- Russisk skistjerne dopingtatt

Foto: ALESSANDRO BIANCHI (REUTERS)

- Jeg har sluttet å bli overrasket over sånne meldinger, sier sportssjef Åge Skinstad.

26.01.10 14:10

Den 30-årige sprintspesialisten Alena Sidko er tatt for EPO-doping.

Det skriver russiske medier, og Inggard Lereim i Antidoping Norge bekrefter dette overfor Nettavisen.

Les også: Det stinker av russerne

Les også: - Russerne fortsetter som før

Sidko skal ha testet positivt i en nasjonal konkurranse i Krasnogorsk den 26. desember, bare dager før Tour de Ski startet.

- Vi har hørt om rapportene i russiske medier, men jeg kan ikke bekrefte n om en positiv prøve. Dette er en test som er foretatt av det russiske forbundet. Men hvis det faktisk dreier seg om en positiv prøve, vil det etter hvert bli en internasjonal dopingsak, sier Sara Fussek til Nettavisen. Fussek er assistent for generalsekretæren i Det internasjonale skiforbundet (FIS), Sarah Lewis, med spesialansvar for dopingtester.

Skinstad: - Sluttet å bli overrasket
- Jeg har sluttet å bli overrasket over sånne meldinger, dessverre, sier Norges sportssjef i langrenn Åge Skinstad til Nettavisen.

Han bedyrer at han ikke vil dømme noen før både a- og b-prøven eventuelt bekrefter tirsdagens meldinger.

Likevel er han klar på én ting.

- Det har vært alt for mange dopingsaker med russiske skiløpere på 2000-tallet, mener han.

Original forklaring
Sidko tok OL-bronse i 2006 og bronse på lagsprinten i ski-VM i 2005 sammen med Julia Tsjepalova. Tsjepalova ble senere utestengt for doping og soner fortsatt for dette.

Landslagstrener Jurij Tjarkovskij vil ikke bekrefte at Sidko er ute av OL-troppen på grunn av doping, men har følgende forklaring.

- Hun er blitt for tykk, sier han om løperen som nylig endte på niendeplass totalt i Tour de Ski.

Mistenkelig i Tour de Ski
Russland har slitt med et svært frynsete dopingrykte de siste årene, både innenfor langrenn og skiskyting.

Under årets Tour de Ski forlot plutselig de to beste mannlige langrennsløperne Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov konkurransen midtveis. Begge skal ha vært syke, men spesielt Vylegzhanin hadde hevdet seg svært godt til da i touren.

Samme Vylegzhanin fikk for øvrig startnekt i Davos før jul på grunn av for høye hemoglobinverdier.

Verken Vylegzhanin eller Legkov har konkurrert i verdenscupen etter Tour de Ski, heller ikke på hjemmebane i Rybinsk i helga. Derimot er begge med i den russiske OL-troppen i Vancouver, der det også finnes to utøvere som nylig er kommet tilbake fra dopingdom.

Dette er Sergei Sjiriajev og Irina Khazova. Sistnevnte vant 10-kilometeren i fristil i Davos i desember i utklassingsstil, men deltok ikke i Tour de Ski.

Startnekt
Like etter at Maxim Vylegzhanin og Alexander Legkov frivillig dro hjem fra Tour de Ski, kom beskjeden om at to andre russere, Alexander Kuznetsov og Ivan Alypov, hadde fått startnekt.

Sanksjonene på henholdsvis fem dager og to ukers startnekt tydet på at Kuznetsov hadde hatt for høyt hemoglobinnivå, mens Alypov hadde hatt en mistenkelig blodprofil – det vil si unormalt store variasjoner i hemoglobinnivået.

Kuznetsov er tilbake i verdenscupen, men er ikke med i den russiske OL-troppen til tross for gode resultater i Otepää og Rybinsk.

Se den russiske troppen her (ekstern lenke)

Alypov har fortsatt startnekt, selv om karantenetiden i teorien er ute.

- Det er ikke automatisk slik at man kan konkurrere igjen når en karantene er over. Først må man igjennom en test som viser normale verdier. Foreløpig foreligger ingen slik godkjennelse på Alypov, sier Sara Fussek i FIS.

For øyeblikket soner tre russiske langrennsløpere dopingdommer. Det er Natalia Matveeva, Jevgenij Dementiev og Julia Tsjepalova.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vil ikke mistenkeliggjøre
Sportssjef Åge Skinstad vil ikke generalisere eller spekulere i om tirsdagens nyhet kaster mistenkelig lys over øvrige russiske skiløpere.

- Jeg maner til fornuft i forhold til det. Det er ingen som er tatt før de er tatt. Det skal jeg holde fast ved, understreker Skinstad.

Han velger å fokusere på sine egne løpere.

- Jeg kan ikke bruke tid på om andre doper seg, det blir ikke vi noe bedre av, mener Skinstad.

- Er disse dopingspekulasjonene negativt med tanke på OL som snart starter i Vancouver?

- Det som betyr noe er at de som jukser blir tatt. Det er mye viktigere enn den mediestøyen som blir rundt slike avsløringer, bedyrer han.

Han mener langrennssporten ikke kan være redde for slike avsløringer, men at antall tester og kvaliteten på disse må fortsette å videreutvikles.

Tillit til systemet
Skinstad finner også noe positivt med måten Sidko nå skal ha blitt tatt for doping.

- Det er positivt at testen ikke er tatt i et verdenscupløp der det er FIS antidoping som gjør testene. Det at det er Russlands nasjonale antidopingbyrå som har stått for testen tyder på at det er gode testrutiner også i andre land, sier Skinstad.

Vegard Ulvang, som er leder for langrennskomitéen i FIS, ønsker ikke å kommentere påstandene om Sidkos positive prøve.

- På generelt grunnlag har jeg jeg veldig tillit til systemet. Det er store ressurser som brukes, og systemet er ikke tilfeldig. Testene rettes spesielt mot utøvere med mistenkelige blodprofiler, sier Ulvang.

- Tror du på et dopfritt OL i Vancouver?

- Det er umulig å spå. Det er ikke lett å komme igjennom garnet som er lagt ut. Men det er klart at i enkelte land er gevinsten ved å dope seg mye større enn det den er i Norge, sier Ulvang til Nettavisen.

Les mer i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.