*Nettavisen* Sport.

- På papiret kan ingen slå de norske nå

Foto: Andreas Solaro / AFP / NTB scanpix

NRK-ekspert mener det internasjonale skiforbundet kommuniserer med løperne.

10.07.14 13:31

Justyna Kowalczyk bestemte seg lørdag morgen for å droppe Tour de Ski etter å ha vunnet konkurransen fire år på rad.

- Jeg beklager, men i denne situasjonen kan jeg ikke starte i Tour de Ski, skriver Kowalczyk på facebookprofilen sin lørdag morgen.

Kowalczyk trekker seg i protest mot at én av tourens distanser i klassisk stil er erstattet med en sprint i fristil. Dette ble gjort som en følge av snømangelen i tyske Oberhof.

30-åringen men mener hun ikke kan akseptere beslutningen Det internasjonale skiforbundet (FIS) gjorde da de endret løpsprogrammet.

Det var TV 2 som ført omtalte saken.

- Dårlig kommunikasjon
- Jeg synes det er fryktelig synd at hun ikke stiller opp. I tillegg er det svakt av FIS å ikke inkludere utøverne mer når de tar slike beslutninger. Men når det er sagt er langrennsløpere også dårlig organisert, og dermed står dårlig rustet til å påvirke avgjørelsene som tas i FIS, sier NRKs langrennsekspert Jens Arne Svartedal til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Håkon Mosvold Larsen (Scanpix)

- Kommunikasjonen mellom FIS og løperne er for dårlig.

Svartedal var selv sterkest i klassisk stil som aktiv, og har forståelse for Justyna Kowalczyks frustrasjon.

- Hvis vi ser bort fra de dårlige forholdene og de begrensningene det gir, så skulle de ideelt sett hvert en 50-50-fordeling mellom klassisk og fristil. Men FIS må ta en beslutning når det er så lite snø som det er i Oberhof.

- Jeg tror dette hadde vært lettere å forstå dersom løperne hadde vært inkludert mer i prosessen. Men jeg tror ikke heller ikke utøverne har forsøkt å organisere seg for å bli hørt, tilføyer Svartedal i samtale med Nettavisen.

- Spennende duell
Med Kowalczyks boikott seiler de norske profilene Therese Johaug og Marit Bjørgen opp som de nye klare favorittene til å vinne touren.

- På papiret er det ikke noen som kan hamle opp med Marit og Therese, men mye kan også skje over så mange dager. Det kan bli en spennende duell dem i mellom, men det er selvfølgelig litt synd at Kowalczyk ikke er med, sier Jens Arne Svartedal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Magnus Aabech / NTB scanpix

Norske langrennsløpere har aldri tidligere vunnet Tour de Ski sammenlagt, verken på dame- eller herresiden.

Svartedal tror ikke en eventuell norsk seier vil bli en «seier med bismak» selv om konkurransens suverene ener de siste sesongene ikke stiller til start.

- Det blir fort glemt. Og vi skal også huske på at Kowalczyk ikke har vist like gode takter i år. Sånn som hun har åpnet sesongen, så har hun ikke sett like sterk ut, spesielt ikke i fristil, påpeker NRK-eksperten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.