RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Håvard Solerød (procycling.no)

- På nivå med Boom og Boasson

Sist oppdatert:
Wilco Kelderman spås en fantastisk sykkelframtid.

- Om tre-fire år er det han du skriver om i Giro d’Italia og andre store etapperitt. Du må huske på at han kommer omtrent rett fra juniorlaget. Men han er allerede en klasserytter på nivå med Lars Boom og Edvald Boasson Hagen, sier Gino Van Oudenhove.

- Han har kjørt som en Gud. Han har forsvart seg mot alle angrepene omtrent på egen hånd. En verdig vinner, mener Vegard Robinson Bugge.

De snakker altså om Wilco Kelderman. 20-åringen fra Amersfoort og vinneren av årets Glava Tour of Norway.

Lekte seg med hovedfeltet
Joker Merida og de andre lagene som aspirerte i sammendraget forsøkte alle tenkelige og utenkelige manøvre for å vippe Rabobank-gutten av pinnen.

Det lot seg ikke gjøre.

Les saken: - Jeg forsøkte å unngå trøbbel

Lysluggen var rytteren alle forsøkte å kjøre ifra, i stedet endte han opp med å støte seg vekk fra hovedfeltet.

- Jeg lå først i hovedfeltet. Da jeg kikket meg bakover, så jeg at jeg hadde åpnet opp en luke. Deretter tok jeg det litt rolig for å spare energien. Da forsøkte de andre å støte på meg igjen, forteller Kelderman til procycling.no.

Minner om Edvald
Han opptrer rolig og behersket når han svarer. Ikke ulik vår egen Edvald Boasson Hagen.

Faktisk virker han også lettet over at det hele er over. Rittet er over og nå blir trofeet og ledertrøya med ham tilbake til Nederland.

- Jeg følte meg sterk i dag, men jeg synes også at laget har gjort en solid innsats. Det var tøft å beholde trøya. Det er en utrolig følelse. Jeg har kjempet hardt for denne de siste tre dagene, forteller han.

Kommer til å kopiere Boom
Arthur van Dongen har jobbet med 20-åringen siden har forlot juniortilværelsen og signerte for Rabobank Continental for to år siden.

Som sisteårsjunior noterte han seg fem seiere. I fjor vant han både en etappe i Tour Alscace og rittet sammenlagt. Han ble nummer ti i «ungdommens Tour de France» og tok 5. plassen under Ringerike Grand Prix.

Beskjedne resultater med andre ord. Men forventningene til Kelderman handler ikke på noen måte om måtehold.

- Lars Boom vant prologen under Critérium du Dauphiné i dag. Neste år kan Wilco gjøre det samme, forteller van Dongen til procycling.no.

- Meget sterk allrounder
Som Boom har nemlig Kelderman også signert proffkontrakt foran neste sesong. Rabobank Continental tok farvel med Lars Boom foran 2009-sesongen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

GULLKLUMPEN: Arthur van Dongen må bare innse at også Wilco Kelderman straks er utenfor hans rekkevidde i Rabobank Continental-laget.
GULLKLUMPEN: Arthur van Dongen må bare innse at også Wilco Kelderman straks er utenfor hans rekkevidde i Rabobank Continental-laget.

Samme år vant den da 23 år gamle rytteren sin første etappeseier under Vuelta a España. Mange tror årets Glava Tour of Norway-vinner vil gjøre det samme i fremtiden.

- Det er ingen tvil om at han er et stort talent. Jeg vil sammenligne ham med Boom og Boasson Hagen. Wilco er en meget sterk allrounder. Han går godt i bakkene og er en meget dyktig temporytter, skryter Van Dongen.

Overmann
Noen av de egenskapene drev de norske konkurrentene til vanvidd på norske landeveier denne uka.

- Vi angrep, angrep og angrep. Noen ganger møter man en overmann, og da er det greit at han vinner, erkjenner Gino Van Oudenhove.

Les også: Rake sikret norsk jubel

- Han er utrolig god. En verdig vinner. Han gikk alene fra front i hovedfeltet i ledertrøyen. Det sier litt om hvor sterk han er. Han er den som blir passet best på i hele feltet, og da er det utrolig at han gjør slike ting, forteller Christer Rake.

- Synes du han minner om Boasson Hagen?

- Ja, han kan fort bli en like god rytter, men han er vel enda sterkere i bakkene. Jeg har stor tro på at han får et veldig godt navn i framtiden, svarer Rake.

Tour de France får vente
Kelderman smilte selv litt av oppstyret rundt ham under Glava Tour of Norway. Han sto på podiet fire av fem dager som sammenlagtleder, og virket ikke synlig brydd av podiedamene som flankerte ham.

Trolig blir det mer av den slags når karrieren fortsetter i proffenes rekker hos det nederlandske storlaget Rabobank.

- Tror du det er lenge siden vi får se deg i et av de store etapperittene?

- Jeg har i hvert fall lyst til å forsøke meg i et ritt som Critérium du Dauphiné eller Tour de Suisse neste år. Det passer meg med et hardt ritt med egen tempoetappe. Jeg tror nok ikke jeg skal kjøre Giro d’Italia eller Tour de France på to-tre år ennå, forteller han.

Imponerte i giroen
Rabobank er imidlertid kjent for å gi ungguttene sine muligheten tidlig. Under årets Giro d’Italia imponerte Steven Kruijswijk stort.

23-åringen ble til slutt nummer ni i sammendraget i sitt andre forsøk i etapperittet.

- Kruijswijk kjørte for oss for to år siden. Han er nå under Erik Breukinks vinger, forklarer Van Dongen.

Nå kan den nederlandske talentfabrikken ha funnet sin hittil siste gullfugl, Wilco Kelderman.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere