RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

- Petter er ikke i sin råeste form

Sist oppdatert:
Petter Northug røk ut tidlig, mens en svenske gikk til topps.

Det ble ikke pekt nese til noen i Kuusamo fredag. Petter Northug skuffet allerede i kvalifiseringen, men kom seg videre til kvartfinale med et nødskrik.

Der sa det stopp.

- Petter kommer
To russere - Ilja Tsjernusov og Nikita Krijukov - ble for sterke for langrennssportens mest underholdende løper. Northug forsøkte seg med sitt varemerke, en kanonspurt, men den kom for sent og var heller ikke god nok.

Mosvikgutten måtte nøye seg med tredjeplass i sitt kvartfinaleheat. Dario Cologna røk for øvrig ut i semifinalen.

- Petter vet vi kommer. Det er vel ikke dette som er det sterkeste løpet hans denne helgen, sier langrennssjef Åge Skinstad til Nettavisen.

Skinstad er ikke til stede i Kuusamo selv, men har snakket med og fått rapporter fra landslagssjef Vidar Løfshus.

Overlegen svenske
Sprintlandslagets trener Ulf Morten Aune gledet seg over innsatsen til Øystein Pettersen og Eirik Brandsdal, men var ikke fornøyd totalt sett.

- Petter er ikke, som han selv sa, i sin råeste form. I en såpass kort løype blir det da vanskelig. Med litt bedre tur og kanskje litt bedre posisjonering på oppløpet, kunne han gått til semifinale, tror Aune.

Norge hadde ti løpere med fra start på herresiden, men bare to av dem kom seg til semifinale: Eirik Brandsdal og Øystein Pettersen. Pettersen vant sitt semifinaleheat, mens Brandsdal ble nummer tre. Han gikk likevel til finale på tid.

I finalen var svenske Teodor Peterson overlegen. Han hadde full kontroll fra den siste bakken og inn, og vant foran Nikita Krijukov.

- Jeg er kjempeglad. Jeg hadde ikke ventet dette da løpet startet, sa Peterson i et NRK-sendt intervju etterpå.

Pølsa på pallen
Øystein «Pølsa» Pettersen ble nummer tre og Eirik Brandsdal nummer fire.

- Jeg er særdeles godt fornøyd med de to i finalen. Øystein hadde ikke noe gyllent år i gjor, så det er veldig godt å se han tilbake på pallen i dag. Eirik telte på knappene om han i det hele tatt skulle hit. Han kastet opp som en gris før finalen, så de to er det ingenting å si på, sier Aune til Nettavisen.

Samtidig legger han til:

- Men vi har ti mann her og et såpass bra lag at vi bør gjør det bedre.

Les også: Lett, Bjørgen!

Falt på oppløpet
Nikita Krijukov ble dømt først i mål i Northugs kvartfinaleheat, men Tsjernusov fikk samme tid. Northug ble slått med bare 0,1 sekunder. Eldar Rønning ble nummer fire i dette heatet, så vidt foran Axel Teichmann.

Også Ola Vigen Hattestad røk ut i kvartfinalen.

Den tidligere sprintverdensmesteren slet tungt i den tøffe bakken før oppløpet i heat 1, og falt i tillegg i den siste svingen. Han endte dermed sist i sitt heat, som bare besto av fem mann fordi Franz Göring trakk seg før start på grunn av en liten skade i beinet. Yuichi Onda gikk i mål til andreplass, men ble skjøvet ned til sisteplass på grunn av ufin oppførsel i sporet.

Aune er derfor overbevist om at Vigen Hattestad ville gått videre uten uhellet i siste sving.

Mini-tour
Sprinten i Kuusamo er første del av en mini-tour. Lørdag står ti kilometer fristil på programmet, og søndag avsluttes Kuusamo-helgen med 15 kilometer jaktstart. Den som kommer først i mål søndag, får verdenscupseieren.

Åge Skinstad er spent på hva Øystein Pettersen kan utrette. Den 28 år gamle oslogutten har fortsatt til gode å vinne et verdenscuprenn.

- Øystein er en spennende sprinter med god allroundkapasitet. Det blir spennende å se hva han kan gjøre denne helgen. Hvis han går et bra fristilrenn lørdag, kan det blir bra. Han har tidligere vist at han er god på klassisketapper i stafett, og hvis du er god nok til det, kan du hevde deg på 15 kilometer også, mener Skinstad.

Pettersen ligger sju sekunder bak Nikita Krijutov etter første etappe av mini-touren, mens Eirik Brandsdal er 8,2 sekunder bak. Eldar Rønning er nummer 15 med 43,6 sekunder å hente inn, mens Petter Northug ligger på 18.-plass og har 44,3 sekunder opp til lederen.

Klikk her for å se offisiell resultatliste.
Klikk her for å se stillingen før andre etappe.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere