RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Påstandene om norsk doping virker useriøse

Foto: Per Lechen / NTB scanpix
Sist oppdatert:
Det mener generalsekretæren i det internasjonale skiforbundet.

LILLEHAMMER/OSLO (Nettavisen): Det er i en finsk dokumentar, som sendes på norsk TV denne helgen, at en kilde kommer med påstander om at norske langrennsløpere skal ha vært dopet på 1990-tallet.

Dokumentaren heter «When heroes lie» og regissør Arto Halonen hevder å ha blitt fortalt av en sentral person i norsk langrenn at det var omfattende dopingmisbruk blant norske langrennsløpere på denne tiden.

- Virker useriøst
Kringkastingssjef i NRK, Hans-Tore Bjerkaas, sier fredag til NRK at han vet hvem kilden er, og at det er forsvarlig å sende dokumentaren. Norsk langrenn tar imidlertid avstand fra påstandene.

- Det er sjokkerende påstander og hinsides det livet vi levde, sier tidligere skistjerne Bjørn Dæhlie om saken til NRK.

Nettavisen snakket fredag med generalsekretæren i det internasjonale skiforbundet (FIS) Sarah Lewis, og hun hadde også hørt om beskyldningene som vil bli lagt fram i dokumentaren.

Lewis har imidlertid ikke spesielt tro på at de norske langrennsløperne skal ha vært dopet på 1990-tallet og mener påstandene virker useriøse.

- Jeg har bare hørt om dette fra nordmennene her på Lillehammer, men for å være ærlig så virker ikke udokumenterte og anonyme beskyldninger å være veldig seriøst, sier hun til Nettavisen.

- Ingen etterforskning
Hun kan også forsikre om at FIS ikke kommer til å starte noen etterforskning med det første.

- Vi i FIS kommer ikke til å umiddelbart starte noen etterforskning. Det er ingen bevis på bordet. Det er ingen som har stått fram med noen klar informasjon, sier Lewis.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Lewis tror kanskje påstandene om norsk doping er kommet ut for å skape blest rundt den finske dokumentaren.

- Det har tydelig skapt uro her. Disse uttalelsene kommer på samme tidspunkt som lanseringen av denne filmen. Folk kan komme fram til sin egen konklusjon, sier generalsekretæren.

- Så FIS har ikke grunn til å mistenke noen norske utøvere som var aktive på 90-tallet?

- Det finnes ingen bevis, konstaterer Lewis overfor Nettavisen.

Full åpenhet
Skipresident Erik Røste sa også torsdag ifølge NTB at det var vanskelig å forholde seg til en anonym kilde i saken og påpekte at norsk skisport alltid har vært åpen.

- Det er umulig for oss å forholde oss til anonyme kilder. I norsk skisport har vi hatt åpenhet i alle år. Vi har svart på alle spørsmål vi har fått. Om noen har nye opplysninger, er de hjertelig velkommen til å stå fram og fortelle, sier Røste.

- Jeg var selv en del av langrennslandslaget den gangen. Det som lå bak resultatene våre, var hardt arbeid. Disse påstandene har ikke rot i virkeligheten, legger skipresidenten til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere