*Nettavisen* Sport.

- Rytterne kan dope seg året rundt

Foto: AFP/Scanpix

Lederen for det franske antidopingbyrået er kritisk til dopingtestingen under Tour de France.

02.07.10 13:44

Lederen i det franske antidopingforbundet (AFLD), Pierre Bordry, er skeptisk til troverdigheten av dopingtestene som kommer til å utført under årets Tour de France.

Ifølge BBC vil det bli hentet inn et uavhengig team av observatører fra Verdens antidopingbyrå (WADA) for å overvåke testingen.

AFLD skal være bekymret over måten det internasjonale sykkelforbundet (UCI) utfører sine dopingtester på, mens de selv ikke har lov til å uføre tester på egen hånd under 2010-touren.

- Om Verdens antidopingforbund sender tre observatører hit for å holde kontroll på det UCI driver med, så er det grunn til å være skeptisk, sier Bordry.

Mislykket samarbeid
Under fjorårets Tour de France samarbeidet det internasjonale sykkelforbundet og det franske antidopingbyrået om dopingtestingen, noe som i ettertid har blitt beskrevet som mislykket.

I etterkant av løpet mente franskmennene at stjerner som Alberto Contador og Lance Armstrong hadde fått spesialbehandling, spesielt når det kom til uannonsert testing.

- Om det ikke hadde vært så mange problemer i fjor, så hadde ikke WADA kommet hit. Om metodene UCI benytter hadde vært troverdige, så hadde ikke WADA kommet hit. Så nå får vi se om det blir troverdig, etter at WADA har observert, sier Bordry.

AFLD mener at metodene de benytter, basert på tollinformasjon og aksjoner utført av det franske politiet, er mer effektivt enn de metodene det internasjonale forbundet benytter.

Skeptisk til passene
Metoden Bordry er mest skeptisk til er såkalte biologiske passene. Syklistene avgir blodprøver og urinprøver flere ganger årlig, og alle avvik fra deres normale profil blir sett på som en indikator på når og hvor ulovlige preparater har blitt brukt av syklisten.

- Jeg har ikke noe informasjon om disse passene fra UCI, men syklistene, blant andre Bernard Kohl, sier at de kan stort sett gjøre akkurat som de vil med disse passene. Om de doper seg hele året, vil de ha lik profil hele året, og dermed ikke bli mistenkt. Dette er ingen god måte å teste for doping. Jeg har ikke troen på denne metoden, sier Bordry.

UCI på sin side tilbakeviser kritikken fra AFLD, og hevder at beslutningen om å utestenge franskmennene fra årets testing ble tatt av Verdens antidopingforbund.

- Vi har utarbeidet et komplett testingsystem, som alle andre idretter streber etter å kopiere, sier en talsmann for UCI.

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.