*Nettavisen* Sport.

- På æren løs å bli vraket

Foto: Sjur Kvamme (Nettavisen)

Men enda verre var det å bli kjeftet huden full av Nils Arne Eggen som førstereisgutt.

02.10.09 13:28

MARIENLYST (Nettavisen): Strømsgodset og Fredrik Winsnes (33) står med begge beina i bunnstriden i Tippeligaen. Lørdag spiller de livsviktig kamp for overlevelse hjemme mot bunnkollega Bodø/Glimt.

Uvant kost for Winsnes, som er en av Norges mestvinnende fotballspillere gjennom tidene med sine syv serie- og to cupgull med Rosenborg.

VIDEO: Se Fredrik Winsnes-show nederst i saken.

De 16 kampene han har fått med flagget på brystet har kommet over en lang tidsperiode, men den siste tiden har han vært nærmest fast inventar i landslagstroppen.

Så ikke da Drillo tirsdag leste opp navnene som skal møte Sør-Afrika lørdag om en uke.

- Jeg blir alltid skuffet over ikke å bli tatt ut i landslagstroppen. Det går på stoltheten og æren løs ikke å bli funnet god nok, sier Fredrik Winsnes til Nettavisen.

Men midtbanespilleren forstår at Drillo velger andre spillere når Winsnes selv kun har vært innbytter i de siste kampene han har vært med.

- Når jeg ligger på vippen er det forståelig at de velger andre spillere, sier Winsnes.

En annen mulig årsak til at Winsnes ble veid og funnet for lett er at han i sommer signaliserte at denne sesongen ville bli hans siste som fotballspiller.

Skulle legge opp - kan fortsette
Den driftige trønderen har utdannet seg til lege ved siden av den suksessfulle fotballkarrieren, og legeturnusen kunne ikke lenger settes på vent.

Nå har derimot situasjonen forandret seg.

- Jeg har fått innvilget en siste utsetting av turnustjenesten med et halvt år fram til starten av 2011. Dermed kan jeg spille fotball også hele neste sesong dersom jeg ønsker, forteller Winsnes.

Den siste utviklingen har han ikke snakket med Drillo om, men Winsnes er slettes ikke sikker på at han ville blitt satset på på landslaget selv om det hadde vært helt klart at han ville gå på en ny sesong.

- Siden Norge etter all sannsynlighet ikke går til VM, vil jeg uansett knapt rekke å spille noen viktige landskamper før jeg helt sikkert legger opp. Derfor tenker nok Drillo at det er bedre å bruke andre spillere, tror Winsnes.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sjur Kvamme

Uaktuelt med Adeccoligaen
Om han faktisk går på en ny sesong eller ikke, har han ennå ikke bestemt seg hundre prosent for.

- Men jeg regner det som en god sjanse for at jeg spiller til neste år. Det er vanskelig å gi seg med fotball når det har vært en så stor del av livet og det er så mye bra med det, sier han.

Men også familien skal få si sitt før det endelige valget tas.

Uansett er Winsnes klar på én ting dersom det skal være aktuelt å fortsette.

- Jeg blir ikke med Strømsgodset ned i Adeccoligaen. Hvis vi rykker ned må jeg eventuelt finne en annen klubb i Tippeligaen, sier han.

Dersom klubben skulle vise seg å bli gamleklubben Rosenborg, vil han gjenforenes med Erik Hamrén.

Hamrén-kjemi
Svensken var Winsnes’ trener i danske Aalborg i 2006-07, og Winsnes er full av beundring for gamletreneren.

- Jeg hadde utrolig god kjemi med han og tok lange steg der. Jeg gikk fra å være avskrevet på landslaget til å ta et par steg videre og bli bedre på områder jeg trodde jeg ikke hadde så mye å hente, forteller han.

En annen trener som definitivt har satt sitt preg på Winsnes er Nils Arne Eggen.

- Eggen er på en måte en legende i norsk fotball. Han har hatt en utrolig betydning for både klubbfotball og landslagsfotball, mener Winsnes.

Men det var et tøft møte unge Winsnes hadde i sin første sesong med Eggen i Rosenborg i 1997.

Hårføner i heisen
- Jeg fikk sjansen i en treningskamp mot Brann, og vi vant 5-3 etter at jeg hadde kommet inn de siste ti minuttene og scoret. Det var mitt første mål og jeg var kjempehappy, likevel fikk jeg ikke spilletid i den neste kampen.

- Så møtte jeg Eggen i heisen på hotellet der vi bodde. Vi ble stående i heisen alene, og det var skremmende nok bare det. Han begynte å småprate og forklarte hvorfor jeg var blitt vraket. Jeg svarte at det var helt greit, og at det ikke var noen sure miner fra min side, forteller Winsnes.

Dermed smalt det, og Winsnes legger om til en stemme til forveksling lik Nils Arne Eggens når han etterligner Eggens svar på klingende trøndersk.

- Sure miner?! Skulle det være noen grunn til det, eller?!

Og dermed ble Winsnes kjeftet huden full resten av heisturen, selv om alt han hadde gjort var å si at det var greit han ble vraket.

En lignende episode skjedde et halvt år senere. Da fikk Winsnes starte en seriekamp borte mot Brann, men etter nok en god prestasjon bar det nok en gang tilbake på benken.

Igjen forklarte Eggen grunnen til at Winsnes var blitt vraket, og igjen tok Winsnes det med et smil.

- Jaja, det går bra det vettu. Det er jo du som tar ut laget.

Det var nok til å få Eggen til å tenne på alle plugger.

- Ja, tror du ikke jeg vet det eller?! Ikke kom og fortell meg noe jeg vet! var det bryske svaret.

Småredd for Eggen
Winsnes mener at Eggens oppfarenhet var noe av sjarmen med det hele.

- Men var det sånn at spillerne var litt redde for ham?

- Jaaa ...

Winsnes drar på det.

- Ja, redd for ham, men ikke ... Poenget med Eggen var at når det virkelig kneip, når det virkelig var alvor, så la han en beskyttende kappe over spillergruppa og enkeltspilleren. Eggen var glad i klubben og spillerne sine. Det gjennomsyret mannen. Så man var mer redd på den måten at man ble våken, at man ble presset til å prestere, mener Winsnes.

Og prestere er det ingen tvil om at Rosenborg gjorde.

Med Eggen ved roret vant Rosenborg 12 seriegull mellom 1988 og 2002, i tillegg til seriegullet under Trond Sollieds ledelse i 1998. Fredrik Winsnes var som nevnt med på syv av dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Minst like glad i Godset
- Så hvilken klubb står hjertet ditt nærmest, Rosenborg eller Strømsgodset?

- Jeg har holdt med RBK helt siden jeg var barn, så det legger klare føringer. Men jeg er minst like glad i Strømsgodset som Rosenborg, og til og med gladere i Strømsgodset som spiller, innrømmer Winsnes.

- Det krever en utdyping ...

- Det har litt med å gjøre at her er folk litt mer uforbeholdne glad når det går bra. Vinner vi en kamp, så er det bra. I RBK var det aldri bra nok, før vi slo Real Madrid. Man kunne ikke hvile lenger enn et sekund på laurbærene før man måtte komme seg videre, forteller Winsnes.

Han mener det var mentaliteten i hele Trondheim som var sånn, og at den kom mer og mer etter hvert som Rosenborgs suksess ble større. Han illustrerer det på følgende måte.

5-10 som jublet
- Da jeg vant mitt første seriemesterskap i 1997 var det et sted mellom 5 og 10 personer som sto og jublet utenfor hotellet der vi skulle ha seiersbanketten. I Hammarby som jeg kom til i 2002 hadde de vunnet serien året før. Da var det 60.000 mennesker som hyllet spillerne utenfor banketten, forteller Winsnes.

- Når vi vinner kamper med Strømsgodset er folk oppriktige glade. Godset er en klubb det er lett å bli glad i, og Drammen er en veldig ålreit by. Det har nok kanskje endret seg i Trondheim og, men som spiller er jeg i hvert fall like glad i Godset som i RBK, understreker han.

Så gjenstår det å se om Fredrik Winsnes fortsetter karrieren i en av de to klubbene til neste sesong. Eller om de fire siste kampene for å unngå nedrykk med Strømsgodset blir det siste norske fotballfans ser til Winsnes, før han bytter ut fotballdrakta med hvit legefrakk.

Under kan du se litt av Fredrik Winsnes kunster på fotballbanen, fra en kamp for Aalborg i mai 2006.

HTML EMBED

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.