- Sastre er en luring

Foto: Tim de Waele (©TDWsport.com)

Gabriel Rasch har knapt vekslet ord med lagkapteinen siden januar.

07.05.10 14:39

Da Carlos Sastre trillet inn til starten av Katalonia rundt i slutten av mars, var det hans første sykkelritt på åtte måneder.

Siden den gang har den familiekjære 35-åringen kun vært å se under bakkeklassikeren Liège-Bastogne-Liège. Derfor er det vanskelig å vite hvor den tidligere Tour de France-vinneren står foran lørdagens Giro d’Italia-start.

- Jeg har bare konkurrert åtte dager denne sesongen, men det var mitt eget valg. Jeg har forberedt meg slik jeg ønsker, vært hjemme og forsøkt å komme til Giroen så pigg som mulig. Kanskje er jeg litt rusten som en konsekvens av få ritt i beina, men jeg er overbevist om at den siste uka med de tøffeste klatringene vil avgjøre.

- Det er også da jeg skal ha formtoppen inne, påpeker Sastre.

Camp Sastre
Kona Piedi, sønnen Yeday og datteren Claudia har sett mye av Carlos de siste månedene.

Familien har bosatt seg i Ávila – en drøy times kjøring utenfor Madrid. I dette området gjør også Sastre unna hoveddelen av treningen når han forbereder seg til de store etapperittene.

Det gjør også at lagkameratene ikke har vekslet mange ord med lagkapteinen før han dukket opp i Amsterdam denne uka.

Les også: Alt du trenger før Giro d'Italia

- Jeg har knapt snakket med ham siden samlingen vi hadde i Portugal før sesongen, forteller Gabriel Rasch til procycling.no.

- Er du spent på formen til Carlos Sastre?

- Nei, egentlig ikke. Han er der han skal være og er alltid bra når han skal være det. Carlos liker seg godt hjemme med familien, men han er også en luring.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Rasch: - En riktig avgjørelse
Allerede før jul varslet Sastre at han ville satse fullt og helt på Giro d’Italia denne sesongen. Avgjørelsen er basert på løypeprofilen, hans tidligere meritter og den beinharde konkurransen om podieplassene under Tour de France.

- Jeg mener det er en helt riktig avgjørelse. Carlos har reelle muligheter til å vinne Giro d’Italia, mens det er tøft nok å sikre seg en topp 5-plassering i Tour de France. Dessuten har han vunnet den en gang før.

- Dersom han kan vinne både Giro d’Italia og Vuelta a España i samme sesong, er det selvsagt mye større enn for eksempel å bli nummer fire i Tour de France.

Rutine og tålmodighet
Både Sastre og lagkameratene hans snakker som reelle utfordrere til La Maglia Rosa. Konkurransen vil i første rekke komme fra Ivan Basso (Liquigas), Cadel Evans (BMC Racing), Stefano Garzelli (Acqua & Sapone) og muligens Domenico Pozzovivo (Colnago-CSF Inox).

Les også: Her er Giro-favorittene

- Jeg ønsker å vinne Giroen. Det er hovedmålet mitt denne sesongen. De siste ti dagene blir meget harde, men jeg er en klatrer og lagtempoen er kortere denne gangen. Det er ting som kan slå ut til min fordel, mener Sastre.

Lagkamerat Iñigo Cuesta (40 år!) sykler sitt 26. Grand Tour (treukers etapperitt) og bør vite hva som kreves for å nå helt til topps:

- Ikke å sløse med kreftene, er nøkkelen til å hevde seg i etapperitt som dette. Man må heller være tålmodig. Carlos er veldig rutinert og vet at de avgjørende punktene ikke kommer før i andre halvdel av rittet, sier Cuesta.

Lojal sliter
Gabriel Rasch, som er den eneste nordmannen i feltet, har en helt spesiell oppgave når det gjelder Sastre. Den innebærer vindskjerming, flaskebæring og avlevering av utstyr – dersom det skulle bli behov for det.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tim De Waele

Rasch har tidligere syklet Vuelta a España, men da syklet laget uten reelle vinnersjanser i sammendraget. Derfor gleder 34-åringen seg til prologen i Amsterdam.

- Giroen er jo det nest største løpet i verden, og det er en oppgave jeg gleder meg veldig til. Vi har en av sammenlagtfavorittene denne gangen, og vi kommer nok til å ta litt mer av styringen i hovedfeltet. Samtidig liker Carlos å ligge litt tilbaketrukket i feltet og heller bli kjørt fram dersom det er noe som skjer helt foran.

- Det gjør oppgaven spesielt slitsomt for meg, men det er uvesentlig så lenge Carlos får vist seg fra sin beste side den siste uka.

Rasch vil i hovedsak guide Sastre gjennom de flate partiene sammen med blant andre Ted King og Daniel Lloyd, mens Volodimir Gustov, Xavier Tondo og Iñigo Cuesta skal lede lagkapteinen trygt gjennom de verste klatringene.

PS! Giro d’Italia sykles mellom 8.-30. mai. Rittet vises direkte på Eurosport.

Les flere saker på procycling.no!

Følg oss på Facebookog Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.