RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(FOTO: GORM KALLESTAD/SCANPIX)

- RBK ingen søndagsskole

Sist oppdatert:
Rosenborg-treneren er sykmeldt. Her forteller forgjengerne om presset.Les også: Høgmo sykmeldt

- Han (Per-Mathias Høgmo) er rett og slett utbrent etter å ha gapt over for mye på kort tid, slik at alt ble et ork. Det han trengte var en skikkelig pause, sa Rosenborgs lege, Torbjørn Grøntvedt, til Rosenborgs nettsider, torsdag formiddag.

Stadig tøffere
Hvor tøft er det egentlig å være fotballtrener? Vi spurte de tidligere RBK-trenerne Ola By Rise og Per Joar Hansen.

- Det blir tøffere og tøffere å være topptrener, det er en negativ spiral. Det er flere medier, større pågang, større forventninger fra sponsorer og ledere, større forpliktelser og større fallhøyde. Og alt dette lesses over på den samlesekken som en trener er i dagens Fotball-Norge, konstaterer By Rise - som forsvant ut av RBK etter 2004-sesongen.

- Venter Blenda-fotball
Og trøkket på Rosenborg-trenerne er definitivt ikke mindre enn på andre topptrenere.

- Det forventes at Rosenborg skal lede serien med 15 poeng og spille Blenda-fotball hver helg, poengterer han.

By Rise mener imidlertid dette er noe man bare må finne seg i og forholde seg til.

- Det er som med været, du får ikke gjort noe med det. Sånn er jobben, og du er nødt til å takle det.

Samtidig understreker han at han har respekt for at Høgmo må ha en time-out.

Bakgrunn:Dette er Per-Mathias Høgmo

- Trist
- Utbrenthet kan ramme alle, og det er trist at Per-Mathias opplever dette nå. Han er en klok og fornuftig mann, og jeg håper han snart er tilbake igjen. Men det er viktig og riktig å prioritere helsa, sier den påtroppende assistenttreneren på landslaget.

Per Joar Hansen overtok trønderklubben etter By Rise, men måtte tåle et voldsomt trøkk i det halve året han overlevde i klubben.

- Å være trener i Rosenborg er ingen søndagsskole. Det fører med seg et voldsomt trøkk. Og det å være fotballtrener er ikke en jobb. Det er en livsstil. Jeg tror ikke det er så mange andre yrker i Norge som jobber under de samme betingelsene. Det er sjelden fri og stort tempo. Å være fotballtrener på toppnivå er den tøffeste jobben i Norge, sier Hansen - som nå er trener for Aalesund som topper tabellen i 1. divisjon.

- Man er jo ansiktet utad i den regionen man jobber. Hele tiden. Man er en offentlig person uansett hva man gjør, legger han til.

Han vil ikke kommentere Høgmo spesielt, men poengterer at mennesker er forskjellige. Det er forskjellig hvordan man takler stress og press.

- Vi skulle tas
- Hvordan var det for deg da det gikk dårlig i fjor?

- Medie-Norge hadde jo allerede bestemt seg da de så trenerkonstellasjonen i Rosenborg i fjor. De hatet at RBK vant hver gang. Og hvis det da kom sportslig motgang, skulle media bruke den makten de hadde for alt den var verdt. Når vi da ikke vant fotballkamper over tid, ble det som bensin på bålet. Alt forsterket seg, sier Hansen.

- Det er kommet mer presse også, og et par av dem er veldig opptatt av å få til faenskap, legger han til.

Uten å ville nevne navn.

- Men jeg bryr meg egentlig veldig lite om det som skrives. Uansett om det er negativt eller positivt. Fotballresultater vil alltid gå litt i bølger, og det er viktig å ikke miste hodet. Verken i med- eller motgang.

- Og forholdet ditt til fansen?

- Hvis det kom noen vrælende med eder og galle, ba jeg dem om å ryke og reise. Kom de med argumenter på en ordentlig måte, hadde jeg derimot null probledmer med å prate med dem.

Les også:Stemplet som «Komiske Ali»

- Må stå sammen
Hansen poengterer, som By Rise, at det viktigste er at klubben er sterk når motgangen kommer.

- Det er viktig at man har bestemt seg for i hvilken retning man vil, og at man står sammen om det. Spesielt når media begynner å slå kiler rundt og i alle. Da kan et klubbstyre føle seg tvunget til å gjøre noe. Da er snøballen i gang.

Hansen nevner sin tid i GIF Sundsvall som et perfekt eksempel på hvordan en klubb kan drives.

- De visste hvilke ressurser man hadde, og det var aldri noe stress i motgang. Det var aldri noe spørsmål fra lokalpresse eller media om det var rett man som styrte klubben. Selv om vi endte på kvalifiseringsplass det andre året der, skryter Hansen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere