RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Satser bare på ett renn

Foto: Heiko Junge/Scanpix
Sist oppdatert:
Jens Arne Svartedal satset på å vinne verdenscupen. Den tiden er forbi.

32-åringen fra Sarpsborg brøt med langrennslandslaget etter forrige sesong. Nå er han på det private laget Team Xtra Personell, sammen med Anders og Jørgen Aukland – og med Fredrik Aukland som treningsrådgiver.

Det nye opplegget er mer strukturert. Og mye mer spisset.

15 km klassisk
For etter et par sesonger der Jens Arne Svartedal mer eller mindre har hatt som mål å være god i alt (i 2006/07 var det et uttalt mål å vinne verdenscupen sammenlagt), har han nå spisset satsingen så mye som overhodet mulig:

- I vinter satser jeg egentlig bare på ett renn, hvis det går an å si noe sånt. Det er den klassiske 15-kilometeren under VM i Liberec, sier Svartedal til Nettavisen.

Den eneste haken er at hvis han i det hele tatt skal få lov å gå den aktuelle distansen, må han også gå fort tidligere i sesongen. Helst allerede på Beitostølen kommende.

For Norge får bare stille med fire mann (pluss Lars Berger, skøytespesialisten som paradoksalt nok har friplass i klassiskløpet som tittelforsvarer). Svartedal konkurrerer mot løpere som Odd-Bjørn Hjelmeset, Eldar Rønning, Tor Arne Hetland, Morten Eilifsen, Tord Asle Gjerdalen, Martin Johnsrud Sundby, Roger Aa Djupvik og Anders Aukland.

Ingenting gratis
- Og jeg regner ikke med at jeg og Anders, som står utenfor landslaget, får noe gratis. Vi må vise at vi fortjener en plass. Og derfor er det klart det blir viktig å gå fort i den nasjonale åpningen på Beitostølen, erkjenner østfoldingen.

Og akkurat det har han store forhåpninger om å gjøre.

- Jeg synes den jobben jeg har gjort har vært veldig bra. Det har gitt ny motivasjon å stå utenfor landslaget. Treningsmessig hadde jeg en litt tung periode i månedsskiftet september/oktober, men til gjengjeld hadde jeg ei veldig fin samling i Val Senales i forrige uke, sier Svartedal.

Selv om den klassiske 10-kilometeren neste søndag blir hans viktigste distanse på Beitostølen, kommer Svartedal også til å gå fristilsprinten fredag.

- Mest for gjennomkjøringens del, men jeg har jo ambisjoner om å gjøre det bra i sprint også denne sesongen, medgir han.

Tittelforsvarer
Forklaringen er åpenbar: Svartedal er tittelforsvarer under VM-sprinten i Liberec. Men noen favoritt er han ikke. Gullet vant han i klassisk – nå er det skøyting.

- Der stiller jeg til start helt uten press. Men jeg har lyst til å gjøre det bra. Utfordringen blir å få gått noen fristilsprinter før VM. Det er ikke akkurat lett å få plass på et norsk lag i verdenscupen, poengterer.

Ambisjoner om å gjennomføre treningsøkter sammen med spesialsprinterne i barmarkssesongen, har han ikke innfridd.

- Det har ikke blitt helt som jeg hadde tenkt. Men jeg har hatt flere rene sprintøkter enn noen gang før, så jeg føler jeg er bra forberedt der også, sier Jens Arne Svartedal.

Om en uke vet han mer om hvorvidt følelsen stemmer med virkeligheten.

Nettavisen kommer som vanlig til å følge sesongåpningen på Beitostølen tett.

Les flere skisaker i Nettavisens vintersportsmagasin
Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding

Les sportsnyheter på mobilen: Send NETT til 1930 (gratis bokmerke)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere