*Nettavisen* Sport.

- Premier League er best i verden

Engelsk fotball har aldri vært bedre. Si din mening!

11.04.07 15:34

Det mener ekspertene Nettavisen snakket med dagen etter at Manchester United nedsablet Roma med 7-1 på Old Trafford og Chelsea slo til med en knallsterk seier 2-1 borte mot Valencia i Champions League.

Nå er tre lag fra Premier League klar for semifinalen i Europas gjeveste klubbturnering.

DIREKTE KLOKKEN 20.45: Liverpool - PSV og Bayern München - Milan

Liverpool vant den første kampen mot PSV Eindhoven 3-0 i Nederland og er riktignok ikke helt klar for semifinalen - men nederlenderne må prestere et mirakel på Anfield om de skal snyte John Arne Riise og lagkameratene for semifinaleplassen. De helrøde vant Champions League sist i 2005.

Nettavisen har spurt et utvalg eksperter som følger fotball-Europa med argusøyne følgende spørsmål:

1) - Er Premier League verdens beste liga?
2) - Hva er hovedgrunnen til den engelske dominansen i Champions League?
3) - Har Cristiano Ronaldo passert Ronaldinho som verdens beste fotballspiller for øyeblikket?

Her er ekspertenes svar:

Arne Scheie, fotballkommentator NRK:
1) - Akkurat nå er Premier League selvfølgelig verdens beste liga. Det sier jeg fordi jeg legger til grunn at det er tre engelske lag videre med til semifinalen i Champions League. Det er en veldig sterk liga, og det er veldig hyggelig for de som liker engelsk fotball at de gjør det bra i Europa. Det har ikke akkurat vært mange engelske lag i finalen i serievinnercupen de siste 25 årene.

2) - Hovedgrunnen er først og fremst at de engelske klubbene kjøper de beste spillerne i verden for øyeblikket. De har pengene, som blant annet Chelsea. Så enkelt kan jeg svare på det spørsmålet.

3) - Først må jeg bare få si at Cristiano Ronaldo denne sesongen har vært helt enorm. Jeg får gjøre Wayne Rooneys ord til mine egne og si at han er verdens beste, selv om det blir vanskelig å sammenligne ham med Ronaldinho. Men Ronaldo har bare vært fantastisk i år.

Frode Olsen, fotballekspert og kommentator spansk fotball TV 2:
1) - Akkurat nå er engelske lag hakket foran alle de andre. Da tenker jeg naturligvis på at Liverpool, Chelsea og Manchester United er videre til semifinalen i Champions League. Engelske klubber opplever noe av den samme fremgangen som den spanske ligaen opplevde for noen år siden, med flere lag i semifinalen i Champions League. Jeg er imponert over det de engelske lagene har gjort i Europa i år. De har slått ut sterke lag som Valencia og Barcelona og så videre. Jeg mener likevel at det er litt tilfeldig om det blir engelske, italienske eller spanske klubber som tar seg til semifinalen de forskjellige sesongene.

2) - Nivået i den engelske ligaen er blitt bedre og bedre de siste årene. Alle lagene er blitt bedre, og klubbene i Europa får treningsgrunnlaget i egne kamper i serien. De beste lagene har også bedre forutsetninger for å lykkes. Det spys inn penger, blant annet fra eksterne eiere. Toppklubbene i England får de troppene managerne vil ha.

3) - Jeg mener Ronaldo må prestere på et like høyt nivå over flere sesonger før han passerer Ronaldinho. Men han har gjort utrolige fremskritt denne sesongen og funnet seg godt til rette i Manchester Uniteds system. Han er helt klart i verdenstoppen, men en slik kåring vil alltid være subjektiv. Spør du for eksempel Manchester Uniteds fans, mener nok de at Ronaldo er bedre enn Ronaldinho.

Vidar Davidsen, fotballekspert og Champions League-kommentator TV 3:
1) - Måler du opp mot det engelske klubber har gjort i Champions League denne sesongen, er Premier League verdens beste fotballiga. De har jo tre lag videre til semifinalen. Men måler du lagenes innsats i Champions League de to eller tre neste årene ser du nok at den italienske, engelske og spanske ligaen er relativt jevne.

2) - Det er kanskje tilfeldig at engelske klubber dominerer akkurat i år. Men lagene som er videre har også tidligere bevist at de behersker spill i Europa. Liverpool, Chelsea og Manchester United har erfaringen og i tillegg ekstremt dyktige og rutinerte managere som takler taktikken og trøkket som følger med i kamper i Champions League.

3) - Slik som jeg så ham da jeg kommenterte kampen i går er han verdens beste. Helt klart. Kritikken mot ham har vært at Ronaldo ikke er god nok mot de beste lagene. Men det motbeviste Ronaldo i går. Da var han helt fantastisk. Ronaldo har utviklet seg enormt det siste året. Nå vet han når han skal drible og når han skal passe ballen videre. De taktiske valgene han gjør sier meg at Ronaldo er blitt mer moden enn på lenge.

Er Premier League best i verden? Diskuter med andre fotballfans i kommentarfeltet under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.