*Nettavisen* Sport.

- Pappa var helt imot fotball

Foto: Dag Langerød (Nettavisen)

Men nå har Molde-spilleren scoret sitt første mål for klubben.

10.02.11 13:47

MOLDE-HØDD 3-0:

Først gjorde han forarbeidet til Pape Pate Dioufs 1-0-mål. Deretter gjorde amerikanske Joshua Gatt selv 2-0, hans første scoring i Molde-drakta. Så ble han byttet ut i pausen i Moldes 3-0-seier mot Hødd.

Se kampfakta fra kampen her.

Hadde faren til Joshua Gatt fått det som han ville, hadde 19-åringen imidlertid ikke spilt for Molde.

Han hadde faktisk aldri spilt fotball i det hele tatt.

- Hundre prosent mot fotball
Det avslørte den hurtige kantspilleren da Nettavisen møtte ham i Elche forrige uke.

- Faren min elsker amerikansk fotball. Han elsker baseball. Han elsker alt av amerikanske sporter, sier Gatt.

- Jeg var imidlertid en energibunt da jeg var liten, og moren min mente at den europeiske typen fotball ville være en fin måte for meg å få ut energien på. Dermed tok hun meg med på fotballtrening, forklarer han.

- Faren min kunne ikke tro at det virkelig skjedde. Rett foran øynene hans. Han var hundre prosent mot det fra starten av, sier den Michigan-fødte unggutten.

Moren fikk imidlertid rett. Lille Josh fikk ut en del av energioverskuddet på fotballen, og ikke bare det – han var god.

Uten at faren ga opp av den grunn.

Ordnet testkamp
- Jeg var vel 14 år gammel. Da ordnet han en kamp for meg på et lag i amerikansk fotball, og faktisk, det gikk veldig, veldig, veldig bra. Etterpå tenkte faren min: ”Dette er øyeblikket. Nå endrer alt seg”. Jeg husker fortsatt at han spurte: «Ja, Josh, hvordan var dette?»

- Dette var gøy, svarte jeg.

- Men jeg foretrekker den andre typen fotballen.

- Da ga han opp, sier Gatt glisende.

Og i stedet for at Gatts interesser forandret seg, så ble det i stedet faren som forandret seg.

- Nå er han min største fan. Han elsker fotball mer enn de fleste jeg vet, og følger karrieren min nøye. Han hadde nok foretrukket å se alt jeg gjør på fotballbanen, men det er bare bra. Støtten hjemmefra er hovedgrunnen til at det er lett å være her, sier Gatt.

SuperElite-spiller
Moldes nye spiller har aldersbestemte landskamper for USA, og kom seg til Europa via SuperElite-systemet til United States Football Club. Det innebærer, kort fortalt, at klubben utvikler spillerne med ett mål for øye – å få dem til vanlige europeiske klubber (ikke storklubber) så fort som mulig – så de kan fortsette utviklingen i europeiske fotballmiljøer.

Det opplegget sendte Gatt til østerrikske Altach i fjor sommer, og etter fem mål på 14 kamper der endte han altså i Molde.

Nå er målet hans enkelt nok – å kjempe om trofeer med romsdalingene i Tippeligaen.

- Jeg har skrevet under på en treårskontrakt her, og nå er det mange nye spillere her. Dermed kan det ta litt tid. De gamle spillerne må bli kjent med oss nye, og vi må bli kjent med de andre. Men jeg tror vi kan kjempe om noe også i år. Det er i alle fall målet mitt: at vi skal kjempe i toppen av serien i hvert eneste år av de tre årene mine her.

Etter onsdagens seier mot Hødd, har Molde vunnet to strake kamper. De avsluttet nemlig forrige ukes opphold i Spania med en 2-0-seier mot Wisla Krakow. Tidligere har Ole Gunnar Solskjærs lag vunnet 4-3 over Kristiansund, spilt 1-1 mot Copa del Sol-vinnerne Karpaty Lviv (tap på straffer) og tapt 1-5 for Tromsø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.