rett og slett fantastisk bra, og jeg synes det er dødsmoro, fortsetter Olsen.

Han har ingen god forklaring på hvorfor Lars Haugen har brukt såpass lang tid på å blomstre.

- Lars har alltid vært et kjempetalent, og alltid den beste i sin årgang, men hvorfor han har først har slått ordentlig gjennom nå, har jeg ikke noe godt svar på.

- Det at han nå får spille mange kamper på rad, gjør at selvtilliten vokser for hver dag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Getty Images / All Over Press

Om NHL venter i fremtiden, vil ikke Olsen spekulere i. At Haugen er god nok, tviler han likevel ikke på.

- Tallene hans taler jo for seg selv, og klarer han å holde seg stabilt på dette nivået trenger ikke NHL være en umulighet.

- Oppsiktsvekkende
TV 2s hockeyekspert Bjørn Erevik er svært imponert over det Haugen har fått til denne sesongen.

- Det er oppsiktsvekkende gode tall. Han har gått fra å være uønsket i Lørenskog til å levere varene på et veldig høyt nivå. Det han gjør nå er helt rått og fantastisk, sier Erevik til Nettavisen.

Erevik innrømmer at han er litt overrasket over at Haugen leverer såpass imponerende tall.

- Han tok sjansen under VM, men fikk en litt tøff start i utlandet. Målvaktsplassen er også en ganske ensom posisjon, men han viser en mental styrke som er helt rå.

- Mange trodde han var en døgnflue, som mange andre målvakter, men nå viser Lars at han er knalltøff.

-Norge kan nå semifinale
Selv om statistikken er eksepsjonelt god, mener Erevik det kan bli vanskelig å ta steget til NHL for nordmannen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Twitter

- Han har prestert godt i verdens nest beste liga, hvor nivået har vært meget høyt på grunn av lockouten i NHL. Men for en norsk målvakt er det veldig vanskelig å slå gjennom i NHL.

Langt mer positiv er Erevik når det gjelder Norges sjanser under årets ishockey-VM.

- Fra at Roy (Johansen, red.anm.) for en tid tilbake sa at vi hadde et keeperproblem, har vi nå tre meget gode og unge målvakter. Vi er fortsatt små og er avhengig av topp målvaktsspill. Da kan vi kanskje luke på en semifinale i VM.

- Roy Johansen har nå et landslag med stor L. Og en naturlig målsetting bør være kvartfinale. Derfra må vi se an motstanden.

Norge spiller sin første kamp i VM mot Slovenia den 4. mai i Stockholm.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag