*Nettavisen* Sport.

- Russerne er helt sikkert rene

Foto: EPA/Scanpix

Ikke alle mistenkeliggjør russerne etter knockouten på sprinten.

18.02.10 11:09

WHISTLER (Nettavisen): Da Nikita Kriukov (24) og Alexander Panzjinskij (20) satte opp et fandenivoldsk tempo fra start av under sprintfinalen, begynte selv sprintverdensmester Ola Vigen Hattestad å henge med geipen.

Gjennomgående stiv etter den knalltøffe semifinaleduellen mot Petter Northug og Emil Jönsson, sa han egentlig takk for seg allerede i de første motbakkene.

- Jeg så etter hvert at det var for lang vei fram til gullet. Når jeg i tillegg ikke har mer trøkk i beina, var det sjanseløst, sier Vigen Hattestad til Nettavisen.

Panzjinskij forklarte sjokkåpningen slik:

- Jeg klarte å spare krefter i de innledende heatene og følte meg sprek. Ettersom både Northug og Kriukov er gode spurtere, ville jeg utnytte min egen styrke og angripe allerede i de første bakkene.

Utestengt kvintett
Til slutt endte det med to russerne på topp – foran alt av både svensker og nordmenn. Det er dessverre nok til å trigge dopingspekulasjoner både i og rundt langrennsmiljøet.

Det kan stormakten skylde seg selv for etter at Jevgenij Dementjev, Nina Rysina, Olga Matveeva, Alena Sidko og Julia Tsjepalova i tur og orden har testet positivt i løpet av det siste året.

Derfor var det heller ingen stor bombe at SVT-ekspert Per Elofsson, som delvis ødela sin egen karriere da han forsøkte å følge gjennomdopede Johann Mühlegg under OL i Salt Lake City, fikk utslag i ryggmargsrefleksen.

- Jeg får en halvdårlig følelse av dette her, av to russere som sjokkerer, fortalte Elofsson til svensk presse etter løpet.

- Er ikke umenneskelig
Verdensmester Vigen Hattestad deler ikke svenskens oppfatning:

- Jeg er sikker på at akkurat de to er rene, sier han til Nettavisen.

- Hvorfor det?

- Fordi det dem gjør ikke er umenneskelig. De er fryktelig gode, men jeg tror disse to er reale idrettsutøvere. De blir helt sikkert testet ekstremt mye etter alle dopingskandalene der borte. Jeg har tro på dem.

Nyttårsdominans
Panzjinskij ble juniorverdensmester i 2009, mens Nikita Kriukov har hevdet seg i klassisk sprint i verdenscupen i flere sesonger.

- Kriukov har vært i toppen i klassisk sprint lenge. Med unntak av rennet i Canmore (der russerne trente, men ikke stilte til start, vår anm.), har han kjempet om pallplasseringer i hvert renn etter nyttår. Jeg er helt sikkert på at han og Alexander kommer til å prege sprintlangrenn i mange år fremover.

- Og de er ikke uslåelige?

- De er ikke uslåelige, nei. Jeg har ikke tapt for dem så mange ganger i år, men de har et veldig stort potensial. De er gode til å stake, og i dag klaffet det godt for dem motbakkene også.

- Snakker du mye med dem?

- Ikke noe særlig. Det er ikke alle russere jeg snakker med, men disse to er jeg i hvert fall på hils med, sier Vigen Hattestad.

Pass dere for russerne!
De siste to årene har sprinttrener Ulf Morten Aune ved uttallige anledninger advart om at de russiske sprinterne blir farlige under lekene i Vancouver.

- Er det noe å gjøre med russerne?

- Ja, vi har slått dem før. Men i dag trengte vi litt mer tur, svarer Aune.

Petter Northug svarte slik da Nettavisen konfronterte ham med mistankene mot den russiske sprintleiren i morgentimene torsdag:

- Hva tenker du om at det står to russere over deg på pallen?

- Det tenker jeg ikke på.

- Stoler du på dem?

- Ja.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.