- Pappa var alkoholiker

Foto: Gero Breloer (AFP/Scanpix)

Veien har vært lang. Men da VM-debuten endelig kom, trengte Cacau (29) bare to ballberøringer.

14.06.10 13:11

TYSKLAND-AUSTRALIA 4-0:

69 minutter var spilt, det sto allerede 3-0 og kampen var avgjort for lenge siden. Da bestemte Tysklands landslagssjef seg for å gi enda en VM-debutant sjansen.

Cacau fikk overta for Miroslav Klose. Og den brasilianskfødte spissen svarte like godt med å score på sin andre ballberøring.

Så kort kan tilsynelatende veien til suksess og heltestatus være.

Men for 29 år gamle Cacau har veien vært lang. Veldig lang.

Mamma som forbilde
Cacau – eller Claudemir Jeronimo Barretto, som er hans egentlige navn – ble født i Santo André 27. mars 1981. Oppveksten i Brasil var alt annet enn enkelt, avslører han i et intervju med organisasjonen Telc Language Tests.

- Jeg vokste opp i en familie med tre sønner. Pappa var dessverre alkoholiker og var ofte innlagt på klinikker. Mamma jobbet som renholder. Jeg og brødrene mine måtte ta forskjellige småjobber for at familien skulle klare seg, forteller Cacau.

I intervjuet snakker han om hvor viktig det er for unge mennesker som har det vanskelig å ha gode forbilder – for å unngå å ende opp som kriminelle med alkohol- og narkotikaproblemer.

Hans forbilde var moren.

- Mamma er mitt største forbilde. Hun har spilt en spesielt viktig rolle i mitt liv. Det var hun som fikk oss til å forstå hvor viktig det var med skole, og å få seg et godt vitnemål, sier Cacau.

Seriesuksess og cupfiasko
Fotballkarrieren startet i Sao Paolo-klubben Nacional. I 1999 flyttet han til Tyskland og begynte i femtedivisjonsklubben Türk Gücü München i 1999.

Deretter gikk turen til Nürnberg, der brasilianeren fikk plass på reservelaget. Det skulle likevel ikke ta lang tid før han slapp til i Bundesliga. Han debuterte mot Hansa Rostock 18. november 2001, og allerede i neste kamp scoret han sitt første mål i Bundesliga.

I 2003 gikk turen videre til VfB Stuttgart. Der er det blitt 62 mål på 177 kamper. I 2007 vant klubben Bundesliga, i en sesong der Cacau scoret 13 mål.

Det har imidlertid også vært nedturer for Cacau i Stuttgart – ikke minst cupfinalen i nettopp 2007, da han ble utvist og Stuttgart tapte mot gamleklubben Nürnberg.

Debut etter tre måneder
20. februar i år scoret Cacau fire ganger da Stuttgart slo Köln 5-1, og i mai skrev han en ny kontrakt som binder ham til Stuttgart til sommeren 2013.

Til tross for jevnt godt spill i Bundesliga, ble Cacau aldri aktuell for landslagsspill i Brasil. Men Joachim Löw så potensial i spissen, og det tok bare tre måneder fra Cacau fikk sitt tyske pass i februar 2009 til han fikk sin første innkalling fra den tyske landslagssjefen.

Søndagens VM-debut var hans niende opptreden med tysk flagg på brystet – og målet var hans fjerde på landslaget.

Men neppe det siste.

Sjekk siste fotballnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.