- Petter er et bra forbilde

Foto: Montesje: Thorkild Gundersen/VI MENN / Cornelius Poppe/SCANPIX

Langrenn hadde ikke vært like stort uten Petter Northug, mener Marcus Hellner.

01.05.10 09:42

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund, norsk idretts øverste administrative leder, mener at Petter Northug (24) bør slutte å spille poker fordi «det skader OL-kongens omdømme og ikke passer seg for et slikt forbilde som Northug».

Andersen mener også at pokerspillingen kan skade Northugs idrettslige utvikling, selv om eksperter som Johan Kaggestad og landslagstrener Morten Aa Djupvik overfor Nettavisen avviser den siste påstanden.

- Et ferdighetsspill
Bråket kom etter at Northug deltok i European Poker Tours sesongfinale i Monte Carlo sammen med 847 andre pokerspillere fra hele verden, en turnering som sponsoren Vi Menn kjøpte ham inn i.

I juli skal Northug også konkurrere mot en av sine argeste konkurrenter i langrennssporet, svenske Marcus Hellner (24), både rundt et pokerbord og på rulleski på ørkenasfalten utenfor kasinoene.

24-åringen fra Gällivare har fått med seg at det har stormet rundt Northug i Norge, men selv har han sluppet unna all form for kritikk.

- Jeg har ikke hørt noe. Dette har vært godkjent av forbundet, og poker er for meg et ferdighetsspill. Det finnes jo allerede en del svenske idrettsprofiler som spiller poker offentlig. Det er litt mer akseptert å spille poker i Sverige, sier Hellner til Nettavisen.

- Stiller opp for barn og ungdom
- Hva synes du om den kritikken som Northug har fått her i Norge?

- Jeg synes uansett at Petter er et bra forbilde. Han stiller opp for barn og ungdom. Han gjør mye for sporten, forklarer Hellner.

- Uten Petter hadde ikke langrenn vært så stort, legger han uoppfordret til.

Den dobbelte olympiske mesteren beskriver kritikken som «litt gammeldags» og tror at den kommer fra mennesker som «kanskje ikke kjenner godt nok til poker».

- Man kan bli spilleavhengig av poker hvis man spiller cashgame, men samtidig finnes det er ansvar hos individene. Uansett hva man driver med, gjelder det å gjøre det med måtehold. Det er det samme med alkohol, mener Hellner.

- Viktig å tenke på andre ting
Selv er ikke svensken like interessert i poker som Petter Northug, som i et intervju med Vi Menn torsdag fortalte at han tar poker veldig alvorlig og jobber bevisst for å bli en bedre spiller.

- Han liker å spille poker, så da bør han få lov til det. Jeg brenner ikke like mye for poker som Petter, selv om jeg også liker å spille. Alle har sine interesser, og jeg tror det er viktig at man har noe annet å tenke på enn bare det å gå på ski, sier Hellner til Nettavisen.

Han gleder seg til å duellere med Northug på rulleski i Las Vegas i juli.

- Det blir en morsom greie! Jeg skal selvfølgelig forsøke å vinne den! Det er midt i treningssesongen, så det blir litt showpreg, men det blir spennende å gjøre dette i Las Vegas. Jeg tror at dette er bra for sporten.

Sverige vs. Norge
De olympiske lekene i Vancouver bød på flere dueller mellom Northug og Hellner, så de to 24-åringene er vant til å konkurrere mot hverandre. Mens Northug vant OL-gull på femmila, vant Hellner tremila, og mens Northug vant lagsprinten, sikret Hellner svensk gull på stafetten.

- Folk synes det er kjempespennende med dueller mellom Sverige og Norge. Jeg synes også at det er gøy, bare det holdes på rett nivå. Mediene i Sverige gjør det ofte til en annen greie og skriver at vi er uvenner, men sånn er det jo ikke. Vi har en kjempegod stemning mellom de svenske og norske lagene utenfor sporet, forklarer han.

Hellner tror at rivaliseringen mellom Norge og Sverige er uvanlig stor, og erkjenner at det ofte blir en konkurranse i konkurransen, selv om «det egentlig ikke spiller noen stor rolle, man vil jo uansett vinne».

- Men hvis det ikke går bra med Sverige, heier vi på Norge. Spesielt var det moro at Marit (Bjørgen) gjorde det så bra i OL. Vi merket det samme blant nordmennene, vi fikk mange positive ord fra norske ledere og løpere når det gikk bra for oss, sier Hellner.

Det er i alle fall forbilledlig - det kan vel alle være enige om?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.