*Nettavisen* Sport.

- Sats på Uefa-cupen

Foto: (FOTO: Håkon M. Larsen/Scanpix)

Ola By Rise mener Rosenborg bør forberede seg på et liv utenfor Mesterligaen, i kjølvannet av eks-klubbens pinlige cupnedtur.

26.07.07 11:52

TRONDHEIM (Nettavisen): Landslagsassistenten satt ringside på pressetribunen og så sin gamle klubb gå på en lei smell mot Odd Grenland onsdag kveld. Det var lite som minnet om Mesterliga-hymne, fulle tribuner og internasjonal klasse.

- Dette var en kjempeskuffelse, medgir Ola By Rise overfor Nettavisen.

Overrasket
- Jeg må si jeg ble overrasket. Men jeg synes jeg så noen tegn til ujevnheter og manglende vilje, selv om jeg hadde håpet og trodd at de var i gang igjen etter kampen mot Viking sist, legger han til.

Det mest skuffende for Åge Hareides utsendte var Rosenborgs manglende evne til å skape målsjanser.

- Faktisk kunne Odd Grenland utnyttet overgangene sine enda bedre, ettersom Rosenborg slurvet litt med returløpene. Og da kunne de skapt mange flere sjanser, enn de faktisk gjorde.

Mulig, men vrient
I stedet holdt det med to mål og to sjanser for telemarkingene onsdag. Et scenario RBK kan komme til å møte igjen når europeisk klassemotstand venter i kvalifiseringen til årets Mesterliga.

Først må trønderne riktignok overvinne Astana, men skulle det skje, er By Rise slett ikke sikker på at hans tidligere arbeidsgiver tar seg videre til gruppespillet.

- I slike cupturneringer er det selvsagt mulig å prestere to drømmekamper og komme seg videre. Vi må aldri miste målet om å ta oss til Mesterligaen, men veien inn til gruppespillet begynner å bli lang, sier han.

- Det er nok mer realistisk i år å ta sikte på gruppespillet i Uefa-cupen.

Sanker ikke poeng
For By Rise mener langt på vei at det er for vanskelig for norske lag å presse seg igjennom det trange nåløyet som fører til kanapé-bevertning på Uefas regning.

Mest av alt på bakgrunn av norske lags prestasjoner ute i Europa de siste årene.

- Vi får ikke seeding lenger, og har problemer med å komme oss inn i gruppespillet. Da vi startet opp vårt Mesterliga-eventyr i 1995, ble vi seedet og plukket stadig med oss nye poeng underveis i turneringa. Men når en først er ute av en slik rytme, tar det litt tid å komme seg tilbake igjen, mener han.

- Hvordan skal norske lag komme seg tilbake i Europas ypperste selskap?

- Jeg tror den veien går via gruppespillet i Uefa-cupen. Norske lag har mer å vinne på å komme inn der, enn å skulle bli forferdelig skuffet over ikke å passere hinderet i 3. kvalikrunde til Mesterligaen. Kommer en seg inn i Uefa-cupen, har en fortsatt muligheter til å tjene penger, det gir god erfaring for spillerne – og vinner en et par kamper i gruppespillet, kan norske lag begynne å sanke poeng igjen.

PS. Rosenborg reiser til Kasakhstan neste tirsdag, og møter Astana dagen etter. Returoppgjøret spilles så i Trondheim onsdag 8. august. Vinneren av dobbeltoppgjøret møter deretter langt tøffere motstand i 3. kvalikrunde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.