*Nettavisen* Sport.

- Roar kan ta gull

I 1988 var han verdens beste skiflyger. Nå tror Ole Gunnar Fidjestøl at Roar Ljøkelsøy sørger for nok et norsk skiflygingsgull.

13.01.06 14:08

- Det ser veldig lovende ut for de norske. Vi kan få mange mann helt i toppen, sier Fidjestøl til TV 2 Nettavisen.

- Hvem har best sjanse til å vinne?

- Roar. Og det sier jeg på bakgrunn av sistehoppet hans torsdag. Det var et veldig bra hopp.

- Hva med Tommy?

- Han vil være helt der oppe, han også. Han er ikke alltid helt til å stole på. Men det hadde vært kjempemoro hvis Tommy klarte å gå helt til topps denne gangen.

Ikke imponert
Fredag klokken 13.45 er det klart for et av årets største høydepunkter, både for hoppere og hoppentusiaster. OL er vel og bra. Men det er noe ekstra når Roar Ljøkelsøy, Tommy Ingebrigtsen, Bjørn Einar Romøren, Sigurd Pettersen og Henning Stensrud skal ut og sveve to hundre meter. Eller mer.

Den individuelle verdensmesteren kåres fredag og lørdag. Roar Ljøkelsøy har et gull å forsvare. Og viste i torsdagens trening og kvalifisering at han er i form til å klare det.

- Og jeg synes ikke de største utfordrerne var spesielt bra. Verken Janda eller Ahonen imponerte, poengterer Ole Gunnar Fidjestøl, som tror østerrikerne Thomas Morgenstern og Andreas Widhölzl blir de farligste konkurrentene på hjemmebane.

Selv har Fidjestøl sine beste hoppminner fra Heini-Klopfer-bakken i Oberstdorf, der han i OL-året 1988 ble verdensmester i skiflyging.

Skrekkopplevelse i Kulm
- Jeg husker best hvor sikker jeg var i forkant av det rennet, hvor sikker jeg var underveis i rennet og hvordan jeg klarte å takle den lille usikkerheten da jeg ledet før det siste hoppet. Det var selvfølgelig stort, medgir den gamle storflygeren.

Den verste skrekkopplevelsen har han fra Kulm – bakken der verdens beste hoppere denne helga skal kjempe om VM-tittelen. Rennet i 1986 ble et mareritt.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det var et fryktelig renn. Hopper etter hopper gikk rundt, memorerer Fidjestøl.

Nordmannen Rolf Åge Berg var en av flere som fikk et brutalt møte med unnarennet i mektige «Der Kulm».

- Jeg sto igjen på toppen da det gikk galt for Rolf Åge. Jeg visste ikke hvor hardt skadet han var, men jeg visste at han hadde ødelagt seg en god del. Da var det ikke morsomt lenger, medgir Fidjestøl.

Fredag 13.
Helgens VM blir neppe noen reprise av skrekkrennet for 20 år siden, selv om kalenderen viser fredag 13. Skiflyging er blitt en betydelig tryggere idrett etter at v-stilen kom. Hopperne har lavere fart på hoppet og flyr lavere over bakken.

- Og ikke minst er sporene blitt bedre. I min tid kjørte vi opp sporene selv. Det var ikke alltid like lett å holde balansen i tilløpet, mimrer 45-åringen.

Flygeren Fidjestøl ga seg til slutt med 190 meter som personlig rekord. Han innrømmer at han er småsjalu på dagens hoppere, som flyr over 200 meter med den største selvfølge.

- Det hadde vært grådig deilig å få oppleve det. Men tidene forandrer seg. Jeg må vel være fornøyd med den tida jeg fikk.

I helga følger han med når guttene skal ut og fly.

- Det er morsomt å følge med. Det blir et åpent mesterskap. Forhåpentlig med en norsk mester, sier Ole Gunnar Fidjestøl.

TV 2 Nettavisen følger rennet direkte

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.