RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tim De Waele (©TDWSport.com)

- Saxo Bank bør sparke Contador

Sist oppdatert:
Norske sykkeleksperter mener dopingdom vil felle Alberto Contador.

En ettårig utestengelse ser ut til å være et kompromiss både Alberto Contador, det spanske- og det internasjonale sykkelforbundet kan leve med.

Contador har jo truet med å slutte dersom «saken ikke blir avklart på en gunstig og rettferdig måte», mens UCI har lagt press på sine spanske kolleger, for å komme til bunns i clenbuterolfunnet i 28-åringens dopingprøve fra fjorårets Tour de France.

Vi må ha i bakhodet at spanjolen fremdeles kan appellere avgjørelsen, men foran morgendagens pressekonferanse på Mallorca dukker minst ett betimelig spørsmål opp: Hva gjør Saxo Bank-SunGard nå?

- Det blir spennende å se om de sparker ham. Det finnes jo lag som plasserer klausuler i kontraktene til rytterne. Om du blir tatt for doping, er du ferdig, påpeker Johan Kaggestad overfor procycling.no.

- Må få konsekvenser
Sportsdirektør i Plussbank Cervélo, Atle Kvålsvoll, er også spent utfallet av morgendagens pressekonferanse på Mallorca.

Les også: Contador fradømt Tour de France-seier

- Jeg mener at Saxo Bank ikke har noe valg. Hvis de mener alvor med antidopingprofilen de har lagt opp til selv, der de blant annet har innført intern testing, må dette få en konsekvens for Contador. I alle lagene jeg har vært i, har det stått i kontrakten at om utøveren blir tatt i doping, så er kontrakten ugyldig.

- Jeg regner med at det står det i alle dagens kontrakter, også, sier Kvålsvoll til procycling.no.

Sprikende sanksjoner
Den norske sykkelekspertisen blir, som mange andre, litt matt og oppgitt over den tilsynelatende snille reaksjonen fjorårets Tour de France-vinner har i vente.

Clenbuterol-saker har vist seg vanskelig å påvise. Dermed har også straffereaksjonene variert fra to år til fire måneder innenfor forskjellige idretter det siste tiåret.

Det har dukket opp fem tilfeller innenfor sykkelsporten. Tre av disse har endt med ettårig utestengelse.

- Spania vurderer at det er så lite kvantum av det ulovlige stoffet, og at han derfor slipper unna med ett år. Da dukker jo diskusjonen om det går an å være «litt gravid, eller ikke» opp. Enten er man skyldig, eller så er man uskyldig. Det er rart at det ikke ender med en toårig karantene, men han er heller ikke den første som slipper unna. Dette har skjedd i andre idretter også, sier Kaggestad.

- Men er det for en vanlig dopingsak å regne, når stoffet visst nok kan komme inn matveien?

- Det er svært sjelden av den som blir tatt for doping innrømmer det. Samtidig bør sannsynligheten for at man begår et justismord, være lik null. Det er sannsynligvis mulig å få i seg ting gjennom matveien. Det påstås i hvert fall det. Dopingekspertene sier at det er lite sannsynlig i dette tilfellet, og jeg velger å forholde meg til dem, svarer han.

- Kreativiteten er stor
Heller ikke Kvålsvoll, som også er Thor Hushovds personlige trener, er spesielt imponert over sykkelforbundenes avgjørelse i Contador-saken.

- I forhold til det som står i mediene, er det en kompleks sak. De har brukt lang tid på det. Hva som er grunnen til at det ett år i stedet for to, er litt uforståelig. Så vidt jeg vet, er det to år som gjelder, dersom man blir tatt i doping. Det gjøres heller ingen forskjell på hva du er tatt for. Enten er man tatt og får vanlig straff, eller så er man frikjent.

- Er det formildende at dette kan dreie seg om matforurensing?

- Uansett hvordan man får i seg et ulovlig produkt, dukker det opp all verdens forklaringer. Kreativiteten er ofte stor. Biffteorien har blitt testet ut, og siden han blir straffet har man vel kommet fram til at den ikke holder mål, påpeker Kvålsvoll.

Debatt: Du kan diskutere Contador-saken i vårt nye diskusjonsforum! Logg deg inn her!

bjerkset skriver:«Om det stemmer at Contador får 1 år så er jeg spent på hva som kommer til å skje med de andre som har fått 2 år for clenbuterol. Tipper det isåfall kommer til å bli et baluba uten like»

Ribbet Riis får sin tour-triumf
Uansett fra utfallet av den annonserte pressekonferansen til Saxo Bank-SunGard blir, synes det klart at Bjarne Riis’ livsverk går inn i en dvale.

Her er de første bildene av Contador i Saxo Bank-drakt!

Da Fabian Cancellara, Matti Breschel, Stuart O’Grady, Jakob Fuglsang, Jens Voigt, Fränk og Andy Schleck i tur og orden forlot laget, satset «Ørnen fra Herning» alt på ett kort.

Og tapte.

- Dette er ille. Jeg satt og så over laget til Saxo Bank i forbindelse med en bok jeg skriver, og det er ingenting igjen av det. De har Richie Porte, Chris Anker Sørensen og andre gode enkeltryttere, men det er en kjempekrise for laget. De ble rangert som verdens beste sykkellag i fjor, og det er ikke mye igjen av det foran årets utgave.

- Trøsten for Bjarne Riis får være at han plutselig vant Tour de France, sier Kaggestad og humrer.

Konkurranse: Fredag vil en av våre Facebook-venner vinne en Team Sky-lue. Alt du trenger å gjøre er å gi oss tommel opp! Her finner du Facebook-siden vår!

Sykkelguruen tenker selvsagt på at det er Andy Schleck og Saxo Bank som vil stå igjen som vinner av rittet ettersom Contador gikk i dopinggarnet.

- Men fremfor alt er denne saken bare trist, legger 67-åringen til.

HTML EMBED

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

HTML EMBED

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere